Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Pierderile de vitamina C în cazul fierberii și preparării la abur

Gătirea are la bază încălzirea mâncării la o temperatură de 100 °C, de obicei în apă sau la abur. În timpul acestui proces, datorită temperaturilor ridicate, care influențează diferitele elemente nutritive, apar modificări față de structura internă a produselor în stare crudă. Vitamina C, în special, este afectată de procesul de gătire. Pierderile de vitamina C asociate proceselor culinare au fost adesea subiect al cercetărilor de specialitate. Pe baza acestora, oamenii de știință au estimat că, în cursul gătirii tradiționale a spanacului, conținutul de vitamina C a scăzut la 66%, iar, în cazul broccoli, la 35%. Când aceleași legume au fost preparate la abur, au fost observate pierderi cu mult mai mici, de doar 35%, respectiv 23%. Și în cazul verzei roșii au fost observate pierderi mai mari la fierbere față de prepararea la abur. În funcție de tipul și condițiile procesării, pierderile de vitamina C din produsele în stare crudă au variat între 16 și 58%, iar în funcție de timpul petrecut sub abur, între 2 și 34%. În cazul verzei de Bruxelles, pierderile în cursul fieberii în apă, după metoda tradițională, s-au ridicat la 34%, iar în cazul preparării la abur, la 22%. Pe parcursul studiilor efectuate, s-a observant că pierderile de vitamina C sunt strâns legate de procesul de gătire. Se pare că legumele pierd mai puțină vitamina C când sunt puse în apă clocotită și mai multă, atunci când sunt puse în apă rece.

Dacă aceste informații ți-au fost de folos, trimite articolul și prietenilor tăi

Distrează-te și creează cu:

Secretele preparării prin fierbere sau la abur

Arome și legume: metode de gătit

Cum găteşti legumele astfel încât să beneficiezi de toate vitaminele?


Rețete care te-ar putea interesa

Salată ușoară cu porumb și fasole roșie
Salată ușoară cu porumb și fasole roșie

O surpiză gustoasă și rapidă care îți va delecta papilele gustative.

4 persoane sub 15 min Simplu
Shakshuka cu năut
Shakshuka cu năut

Pătrunde în bucătăria magrebiană cu una dintre cele mai delicioase, sățioase și rapide rețete.

3 persoane 30-45 min Simplu
Calamar umplut cu feta și ciuperci
Calamar umplut cu feta și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

3 persoane sub 15 min Simplu
Aperitiv cu spanac si pancetta
Aperitiv cu spanac si pancetta

O rețetă delicioasă pentru întreaga familie.

2 persoane peste 45 min Simplu
Pierderile de vitamina C în cazul fierberii și preparării la abur

Gătirea are la bază încălzirea mâncării la o temperatură de 100 °C, de obicei în apă sau la abur. În timpul acestui proces, datorită temperaturilor ridicate, care influențează diferitele elemente nutritive, apar modificări față de structura internă a produselor în stare crudă. Vitamina C, în special, este afectată de procesul de gătire. Pierderile de vitamina C asociate proceselor culinare au fost adesea subiect al cercetărilor de specialitate. Pe baza acestora, oamenii de știință au estimat că, în cursul gătirii tradiționale a spanacului, conținutul de vitamina C a scăzut la 66%, iar, în cazul broccoli, la 35%. Când aceleași legume au fost preparate la abur, au fost observate pierderi cu mult mai mici, de doar 35%, respectiv 23%. Și în cazul verzei roșii au fost observate pierderi mai mari la fierbere față de prepararea la abur. În funcție de tipul și condițiile procesării, pierderile de vitamina C din produsele în stare crudă au variat între 16 și 58%, iar în funcție de timpul petrecut sub abur, între 2 și 34%. În cazul verzei de Bruxelles, pierderile în cursul fieberii în apă, după metoda tradițională, s-au ridicat la 34%, iar în cazul preparării la abur, la 22%. Pe parcursul studiilor efectuate, s-a observant că pierderile de vitamina C sunt strâns legate de procesul de gătire. Se pare că legumele pierd mai puțină vitamina C când sunt puse în apă clocotită și mai multă, atunci când sunt puse în apă rece.

Dacă aceste informații ți-au fost de folos, trimite articolul și prietenilor tăi

Distrează-te și creează cu:

Secretele preparării prin fierbere sau la abur

Arome și legume: metode de gătit

Cum găteşti legumele astfel încât să beneficiezi de toate vitaminele?

Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.