Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Legume legale

Prima mențiune a cuvântului “legumă” datează din secolul al XV-lea și este folosit pentru orice fel de plantă. Cuvântul vine din Latina medievală vegetabilis “creștere”,  “înflorire” n.n. a plantei. Înțelesul cuvântului ,,legumă”, astfel cum îl folosim în zilele noastre – cu referire la plante cultivate pentru a fi consumate – a fost permanentizat abia în secolul al XVIII-lea.

Legume legale

Putem vorbi de cel puțin 4 înțelesuri ale cuvântului “legume”:

  • Fruct (botanic): ovarul unei plante înflorite
  • Fruct (culinar): orice parte comestibilă a unei plante cu un gust dulce
  • Legumă (culinar): orice parte comestibilă a unei plante cu un gust savuros
  • Legumă (legal): marfă taxată ca legume într-o anumită jurisdicție

La magazinul alimentar cuvintele "fructe" și "legume" denumesc produse din plante care se exclud reciproc, întrucât ceea ce numim fructe nu sunt considerate aproape niciodată legume și vice-versa. Cuvântul "fruct" are un înțeles botanic exact, care este considerabil diferit de sensul său culinar, și include multe fructe otrăvitoare. În timp ce termenii piersici, prune, portocale reprezintă "fructe" în ambele sensuri, multe produse denumite, de obicei, "legume" - cum ar fi vinetele, ardeiul gras, roșiile, sunt fructe din punct de vedere botanic. Alte limbi decât engleza au, de multe ori, categorii care pot fi identificate cu sensurile comune din limba engleză a termenilor de "fructe" și "legume", dar sensul lor exact depinde, adesea, de tradițiile culinare locale. De exemplu, în Brazilia, avocado este consumat în mod tradițional cu zahăr, ca un desert, sau în milkshake-uri, și, prin urmare, este considerat fruct din punct de vedere culinar; în timp ce în alte țări este folosit în salate și sosuri, și, prin urmare, este considerat a fi o legumă.


Rețete care te-ar putea interesa

Empanadas - găluște cu carne
Empanadas - găluște cu carne

Empanadas - pateuri mari argentiniene cu carne de vacă prăjite în untură.

8 persoane peste 45 min Mediu
Doner Kebab
Doner Kebab

Felul turcesc de carne de vită sau de oaie la grătar, servită în pâinea turcească.

4 persoane peste 45 min Simplu
Calamar umplut cu feta și ciuperci
Calamar umplut cu feta și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

3 persoane sub 15 min Simplu
Burrito - carne de vită în tortilla umplută cu sos mexican
Burrito - carne de vită în tortilla umplută cu sos mexican

O mâncare adorată de amatorii bucătăriei mexicane.

12 persoane peste 45 min Mediu
Legume legale

Prima mențiune a cuvântului “legumă” datează din secolul al XV-lea și este folosit pentru orice fel de plantă. Cuvântul vine din Latina medievală vegetabilis “creștere”,  “înflorire” n.n. a plantei. Înțelesul cuvântului ,,legumă”, astfel cum îl folosim în zilele noastre – cu referire la plante cultivate pentru a fi consumate – a fost permanentizat abia în secolul al XVIII-lea.

Legume legale

Putem vorbi de cel puțin 4 înțelesuri ale cuvântului “legume”:

  • Fruct (botanic): ovarul unei plante înflorite
  • Fruct (culinar): orice parte comestibilă a unei plante cu un gust dulce
  • Legumă (culinar): orice parte comestibilă a unei plante cu un gust savuros
  • Legumă (legal): marfă taxată ca legume într-o anumită jurisdicție

La magazinul alimentar cuvintele "fructe" și "legume" denumesc produse din plante care se exclud reciproc, întrucât ceea ce numim fructe nu sunt considerate aproape niciodată legume și vice-versa. Cuvântul "fruct" are un înțeles botanic exact, care este considerabil diferit de sensul său culinar, și include multe fructe otrăvitoare. În timp ce termenii piersici, prune, portocale reprezintă "fructe" în ambele sensuri, multe produse denumite, de obicei, "legume" - cum ar fi vinetele, ardeiul gras, roșiile, sunt fructe din punct de vedere botanic. Alte limbi decât engleza au, de multe ori, categorii care pot fi identificate cu sensurile comune din limba engleză a termenilor de "fructe" și "legume", dar sensul lor exact depinde, adesea, de tradițiile culinare locale. De exemplu, în Brazilia, avocado este consumat în mod tradițional cu zahăr, ca un desert, sau în milkshake-uri, și, prin urmare, este considerat fruct din punct de vedere culinar; în timp ce în alte țări este folosit în salate și sosuri, și, prin urmare, este considerat a fi o legumă.