1. >Despre noi
  2. >O viață mai verde

Preocupările legate de mediu și CSR (Responsabilitate Socială Corporativă) nu mai reprezintă, de ceva timp, o noutate. Compania de cercetare Mintel (agenție mondială care se ocupă cu cercetarea de piață, analiza consumatorilor, a piețelor, a competiției, a tendințelor și inovării de produse și cu servicii ce oferă o perspectivă unică asupra economiilor globale și locale) a realizat un studiu despre sănătate și mediu, concluzionând că aceste două domenii vor deveni cele mai importante preocupări ale consumatorilor din toată lumea, până în 2030. Banca Oney (bancă online la nivel internațional, ce oferă servicii de soluții de plăți, finanțare, identificare digitală și asigurări) a realizat un studiu despre consumul conștient în 2020-2021, în care 90% dintre europenii care au optat pentru serviciile băncii au menționat în mod specific că au luat această decizie datorită preocupării organizației pentru consumul conștient.

Fabricile Bonduelle demarează numeroase inițative și caută noi surse de aprovizionare pentru a reduce amprenta de carbon și pentru a îmbunătăți eficiența energetică, din dorința de a veni în întâmpinarea acestor noi așteptări ale consumatorilor și de a-i susține în demersul lor. Pe lângă soluțiile deja implementate, reducerea consumului de energie a fost de asemenea prioritizat, prin reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră și prin gestionarea transferului de energie din fabrici. Această abordare CSR își propune obiective globale ambițioase, pe care le implementăm cu ajutorul și sub îndrumarea a numeroși actori locali.

 Spre un model energetic etic

Până în anul 2025, Bonduelle își propune să aibă un mix de energie, din totalul căruia, 20% este format din energie regenerabilă (9.7 % în prezent). Prin intermediul demersului nostru de CSR, explorăm resurse alternative de energie, precum biogazul, biomasa și fumul produs de biomasă. Local, fabricile noastre deja lucrează în atingerea acestor obiective. Spre exemplu, Békéscsaba, Nagykőrös și Nyiregyhaza din Ungaria folosesc 88% de biogaz produs din deșeurile provenite de la centrala de biogaz, recuperând metan din deșeurile produse de stațiile de epurare ale fabricilor, pentru a crea un ciclu etic. Decizia de a miza pe tehnologiile inovatoare reprezintă o cale de a controla impactul asupra mediului înconjurător, fapt care permite salvarea energiei electrice și crearea de noi locuri de muncă.

Bonduelle dezvoltă și în Franța proiecte în colaborare cu parteneri locali pe tema energiei alternative, pentru a lărgi cercul etic în locuri precum Estrées-Mons, unde 79% din nevoile de gaz sunt acoperite cu ajutorul gazelor produse de centrala de biomasă. De asemenea, centralele folosesc și deșeuri provenite din exploatarea forestieră. Prin urmare, acest proces salvează peste 18.000 de tone de emisii de carbon și recuperează 21% din depozitul de biometan pentru a produce legume înghețate și conservate. Alte procese sunt de asemenea folosite la centraleledin Renescure și Labenne, care recuperează 97%, respectiv 77% din depozitele centralelor de biometan.

 Aventuri umane și incluzive

Inaugurată în Iunie 2015, unitatea de metanare din Renescure a fost lansată ca urmare a inițiativei a doi fermieri, ambii dornici să dezvolte situația din regiune, cu suportul Camerei de Agricultură locală. Centralele produc energie regenerabilă cu ajutorul deșeurilor produse de acești doi parteneri fermieri, a deșeurilor verzi provenite de la autoritățile locale și a deșeurilor organice provenite de la fabrica Bonduelle. Deșeurile verzi (legumele cojite) se transformă, apoi, în biogaz.

Prin urmare, în fiecare an, 10.000 tone de îngrășământ natural, deșeuri verzi și coji de semințe sunt procesate. Procesul de fermentație generează biogaz, care alimentează o centrală de cogenerare care produce electricitate și căldură, ambele fiind utilizate de centrală în timp ce excesul de biogaz este vândut. Rezultatul este o tranziție către CSR care tinde spre o planetă mai curată și mai durabilă, datorită unui circuit de producție și a companiilor care iau dezvoltarea durabilă în calcul. Mulțumită acțiunilor întreprinse de fabricile Bonduelle, 100% din deșeurile verzi sunt reutilizate astăzi și 73% din deșeurile industriale principale sunt reciclate și transformate în energie.