Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Ghimbir, cuişoare, scorţişoară... mirodenii care încălzesc, pentru zile răcoroase

Mirodeniile folosite în bucătăria noastră, condimentele şi adaosurile naturale la cafea şi la ceai conţin substanţe care ameliorează metabolismul şi stimulează producţia de energie la nivelul celulelor, ceea ce este deosebit de important la persoanele care ţin dieta împotriva efectului de balonare. Există o sumedenie de produse naturale gustoase şi sănătoase, care – adăugate la ceai, cafea sau cacao, vor îmbunătăţi gustul băuturii şi, în plus, ne vor încălzi. Iată rădăcinile aromate şi adaosurile – într-un rol inedit: acela de învingătoare ale bacteriilor şi a... frigului.

Ghimbirul

Este cultivat în Asia tropicală de peste 3000 de ani. Bucătăria indiană este un paradis al condimentelor. Este disponibil atât sub formă proaspătă, cât şi uscat în bucăţi sau măcinat.

Ghimbirul este un aliment cu proprietăţi excepţionale, deoarece are o influenţă benefică asupra digestiei şi a circulaţiei sanguine, având astfel un efect stimulant şi de încălzire. El este un adaos ideal la băuturi: la o cafea, un ceai (în loc de lămâie), la o cană de vin roşu fier. Putem să-l consumăm de asemenea ca adaos la felurile cu carne sau peşte, precum şi la deserturi. Are de asemenea un bogat conţinut de substanţe antiinflamatoare.

Cuişoarele

Cuişoarele sunt muguri uscaţi ai arborelui peren de cuişoare, care creşte doar în regiunile cu climă tropicală marină, cum ar fi cele ale Malaeziei, Indoneziei şi ale Tailandei Prezenţa cuişoarelor în Europa o datorăm bucătăriei mediteraneene. Adăugând la ceai sau la cafea cuişoare încălzim şi înviorăm simţurile. Se potrivesc de asemenea la ciorba de sfeclă şi la cărnuri (de exemplu la şunca coaptă la cuptor). Proprietăţile antiseptice şi analgezice ale cuişoarelor permit o însănătoşire mai grabnică în cazul răcelilor şi a gripelor.

Scorţişoara

Scorţişoara, pe care o utilizăm de obicei în formă de praf, este scoarţa unui arbore aromatic din Ceilon. Cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât este de mai bună calitate. Mult timp a fost folosită în medicina populară, ca leac pentru răceli şi slăbirea generală a organismului. Până şi aroma minunată a scorţişoarei încălzeşte. Poate fi adăugată la ceaiuri, la vin fiert sau la bere fiartă, la compot, la carne de porc cu prune, la suc de mere şi - bineînţeles - la prăjituri, deşi în acest din urmă caz ea îşi pierde proprietăţile medicinale.

Mierea

După cum se ştie de mult, laptele, ceaiul sau cacaua, îndulcite cu miere, constituie băuturi ideale pentru cei răciţi. Are proprietăţi antiinflamatoare, regenerative şi de purificare.

Mierea susţine dezvoltarea intelectuală a copiilor şi ameliorează rezistenţa organismului la adulţi. Să nu uităm că mierea nu trebuie adăgată la lichide fierbinţi, deoarece astfel îşi pierde majoritatea proprietăţilor sale benefice. Temperatura maximă admisibilă este de 60 de grade.

Cardamonul

Se caracterizează printr-un miros tipic, intens de rădăcină. Se potriveşte bine cu cafeaua, laptele, ciocolata, brânzele dulci şi deserturile. Are de asemenea multe aplicaţii la tratamentul răcelilor, deoarece are proprietăţi uşor antivirale şi de întărire a organismului. Alină tusea, grăbeşte reconvalescenţa în cazurile de bronşită. În plus, ajută la indigestii, împrospătează respiraţia şi previne dezvoltarea viruşilor, întăreşte rezistenţa organismului.

Cojile de portocale

Mirosul de coajă de portocală are acţiune relaxantă şi ne ajută să adormim în serile răcoroase. Are un gust delicios în ceaiuri şi în vinul fiert. Se potriveşte de asemenea ca adaos la prăjituri, turtă-dulce şi... la spaghetti bolognese. Aroma cojii de portocală, răspândindu-se în casă alină durerile de cap. Flavanoizii din coaja de portocale au acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană.

Ardeii chili

Un adaos ideal la mâncărurile servite în zile reci. Puterea lor încălzitoare le este cunoscută tuturor celor care au servit vreodată o mâncare puternic condimentată cu ardei iute. Ardeii pot fi adăugaţi la orice soi de carne.

Pot fi de asemenea folosite ca adaos la ciocolata fierbinte. Ardeii sunt folosiţi în scop terapeutic în infecţiile căilor respiratorii, ca mijloc de calmare a mucoaselor iritate şi de purificare a căilor respiratorii.

Vanilia

Dintre toate aromele dulci, mirosul de vanilie este cel mai minunat. Aroma cea mai nobilă o are miezul, scos din păstaie. Păstaia se taie în lung şi astfel se extrage conţinutul ei. Se potriveşte bine cu cafeaua, ceaiul (zahăr de vanilie), brânzeturile dulci, clătitele şi produsele de patiserie. Sub formă de lichior sau de sirop, este folosită în stările febrile şi la tulburările de digestie.

Sucul de zmeură

Se potriveşte bine în amestec cu ceaiul sau în budincă. Este unul din cele mai eficiente şi mai sănătoase leacuri pentru răceală. Uleiurile din zmeură au proprietăţi încălzitoare, iar acidul salicilic pe care îl conţin are proprietăţi sudorifice.


Rețete care te-ar putea interesa

Salată orientală de primăvară

Salată orientală de primăvară

O rețetă pregătită de Jamila!

6 persoane 15-30 min Simplu
Duo de pește afumat cu piure de mazăre și jeleu picant

Duo de pește afumat cu piure de mazăre și jeleu picant

O rețetă Bonduelle pentru cele mai rafinate gusturi.

4 persoane peste 45 min Simplu
Salată cu Bonduelle Mexico Mix

Salată cu Bonduelle Mexico Mix

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane sub 15 min Simplu
Păstrăv cu fasole verde și păstăi

Păstrăv cu fasole verde și păstăi

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane sub 15 min Simplu
Ghimbir, cuişoare, scorţişoară... mirodenii care încălzesc, pentru zile răcoroase

Mirodeniile folosite în bucătăria noastră, condimentele şi adaosurile naturale la cafea şi la ceai conţin substanţe care ameliorează metabolismul şi stimulează producţia de energie la nivelul celulelor, ceea ce este deosebit de important la persoanele care ţin dieta împotriva efectului de balonare. Există o sumedenie de produse naturale gustoase şi sănătoase, care – adăugate la ceai, cafea sau cacao, vor îmbunătăţi gustul băuturii şi, în plus, ne vor încălzi. Iată rădăcinile aromate şi adaosurile – într-un rol inedit: acela de învingătoare ale bacteriilor şi a... frigului.

Ghimbirul

Este cultivat în Asia tropicală de peste 3000 de ani. Bucătăria indiană este un paradis al condimentelor. Este disponibil atât sub formă proaspătă, cât şi uscat în bucăţi sau măcinat.

Ghimbirul este un aliment cu proprietăţi excepţionale, deoarece are o influenţă benefică asupra digestiei şi a circulaţiei sanguine, având astfel un efect stimulant şi de încălzire. El este un adaos ideal la băuturi: la o cafea, un ceai (în loc de lămâie), la o cană de vin roşu fier. Putem să-l consumăm de asemenea ca adaos la felurile cu carne sau peşte, precum şi la deserturi. Are de asemenea un bogat conţinut de substanţe antiinflamatoare.

Cuişoarele

Cuişoarele sunt muguri uscaţi ai arborelui peren de cuişoare, care creşte doar în regiunile cu climă tropicală marină, cum ar fi cele ale Malaeziei, Indoneziei şi ale Tailandei Prezenţa cuişoarelor în Europa o datorăm bucătăriei mediteraneene. Adăugând la ceai sau la cafea cuişoare încălzim şi înviorăm simţurile. Se potrivesc de asemenea la ciorba de sfeclă şi la cărnuri (de exemplu la şunca coaptă la cuptor). Proprietăţile antiseptice şi analgezice ale cuişoarelor permit o însănătoşire mai grabnică în cazul răcelilor şi a gripelor.

Scorţişoara

Scorţişoara, pe care o utilizăm de obicei în formă de praf, este scoarţa unui arbore aromatic din Ceilon. Cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât este de mai bună calitate. Mult timp a fost folosită în medicina populară, ca leac pentru răceli şi slăbirea generală a organismului. Până şi aroma minunată a scorţişoarei încălzeşte. Poate fi adăugată la ceaiuri, la vin fiert sau la bere fiartă, la compot, la carne de porc cu prune, la suc de mere şi - bineînţeles - la prăjituri, deşi în acest din urmă caz ea îşi pierde proprietăţile medicinale.

Mierea

După cum se ştie de mult, laptele, ceaiul sau cacaua, îndulcite cu miere, constituie băuturi ideale pentru cei răciţi. Are proprietăţi antiinflamatoare, regenerative şi de purificare.

Mierea susţine dezvoltarea intelectuală a copiilor şi ameliorează rezistenţa organismului la adulţi. Să nu uităm că mierea nu trebuie adăgată la lichide fierbinţi, deoarece astfel îşi pierde majoritatea proprietăţilor sale benefice. Temperatura maximă admisibilă este de 60 de grade.

Cardamonul

Se caracterizează printr-un miros tipic, intens de rădăcină. Se potriveşte bine cu cafeaua, laptele, ciocolata, brânzele dulci şi deserturile. Are de asemenea multe aplicaţii la tratamentul răcelilor, deoarece are proprietăţi uşor antivirale şi de întărire a organismului. Alină tusea, grăbeşte reconvalescenţa în cazurile de bronşită. În plus, ajută la indigestii, împrospătează respiraţia şi previne dezvoltarea viruşilor, întăreşte rezistenţa organismului.

Cojile de portocale

Mirosul de coajă de portocală are acţiune relaxantă şi ne ajută să adormim în serile răcoroase. Are un gust delicios în ceaiuri şi în vinul fiert. Se potriveşte de asemenea ca adaos la prăjituri, turtă-dulce şi... la spaghetti bolognese. Aroma cojii de portocală, răspândindu-se în casă alină durerile de cap. Flavanoizii din coaja de portocale au acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană.

Ardeii chili

Un adaos ideal la mâncărurile servite în zile reci. Puterea lor încălzitoare le este cunoscută tuturor celor care au servit vreodată o mâncare puternic condimentată cu ardei iute. Ardeii pot fi adăugaţi la orice soi de carne.

Pot fi de asemenea folosite ca adaos la ciocolata fierbinte. Ardeii sunt folosiţi în scop terapeutic în infecţiile căilor respiratorii, ca mijloc de calmare a mucoaselor iritate şi de purificare a căilor respiratorii.

Vanilia

Dintre toate aromele dulci, mirosul de vanilie este cel mai minunat. Aroma cea mai nobilă o are miezul, scos din păstaie. Păstaia se taie în lung şi astfel se extrage conţinutul ei. Se potriveşte bine cu cafeaua, ceaiul (zahăr de vanilie), brânzeturile dulci, clătitele şi produsele de patiserie. Sub formă de lichior sau de sirop, este folosită în stările febrile şi la tulburările de digestie.

Sucul de zmeură

Se potriveşte bine în amestec cu ceaiul sau în budincă. Este unul din cele mai eficiente şi mai sănătoase leacuri pentru răceală. Uleiurile din zmeură au proprietăţi încălzitoare, iar acidul salicilic pe care îl conţin are proprietăţi sudorifice.