
Reușești să prepari eficient mâncăruri din alimente congelate? Ştiţi care produse nu se pot congela? Iată câteva sfaturi utile despre congelarea alimentelor. Deși pare inițial simplă și ușor de realizat, modalitatea de congelare de diverse alimente solicită un tip de atenție la detalii de care se poate să nu fi fost conștienți. Bonduelle vă oferă în această pagină câteva sfaturi extrem de bune pentru a spori gradul de eficiență a procedurii, fără a afecta, în același timp, starea alimentelor. Aplicați-le regulat și beneficiile nu vor întârzia să apară, oricare ar fi contextul din bucătăria dumneavoastră.
Pregătirea legumelor şi fructelor pentru congelare
Alegem doar legume şi fructe coapte şi sănătoase, le curăţăm şi le spălăm, eventual le putem căli. Nu trebuiesc călite roşiile, dovleceii, usturoiul şi ceapa.
- Scurgem apa bine. Fructele şi legumele trebuiesc să fie perfect uscate.
- Pregătim săculeţii pentru congelare. Aceştia trebuiesc să fie etanşi şi să nu crape la temperaturi scăzute. Cel mai bine ar fi să fie prevăzuţi cu un sistem de închidere şi cu un loc pentru scris.
- Produsele porţionate se etichetează (a nu se uita data congelării), se pun în congelator şi... gata!!!
Care produse nu se pot congela?
- Ouăle în coajă. La temperaturi negative, apa din ou se dilată, ceea ce poate duce la spargerea cojii. Prin spărturi pot apoi pătrunde bacterii patogene.
- Legumele cu conţinut bogat de apă cum ar fi ţelina, salata sau castraveţii. Acestea se congelează uşor şi repede, dar după decongelare sunt putrede şi moi.
- Brânzeturile moi, cu conţinut bogat de apă, cum ar fi ricotta, brânza dulce, urda sau brânza cu smântână. După decongelare acestea îşi pierd consistenţa pufoasă.
- Emulsiile alimentare, cum ar fi maioneza sau smântâna. După decongelare acestea se stratifică şi îşi schimbă consistenţa.