
100 g de gutui – 57 kcal
Din fructe de gutui ne luăm calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, acid folic şi vitamine din clasa B şi C.
Acru şi acidulat
Forma fructelor sănătoase de gutui seamănă cu aceea a merelor; sunt acoperite cu o pieliţă galbenă pestriţă, au 5-6 cm în diametru şi au seminţe. Pulpa fructului este dură, acră şi acidulată şi nu este recomandată pentru consum spontan. Cu toate acestea, sunt într-adevăr aromate şi sunt folosite extensiv pentru producţia de siropuri, compoturi, gemuri şi lichioruri. Acompaniază excelent ceaiurile. Datorită conţinutului de pectină, sunt foarte potrivite pentru conservarea fructelor.
În grădina de fructe de acasă
Pe lângă fructele lor sănătoase, pomii de gutui sunt şi o plantă decorativă populară, deseori confundaţi cu varietăţile din genul chaenomeles. Înfloresc frumos, au flori minunate, şi sunt deseori crescuţi în grădini şi parcuri. Pot fi, de asemenea, crescuţi ca bonsai.
Fructe sănătoase
Lichiorurile de gutui au un efect benefic asupra inimii, reduc tensiunea arterială, previn contracţiile intestinale şi stimulează metabolismul. Extrasul din fructe proaspete şi sănătoase de gutui este folosit în tratarea anemiei. Apa în care au fost muiate gutuile era folosită mai demult în medicina tradiţională pentru a calma tusea şi a trata infecţiile tractului respirator, ca şi în uzul extern pentru tratarea arsurilor şi a iritaţiilor de piele. De asemenea, oamenii folosesc fructe de gutui în multe diete.