
Legumele proaspete sunt cele mai bune pentru felurile de mâncare delicate. Nu acceptă multe condimente, dar se potrivesc de minune cu ierburi proaspete şi cu zarzavaturi bogate în frunze, cu cărnuri delicate, pui şi peşte. Acest lucru face ca mâncărurile pregătite cu legume proaspete să fie excepţionale – gust subtil, aromat, topindu-se în gură. De asemenea, mai au un avantaj major – sunt bogate în săruri minerale şi în vitamine. Conţin mai multă apă şi mai puţine fibre. Conţin, de asemenea, destul de multe zaharuri, care se transformă în amidon odată ce cresc; astfel, gustul mâncărurilor cu zarzavaturi este dulce. Datorită cojii subţiri, pierd apă cu uşurinţă şi se usucă. Când cumpăraţi legume proaspete, asiguraţi-vă că sunt destul de mari încât să dea savoare mâncării.
Curăţarea
Coaja legumelor proaspete este subţire; de aceea, nu toate trebuie curăţate. Rădăcinoasele nu necesită decât frecarea şi clătirea. Dacă aveţi motive să credeţi că au fost suprafertilizate, cojiţi-le puţin mai gros. Cartofii tineri pot fi spălaţi, scufundaţi în apă cu sare şi frecaţi de pieliţă.
Păstrarea
- Nu păstraţi legumele proaspete în frigider pentru mai mult de 2-3 zile.
- După ce clătiţi salata sau spanacul, puneţi-le într-o pungă de plastic.
- Sfecla tânără sau morcovii nu se vor usca dacă îi veţi înveli într-un prosop umed;
- dacă nu curățați cartofii, îi puteţi păstra mai mult timp.
Metode de preparare
Legumele proaspete nu trebuie gătite mult timp şi se ard uşor; de aceea cel mai bine este să le înăbuşiţi sau să le fierbeţi în puţină apă. Adăugaţi apoi peste zarzavaturi puţin unt, sau unt cu crutoane. Pot fi făcute sote, înăbuşite sau folosite în supe uşoare. Sunt excelente în salate de zarzavaturi. Cel mai bine e să adăugaţi puţin sos peste ele sau să le stropiţi cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline.