
Legumele permit prepararea fără probleme a meselor zilnice, ca bază pentru supe, adaos la mezeluri şi brânzeturi sau la felurile principale ale meselor. Amestecurile de legume congelate constituie o foarte bună sursă de elemente nutritive în acele perioade din an, în care legumele proaspete lipsesc de pe piaţă. Alegeţi acele legume care sunt produse cu metode tradiţionale, fără adaos de coloranţi, arome şi substanţe conservante.
1. Ascundeţi - compuneţi legumele tocate în felurile de mâncare preferate. Puteţi adăuga ciupercile sau ardeii la omlete sau la papară. Spanacul proaspăt poate fi adăugat la lasagne.
2. Supa - un mod simplu de a ascunde legume în aceasta este mixarea. Puteţi de asemenea să cumpăraţi o supă gata preparată şi să adăugaţi la aceasta legume congelate sau conservate.
3. Legume crude - selecţia de legume care pot fi consumate crude este enormă: morcovii, ţelina, gulia, ridichii, roşiile, castraveţii, broccoli, varza albă, varza roşie, mărarul.
4. Sosuri - aici aveţi multe posibilităţi. Puteţi consuma legume proaspete sau gătite cu dipuri cum ar fi cunoscutul sos tzatziki. Sosul poate fi de asemenea făcut din legume sau păstăioase, cum este în cazul humusului sau al salsei. Aceste sosuri sublinează gustul legumelor.
5. În stil italian - mâncărurile bucătăriei italiene cum ar fi pizza şi macaroanele sunt ideale pentru adaosurile din legume. Puteţi de exemplu cumpăra o pizza margherita de-a gata şi să le-o daţi copiilor pentru ca s-o decoreze după gust cu legume.
6. Beţi - suc de legume din roşii, morcovi sau amestec - acestea sunt echivalente ale unor mâncăruri de legume! Oricine care are acasă o centrifugă pt. suc poate să-şi prepare propriile sucuri de legume şi să încerce diferite combinaţii. Cu siguranţă veţi inventa propria reţetă de suc de legume.
7. La grătar - preparaţi grătarul împreună şi încercaţi câteva noi metode de preparare a legumelor: ştiuleţi de porumb pe frigăruie, kebab vegetarian din ciuperci, dovlecei, ardei şi vinete.
8. Al dente - fierberea legumelor are o însemnătate - cheie pentru gustul lor. Legumele cum ar fi broccoli, morcovul, dovlecelul, au gust mai bun când sunt un pic tari. Mai mult, astfel legumele îşi păstrează preţioasele lor vitamine. Puteţi de asemenea prăji uşor legumele preferate într-o tigaie de tip wok.
9. Surpriză - puneţi legumele în contexte culinare atipice şi neconvenţionale. De exemplu ardei la grătar în sendiciuri din piept de curcan sau în lipii pita umplute cu carne tocată şi varză.
10. Cu brânză - legumele pot fi şi coapte la cuptor, cu brânză. Brânza este grasă dar gustoasă. De aceea mâncărurile coapte cu brânză de obicei un gust de două ori mai bun. La felurile de mâncare coapte se potrivesc foarte bine broccoli, spanacul, roşiile, ardeii, varza de bruxelles, varza, fasolea, prazul.