
Morcovul violet – adevărat sau fals
Înainte de secolul al XVII-lea, aproape toți morcovii cultivați erau violet. Morcovul portocaliu, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost cultivat de către agricultorii olandezi la sfârșitul secolului al XVI-lea. Ei au folosit tulpini mutante de morcov violet și i-au dezvoltat, unul câte unul, în portocaliul de care ne bucurăm astăzi la masă. Înainte de aceasta, aproape toți morcovii au fost violet, cu versiuni mutante, apărute ocazional, de morcovi galbeni și albi. Dar aceștia erau relativ rar cultivați și nu aveau pigmentul violet, antociani.
Morcovii portocalii au fost, probabil, rezultatul mutației celor galbeni și albi, precum și a morcovilor sălbatici, diferiți de cei cultivați. Se pare că strămoșii sălbatici ai morcovului au venit din zona Iranului și a Afganistanului de astăzi, acestea fiind locurile în care pot fi găsite cele mai multe tipuri de morcovi sălbatici.
De ce sunt grozavi morcovii mov?
Morcovii mov nu sunt o simplă noutate pe piață. Culoarea lor unică reflectă componentele lor fito-chimice benefice pentru sănătate. Soiul de morcovi mov nu conține doar vitamina A și beta-carotenul pe care le conțin și morcovii obișnuiți — fapt dovedit de mijlocul lor de culoare portocalie — dar sunt bogați și în antociani, compuși antioxidanți care dau afinelor culoarea distinctivă și beneficiile de super-legumă pentru sănătate. Studiile au arătat că acești pigmenți albaștri și violet pot îmbunătăți memoria, spori acuitatea vizuală, proteja împotriva atacurilor de inima, acționa ca anti-inflamatoare și chiar susține controlul greutății.