
Există cineva care nu ar dori să meargă la restaurant în fiecare seară într-o companie plăcută, să aleagă felul preferat și să se bucure de mâncare bună? Aceasta este una dintre plăcerile simple, dar minunate, ale vieții – nu faci cumpărături, nu gătești, nu servești – doar iei loc și mănânci. Iată o analiză rapidă a situației:
- Plăcerea începe cu planificarea cinei noastre. Avem senzația că este o seară specială și o luăm ca o recompensă.
- La restaurant, toți sunt îmbrăcați frumos, există muzică plăcută, în surdină.
- Sala este splendidă; masa este încântătoare – cu o față de masa nouă, șervețele colorate, farfurii din porțelan/sticlă alese cu grijă, un buchet într-o vază, lumânări etc.
- Mâncarea este prezentată frumos pe farfurie.
- Mâncarea nu este obișnuită, este ceva special ce gătim rareori acasă.
Putem realiza aceste cinci lucruri în propria noastră sufragerie? Desigur – vom urmări lista ca un ghid. Vom avea o experiență culinară uimitoare acasă și un mănunchi de amintiri culinare plăcute. Iar viața de zi cu zi se va transforma într-o vacanță, pur și simplu – chiar și fără o ocazie specială.
Care sunt hormonii fericirii?
Probabil că ai auzit măcar o dată de dopamină și de serotonină. Sunt doi termeni folosiți (de multe ori amestecați) de oamenii care vorbesc despre hormonii fericirii. Nu sunt singurii, dar cu siguranță sunt cei mai populari.
Serotonina este necesară pentru a avea o bună dispoziție. Atunci când nivelurile sunt scăzute, ajungem în situația în care ne simțim triști sau chiar la depresie. Un lucru interesant de știut este că cei mai mulți receptori ai acestui hormon se află chiar în tractul digestiv, dând viață zicalei „Fericirea trece prin stomac”.
În schimb, dopamina este hormonul strâns legat de sentimentul de plăcere. Ai observat vreodată cât de bine de simți atunci când anticipezi ceva ce te bucură? Acestea sunt secrețiile de dopamină, care se activează chiar și atunci când știi că urmează să faci ceva ce îți face plăcere!
Pe lângă acești doi hormoni, mai avem endorfinele (se secretă în timpul unei mese bune sau la sport), triptofanul sau oxitocina.
Legătura hormonilor fericirii cu restaurantul
În primul rând, există clar o legătură între fericire și ce consumăm. Triptofina, de exemplu, este o substanță care se găsește în mod natural chiar în anumite alimente (brănză, ouă, nuci, ananas, carne de curcan, etc), deci din start avem beneficii în a alege o masă bogată în aceste alimente.
Însă, așa cum am menționat și mai sus, mersul la restaurant este o experiență mai vastă decât mâncarea de care ne bucurăm. Ne simțim bine și datorită faptului că ne putem relaxa, datorită ambientului și servirii, dar și datorită aspectului social.