
Păstrarea legumelor congelate
Când cumpărați legume congelate puneți-le intr-o punga termoizolanta iar apoi în congelator în cel mai scurt timp posibil. Legumele congelate scoase din congelator țin mai puțin decât cele proaspete. Fructele congelate care sunt moi înseamnă că au fost păstrate la o temperatura nepotrivită.Nu păstrați întotdeauna legumele în frigider
Temperatura din frigider întotdeauna grăbește procesul de alterare la roșii, castraveți și ardei. Temperatura optimă pentru roșii este cea din pivniță, adică în jur de 10-13 grade Celsius iar pentru castraveți nu mai mult de 7 grade. Toate legumele rădăcinoase precum cartofii și de asemenea fructele se pot păstra în cămară pentru câteva zile. Cartofii se conservă bine în pivniță la o temperatura de circa 10 grade C, dar dacă nu aveți asemenea condiții de păstrare ar fi mai bine să ii cumpărați proaspeți. Salata se păstrează bine la temperaturi scăzute, de asemenea și alte legume rădăcinoase precum sfecla, morcovul, pătrunjelul, rădăcina și ridichile. Roșiile și ardeii nu trebuie păstrate împreună cu salata și castraveții deoarece se îngălbenesc mai repede când sunt una lângă alta.Expunerea legumelor la oxigen
În general, mâncarea nu ar trebui să fie expusă la aer, de vreme ce oxigenul accelerează modificările chimice ce duc la deteriorarea legumelor. Pentru ca conservarea să fie eficientă, merită cumpărate alimente în recipiente etanşe. De asemenea, pot fi folosite recipiente speciale ce ţin aerul la distanţă.Salata și morcovul preferă spatiile aerisite
O lipsă de aer nu este întotdeauna benefică pentru păstrarea legumelor. Când conservăm spanacul fără acces la oxigen ii grăbim procesul de alterare. Unele legume precum prazul, pătrunjelul, ridichile și feniculul acumulează nitrați deoarece au nevoie de nitrogen pentru producerea proteinelor. Nitrații sunt de asemenea stocați în legume rădăcinoase precum morcovul și sfecla. Aceste legume trebuie stropite cu apa pentru a nu se usca și a-și pierde elasticitatea, trebuie păstrate în spatii deschise, pungi perforate sau învelite în hârtie.
Timpul de păstrare pentru legume:
- jumătate de an (temperatura 1 C) - varza, țelina rădăcina, praz, ridichi, morcov, ceapa, usturoi, sfecla
- câteva săptămâni (temperatura 10-15 C) - varza chinezeasca, conopida, dovlecel, vinete, ardei, țelina
- până la doua săptămâni (temperatura 10-12 C) - bob, fasole păstăi, broccoli, castraveți
- până la trei zile ( temperatura 11 C) - roșii, ierburi proaspete, ridichi, salata, spanac, sparanghel