
Sparanghelul se servește de obicei ca aperitiv. Sparanghelii sunt o legumă de sezon, de gustul lor ne putem bucura doar de la jumătatea lunii aprilie până la începutul lui iunie. Îi putem întâlni în reţetele bucătăriei mediteraneene, precum şi a celei nord-europeene, asiatice, sau americane. Gustul cel mai bun îl au în compania sosului vinaigrette. Cum să mâncăm sparanghelii?
- Pot fi mâncaţi cu mâna, dacă lângă farfurie se află un bol cu apă. În acest caz, apucăm sparanghelul cu capetele degetelor, sprijinindu-l adiţional cu furculiţa ţinută în cealaltă mână. Îl mâncăm începând cu partea cea mai delicată, adică cu capul.
- Sparanghelii bine preparaţi pot fi mâncaţi şi doar cu furculiţa. Nu este uşor să-i tăiem de-a curmezişul, deoarece sunt fibroşi. Îi tăiem deci în lung şi apoi învelim fâşiile pe dinţii furculiţei.
- În cazul în care sparanghelii sunt serviţi în compania unor adaosuri, cum ar fi şunca de parma, caracteristică bucătăriei italiene, putem să folosim şi cuţitul. Sparanghelii sunt o legumă foarte delicată. Ei nu trebuie tăiaţi în bucăţele prea mici.