
Melcii sunt foarte preţuiţi în bucătăria franceză, fiind serviţi adeseori ca aperitiv.
Care melci sunt comestibili?
Deși există diverse specii diverse de melci, majoritatea ce sunt comestibili, menționăm dintre aceștia 2 dintre cele mai cunoscute și anume:
Helix Pomatia
Specie comestibilă de melci, din familia Helicidae și una dintre cele mai mari specii de melci din Europa, foarte populari in bucătaria franceză
Helix Aspersa
Specie comestibilă tot din familia Helicidae, aceasta este una dintre cele mai familiare specii de melci, cunoscute și sub numele de melc de grădină, originari din regiunea mediteraneană.
Cum se prepară melcii?
Foarte ușor, direct în cochile! Există multe rețete cu melci comestibili, care mai de care mai inedite.
Să ne delectăm cu gustul. Melcii, asemenea creveţiilor sau alte feluri de mâncare a căror consumare este laborioasă, merită pe deplin efortul depus.
Melcii se servesc foarte fierbinţi, deci cochiliile trebuiesc prinse cu nişte cleştişori speciali.
Conţinutul se scoate cu ajutorul unei furculiţe înguste. Acest lucru nu este tocmai uşor, melcii fiind relativ alunecoşi.
Cel mai adesea, melcii sunt serviţi cu unt aromat cu usturoi şi ierburi aromate, dar sunt cunoscute şi reţete care prevăd folosirea unor sosuri picante sau coacerea melcilor în sos de roşii. Melcii se servesc cu pâine albă. În afara restaurantelor, melcii pot fi cumpăraţi şi în magazine – congelaţi şi gata de folosire.
Sunt serviţi în cochilii, pe o mică tigaie cu concavităţi prevăzute pentru a ţine melcii în poziţie. O porţie tipică se compune din 6 bucăţi.
Carnea, împreună cu sosul aromat poate fi mâncată alternând cu îmbucături de pâine, sau aşezată pe o felie de franzelă sau baghetă şi consumată ca o tartină.
Acest aliment conţine multă grăsime, deci toate manevrele menţionate mai sus se efectuează cu atenţie. Să avem grijă ca să nu pătăm garderoba proprie sau faţa de masă.