
1. Capătul fiecărui beţişor se introduce între degetul mare şi arătător, menţinându-se în poziţie cu ajutorul inelarului şi al degetului mijlociu.
2. Al doilea beţişor se ţine paralel, cu ajutorul policelui şi al degetului arătător, acesta din urmă având rolul de ghidaj.
3. Beţigaşul de sus este cel mobil şi ar trebui să se poată mişca nestingherit.
4. Acum ne rămâne doar să apucăm delicioasele bucate ale bucătăriei asiatice şi să le mâncăm cu poftă.
Majoritatea amatorilor bucătăriei orientale stăpânesc arta de a mânca cu beţişoarele. Puţini cunosc însă eticheta asociată aceestui mod tradiţional de a mânca.
Iată câteva indicaţii folositoare:
- Când nu folosiţi beţişoarele, aşezaţi-le cu partea ascuţită înspre stânga.
- Nu înfigeţi niciodată beţişoarele în mâncare.
- Nu folosiţi beţişoarele ca pe nişte proţapuri, pentru a culege bucăţele de mâncare.
- Când luaţi mâncare dintr-un vas comun, folosiţi celălalt capăt al beţişoarelor (nu pe cel pe care îl puneţi în gură).
- Nu serviţi altora mâncare cu beţişoarele, niciodată şi sub nici o formă.
- Nu arătaţi cu beţişoarele nici spre obiecte, nici spre persoane.
- Chiar şi supele se pot mânca cu beţişoarele. Ele pot fi folosite pentru a consuma partea solidă, apoi zeama se bea direct din bol.
- Nu ţineţi beşişoarele în pumnul strâns.