
Faţa de masă
Faţa de masă este baza unei bune decoraţii. Ea trebuie să fie curată, ideal călcată şi să atârne în toate părţile cu cel puţin 20 de centimetri. Ea poate avea orice culoare. Totuşi, culoarea trebuie asortată cu vesela. Dacă aceasta nu are modele, putem să ne permitem să folosim o faţă de masă ceva mai decorată, colorată sau creponată.
Şerveturile
La fiecare masă, un element nelipsit sunt şerveturile, folosite nu numai în scopuri igienice, ci şi ca element decorativ. Dacă dorim să subliniem rangul întâlnirii, ar fi bine să cumpărăm şerveturi de pânză. Ele trebuiesc asortate cu grijă, pentru ca forma şi culoarea lor să se potrivească cu clelalte elemente decorative ale mesei.
Plasarea corectă a tacâmurilor
Plasând tacâmurile în jurul farfuriilor ne ghidăm după funcţionalitate. Le aşezăm conform ordinii de folosire – de la exterior spre interior, de la primul fel servit la ultimul. În partea stângă a farfuriei punem furculiţele, în partea dreaptă – lingura şi cuţitele. Cuţitele se aşează cu ascuţişul înspre stânga. Tacâmurile pentru deserturi se pun în spatele farfuriei. Linguriţa se pune deasupra fuctuliţei, mânerul linguriţe fiind înspre dreapta, iar al furculiţei înspre stânga. În timpul recepţiei nu se cade să se aducă noi tacâmuri nici să fie schimbate cele existente – toate trebuiesc să fie la locul lor de la bun început.
Cele mai importante sunt adaosurile decorative
Când am terminat toate pregătirile de bază pentru a pune masa, să ne gândim un pic şi la adaosurile decorative care pot conferi o expresie sărbătorească întâlnirii. Farmecul şi stilul mesei vor fi sporite printr-o compoziţie din flori, care va fi cu siguranţă o decoraţie frumoasă şi interesantă.