Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Faţa de masă, tacâmurile, lumânările – principii de decorare a mesei

 

Faţa de masă

Faţa de masă este baza unei bune decoraţii. Ea trebuie să fie curată, ideal călcată şi să atârne în toate părţile cu cel puţin 20 de centimetri. Ea poate avea orice culoare. Totuşi, culoarea trebuie asortată cu vesela. Dacă aceasta nu are modele, putem să ne permitem să folosim o faţă de masă ceva mai decorată, colorată sau creponată.

Şerveturile

La fiecare masă, un element nelipsit sunt şerveturile, folosite nu numai în scopuri igienice, ci şi ca element decorativ. Dacă dorim să subliniem rangul întâlnirii, ar fi bine să cumpărăm şerveturi de pânză. Ele trebuiesc asortate cu grijă, pentru ca forma şi culoarea lor să se potrivească cu clelalte elemente decorative ale mesei.

Plasarea corectă a tacâmurilor

Plasând tacâmurile în jurul farfuriilor ne ghidăm după funcţionalitate. Le aşezăm conform ordinii de folosire – de la exterior spre interior, de la primul fel servit la ultimul. În partea stângă a farfuriei punem furculiţele, în partea dreaptă – lingura şi cuţitele. Cuţitele se aşează cu ascuţişul înspre stânga. Tacâmurile pentru deserturi se pun în spatele farfuriei. Linguriţa se pune deasupra fuctuliţei, mânerul linguriţe fiind înspre dreapta, iar al furculiţei înspre stânga. În timpul recepţiei nu se cade să se aducă noi tacâmuri nici să fie schimbate cele existente – toate trebuiesc să fie la locul lor de la bun început.

Cele mai importante sunt adaosurile decorative

Când am terminat toate pregătirile de bază pentru a pune masa, să ne gândim un pic şi la adaosurile decorative care pot conferi o expresie sărbătorească întâlnirii. Farmecul şi stilul mesei vor fi sporite printr-o compoziţie din flori, care va fi cu siguranţă o decoraţie frumoasă şi interesantă.

Decorare a mesei

Florile trebuiesc aşezate în vase întinse, pentru a nu le bloca comesenilor câmpul vizual. De pe masă nu trebuie să lipsească nici lumânările, a căror strălucire va ridica rangul întâlnirii. Să evităm totuşi acele lumânări are fumegă sau pe cele care licăresc în mod neregulat. În magazine vom găsi de asemenea multe decoraţii care pot servi la împodobirea mesei: mărgele, pietricele, fructe uscate, petale de flori uscate, ţesături interesante. Să nu uităm că pe masă, în afară de decoraţii, mai trebuie să încapă şi mâncarea!

Rețete care te-ar putea interesa

Ruladă de pui cu caise și piure de porumb

Ruladă de pui cu caise și piure de porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 30-45 min Simplu
Brushete cu salată franțuzească

Brushete cu salată franțuzească

O salată sățioasă servită ca bruschete sau bruschete cu salată. Oricum ai numi-o, are un gust delicios!

2 persoane 30-45 min Simplu
Curry cu fasole verde și cartofi

Curry cu fasole verde și cartofi

O rețetă servită de Laura Laurențiu.

4 persoane 30-45 min Simplu
Salată de varză cu brânză și ciuperci

Salată de varză cu brânză și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane sub 15 min Simplu
Faţa de masă, tacâmurile, lumânările – principii de decorare a mesei
 

Faţa de masă

Faţa de masă este baza unei bune decoraţii. Ea trebuie să fie curată, ideal călcată şi să atârne în toate părţile cu cel puţin 20 de centimetri. Ea poate avea orice culoare. Totuşi, culoarea trebuie asortată cu vesela. Dacă aceasta nu are modele, putem să ne permitem să folosim o faţă de masă ceva mai decorată, colorată sau creponată.

Şerveturile

La fiecare masă, un element nelipsit sunt şerveturile, folosite nu numai în scopuri igienice, ci şi ca element decorativ. Dacă dorim să subliniem rangul întâlnirii, ar fi bine să cumpărăm şerveturi de pânză. Ele trebuiesc asortate cu grijă, pentru ca forma şi culoarea lor să se potrivească cu clelalte elemente decorative ale mesei.

Plasarea corectă a tacâmurilor

Plasând tacâmurile în jurul farfuriilor ne ghidăm după funcţionalitate. Le aşezăm conform ordinii de folosire – de la exterior spre interior, de la primul fel servit la ultimul. În partea stângă a farfuriei punem furculiţele, în partea dreaptă – lingura şi cuţitele. Cuţitele se aşează cu ascuţişul înspre stânga. Tacâmurile pentru deserturi se pun în spatele farfuriei. Linguriţa se pune deasupra fuctuliţei, mânerul linguriţe fiind înspre dreapta, iar al furculiţei înspre stânga. În timpul recepţiei nu se cade să se aducă noi tacâmuri nici să fie schimbate cele existente – toate trebuiesc să fie la locul lor de la bun început.

Cele mai importante sunt adaosurile decorative

Când am terminat toate pregătirile de bază pentru a pune masa, să ne gândim un pic şi la adaosurile decorative care pot conferi o expresie sărbătorească întâlnirii. Farmecul şi stilul mesei vor fi sporite printr-o compoziţie din flori, care va fi cu siguranţă o decoraţie frumoasă şi interesantă.

Decorare a mesei

Florile trebuiesc aşezate în vase întinse, pentru a nu le bloca comesenilor câmpul vizual. De pe masă nu trebuie să lipsească nici lumânările, a căror strălucire va ridica rangul întâlnirii. Să evităm totuşi acele lumânări are fumegă sau pe cele care licăresc în mod neregulat. În magazine vom găsi de asemenea multe decoraţii care pot servi la împodobirea mesei: mărgele, pietricele, fructe uscate, petale de flori uscate, ţesături interesante. Să nu uităm că pe masă, în afară de decoraţii, mai trebuie să încapă şi mâncarea!