
Atât conopida cât şi varianta mai „spectaculoasă” a acesteia – romanesco sunt produse naturale care permit explicarea fenomenului de fractali. Această concepţie a fost introdusă în matematică în anii şaptezeci de către un francez educat la Yale – Benoit Mandelbrot. Caracteristica de bază a fractalului este asemănarea cu sine – o parte a mulţimii este imaginea întregului. Astfel – fiecare floare de conopidă constituie reprezentarea întregii legume. Fractalii au fost aplicaţi în diferite şi variate ştiinţe, ca de pildă medicina, hidrologia sau finanţele.
Romanesco - o legumă interesantă Această legumă fermecătoare este, de fapt, o variantă exotică a conopidei. Dacă te simți puțin ciudat atunci când o privești, este din cauză că este imaginea aproximativă a unui fractal. Și, în fapt, spiralele de pe căpățâna de romanesco respectă șirul lui Fibonacci — așa că, dacă vrei să-ți impresionezi prietenii pasionați de matematică, folosește-o data viitoare când gătești legume la wok pentru ei ;)