Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Curiozități despre romanesco

Atât conopida cât şi varianta mai „spectaculoasă” a acesteia – romanesco sunt produse naturale care permit explicarea fenomenului de fractali. Această concepţie a fost introdusă în matematică în anii şaptezeci de către un francez educat la Yale – Benoit Mandelbrot. Caracteristica de bază a fractalului este asemănarea cu sine – o parte a mulţimii este imaginea întregului. Astfel – fiecare floare de conopidă constituie reprezentarea întregii legume. Fractalii au fost aplicaţi în diferite şi variate ştiinţe, ca de pildă medicina, hidrologia sau finanţele.
 
Romanesco - o legumă interesantă Această legumă fermecătoare este, de fapt, o variantă exotică a conopidei. Dacă te simți puțin ciudat atunci când o privești, este din cauză că este imaginea aproximativă a unui fractal. Și, în fapt, spiralele de pe căpățâna de romanesco respectă șirul lui Fibonacci — așa că, dacă vrei să-ți impresionezi prietenii pasionați de matematică, folosește-o data viitoare când gătești legume la wok pentru ei ;)

Rețete care te-ar putea interesa

Cuș-cuș cu legume și pulpe pe grill

Cuș-cuș cu legume și pulpe pe grill

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Borș de sfeclă cu porumb

Borș de sfeclă cu porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

3 persoane 30-45 min Simplu
Roșii umplute cu omletă

Roșii umplute cu omletă

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 15-30 min Simplu
Pizza cu ciuperci și porumb

Pizza cu ciuperci și porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

1 persoane 30-45 min Simplu
Curiozități despre romanesco
Atât conopida cât şi varianta mai „spectaculoasă” a acesteia – romanesco sunt produse naturale care permit explicarea fenomenului de fractali. Această concepţie a fost introdusă în matematică în anii şaptezeci de către un francez educat la Yale – Benoit Mandelbrot. Caracteristica de bază a fractalului este asemănarea cu sine – o parte a mulţimii este imaginea întregului. Astfel – fiecare floare de conopidă constituie reprezentarea întregii legume. Fractalii au fost aplicaţi în diferite şi variate ştiinţe, ca de pildă medicina, hidrologia sau finanţele.
 
Romanesco - o legumă interesantă Această legumă fermecătoare este, de fapt, o variantă exotică a conopidei. Dacă te simți puțin ciudat atunci când o privești, este din cauză că este imaginea aproximativă a unui fractal. Și, în fapt, spiralele de pe căpățâna de romanesco respectă șirul lui Fibonacci — așa că, dacă vrei să-ți impresionezi prietenii pasionați de matematică, folosește-o data viitoare când gătești legume la wok pentru ei ;)