
Medicii specialişti atrag atenţia asupra relaţiei dintre alimentaţie şi sănătatea dentară, deoarece alimentele pe care le consumăm au efect nu doar asupra sănătăţii generale, ci şi asupra sănătăţii dinţilor şi gingiilor.
Cele mai bune alegeri pentru sănătatea dinţilor trebuie să includă: brânzeturi, carne, nuci şi lapte. Aceste alimente sunt surse bogate în calciu şi fosfor care ajută la remineralizarea smalţului dinţilor afectat de acizi.
Alte opţiuni includ fructe crocante precum merele, perele şi legumele. Acestea au un conţinut mare de apă care diluează conţinutul lor de zahăr şi stimulează producerea salivei (care ajută la protecţia împotriva cariilor spălând resturile rămase şi contracarând efectele acizilor). Alimente acide cum sunt citricele şi tomatele ar trebui consumate ca parte a unei mese variate pentru a minimaliza acidul pe care îl conţin.
Țelina și morcovii
Țelina îţi protejează dinţii în două modalităţi, mestecatul ei încurajează producerea de salivă, iar consumarea unui aliment abraziv natural masează gingiile şi curață spaţiile interdentale. Încearcă să ronţăi câteva bucăţi de ţelină sau morcov măcar o dată pe zi.
Broccoli şi alte legume cu frunze
Acestea reprezintă cea mai bună alegere atunci când vrei să îţi asiguri aportul de minerale şi vitamine.
Merele
Aceste fructe elimină placa bacteriană şi reîmprospătează respiraţia.