
În școala elementară, la orele de științe ale naturii și biologie, există lecții despre alimentele care sunt de mare importanță pentru a aduce corpului energie și cel mai important element, împreună cu apa, construirea celulelor corpului nostru. Dar, cealaltă calitate –mâncarea este o plăcere, este marcată într-un chenar roșu în unele manuale.
Nu trebuie să forțăm copiii să mănânce sau să le interzicem mâncarea ca pedeapsă. Deși probabil că în unele familii există aceste practici. În același timp, psihologii afirmă că este permis să folosim mâncarea preferată ca recompensă – chiar și pentru noi, adulții – la sfârșitul unei zile obositoare, de exemplu. Sau atâta timp cât nu exagerăm cu cantitatea. Acest lucru se aplică pentru toate recompensele.
De la o vârstă fragedă, este bine să includem copilul în crearea unui meniu săptămânal/zilnic.
Să îi cerem opinia și sugestiile. Să discutăm cu copilul calitatea mâncării și rețetele pe care le vom găti. Să gătim împreună și să transformăm gătitul și servitul într-o joacă. Astfel, copilul va învăța că mâncarea bună este un lucru minunat, și în același timp nu trebuie să ne lăsăm subjugați de mâncare și să devină centrul vieții noastre.
De ce nu au copiii poftă de mâncare?
Este o întrebare pe care și-au pus-o mulți părinți de-a lungul timpului, în lipsă de idei de a-l convinge pe cel mic să se atingă de farfurie. Adevărul este că sunt o sumedenie de motive pentru care copilul nu are apetit.
Există cauze ce țin de creștere. Dacă cel mic are o creștere întârziată și nu este atât de dezvoltat cât ar fi indicat pentru vârsta lui, sunt mari șanse ca acest lucru să afecteze și interesul lui vis-a-vis de bucate. Totodată, este normal ca un copil în plin proces de creștere să aibă și un tumult de emoții care să îl facă să fie mai reticent să facă... cam orice.
Este posibil ca la mijloc să fie și cauze emoționale. Nu contează ce vârstă ai: depresia, anxietatea și stresul pot afecta pe oricine, chiar și pe un copil mic. Dacă cel mic are un mediu stresant sau a fost supus unor circumstanțe nefavorabile, poate dezvolta reacții negative care duc la scăderea apetitului.
Nu în cele din urmă, avem posibilitatea unor cauze fizice. Anemia și paraziții intestinali sunt niște cauze comune ale lipsei de apetit la copii. O vizită la doctor pentru a elimina posibilii factori interni ar fi indicată.
Rețete pentru copii mofturoși
Se poate întâmpla ca cel mic să refuze să mănânce și dintr-un motiv mai simplu, și anume faptul că pur și simplu nu este atras de ce vede în farfurie. Copiii, mai ales cei mici, au nevoie de lucruri care le pot capta atenția.
Drept urmare, o bună strategie este să se folosească alimente și combinații cât mai colorate. Un copil mic va fi interesat de un smoothie de morcovi și mango plin de culori sau de un sandwich cu tot felul de culori la interior.