Calorii deserturi
Din punctul de vedere al sănătăţii, prăjiturile şi patiseriile sunt printre cele mai dăunătoare dulciuri. Ele conţin grăsimi care au o influenţă negativă asupra nivelelor de colesterol din sânge, precum şi mari cantităţi de zahăr uşor asimilabil, care acţionează negativ asupra metabolismului carbohidraților în organism.
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Căpşuni cu frişcă | 100 g | 127 | 1,1 | 10,4 | 8,4 |
Căpşuni în gelatină | 100 g | 126 | 15,4 | 0,2 | 16,0 |
Chec | 100 g | 384 | 6,4 | 17,6 | 53,5 |
Coptură cu drojdie | 100 g | 290 | 7,4 | 8,2 | 47,7 |
Ecler | 100 g | 329 | 5,9 | 10,2 | 55,2 |
Must de mere | 100 g | 127 | 2,2 | 0,5 | 28,7 |
Peltea cu caise | 100 ml | 54 | 0,4 | 0,0 | 12,9 |
Peltea de agriş | 100 ml | 53 | 0,0 | 0,0 | 13,0 |
Peltea de mere | 100 ml | 97 | 0,1 | 0,1 | 23,7 |
Peltea de prune | 100 ml | 63 | 0,1 | 0,0 | 15,5 |
Peltea de vişine | 100 ml | 78 | 0,2 | 0,0 | 18,9 |
Peltea din mere uscate | 100 ml | 66 | 0,1 | 0,0 | 16,3 |
Pere în sos de vanilie | 100 g | 151 | 1,6 | 1,1 | 34,8 |
Pişcoţi (calorii deserturi) | 100 g | 344 | 4,7 | 0,9 | 64,2 |
Pişcoţi cu cremă de fructe | 100 g | 355 | 4,7 | 9,3 | 64,2 |
Plăcintă cu mere | 100 g | 186 | 3,5 | 6,0 | 30,0 |
Prăjitură crocantă simplă | 100 g | 429 | 5,2 | 23,8 | 49,9 |
Prăjitură din brânză cu stafide | 100 g | 333 | 13,9 | 13,4 | 39,7 |
Prăjituri crocante cu cremă de fructe | 100 g | 435 | 5,1 | 18,5 | 62,6 |
Prăjituri cu cacao | 100 g | 438 | 6,1 | 23,8 | 51,4 |
Prăjituri cu migdale | 100 g | 421 | 8,5 | 1,6 | 65,5 |
Prăjituri frantuzeşti cu cremă | 100 g | 555 | 5,4 | 38,6 | 46,4 |
Prăjituri frantuzeşti cu cremă de fructe | 100 g | 466 | 5,7 | 25,6 | 52,7 |
Prune uscate cu frişcă bătută | 100 g | 281 | 2,3 | 12,6 | 38,0 |
Tartă cu fructe | 100 g | 276 | 3,2 | 9,0 | 47,2 |
Tort biscuit cu cremă de ciocolată | 100 g | 335 | 4,4 | 12,4 | 53,6 |
Tort biscuit cu cremă de fructe | 100 g | 391 | 5,6 | 20,0 | 58,8 |
Tort biscuit cu frişcă | 100 g | 391 | 5,6 | 20,0 | 58,8 |
Tort de migdale | 100 g | 535 | 6,6 | 35,8 | 46,8 |
Tort din aluat franţuzesc cu cremă | 100 g | 533 | 5,0 | 37,4 | 44,0 |
Deserturile şi regimul sănătos
Nu numai copiii iubesc dulciurile şi deserturile. În loc de prăjituri cu cremă – plăcinte cu drojdie şi biscuiţi, iar în loc de bomboane – ciocolată, iată unele din recomandările dieteticienilor pe care le regăsim în piramida alimentaţiei copiilor, dar care le pot fi de folos şi adulţilor. Valoarea lor energetică ridicată măreşte cu siguranţă riscul de obezitate. Un sistem simplu de a verifica dacă riscăm să devenim supraponderali este folosirea unui calculator BMI. Termenul de "calorii deserturi" este unul foarte complex, depinzând în funcție de ingrediente. Consumarea de produse de patiserie introduce obiceiuri alimentare proaste, de care ne putem debarasa punând în viaţă regimul „schimbarea totală”. Astfel lipsim organismul de o masă completă, cuprinzând produse din cereale integrale, surse de proteine, vitamine şi substanţe minerale.
Dacă servim dulciuri între mese, se dereglează metabolismul carbohidraților în organism, acesta având nevoie de trei mese principale pe zi, şi de două gustări mici, fără a ciuguli şi a completa calorii în perioadele dintre acestea. Salturile de nivel al zahărului în sânge între mesele principale favorizează dezvoltarea diabetului de tip II şi îngrăşarea. Soluţia optimă este consumarea de deserturi preparate din produse naturale, fără adaosuri şi – în măsura posibilităţilor – cu o valoare calorică cât mai redusă. Putem servi de exemplu zmeură cu un adaos de miere. Reţetele culinare recomandă de asemenea plăcinta cu morcovi, a cărei gust aminteşte de cel al turtei dulci. Puteţi încerca şi versiunea dietetică a acestui produs, pentru a diminua numărul de calorii deserturi.