Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria sârbească

Bucătăria sârbească - Un amestec unic
 
Bucătăria sârbească își datorează bogăția de gust și diversitatea sa impresionantă poziției sale geografice și istoriei sale turbulente. Cu toate că este o combinație de bucătării turcă, maghiară, greacă și bulgară, ea este recunoscută ca bucătărie sârbă. Multe feluri sârbe nici nu pot fi traduse în alte limbi ale lumii, cu ar fi sarma – carne tocată de porc și vită învelită în frunze de varză murată (sauerkraut) și pusă la foc pe aragaz sau coaptă în cuptor.

O bucătărie festivă pe bază de carne

În Serbia, mâncarea este forța centrală ce ține familia împreună. Mesele sunt mâncate acasă, și acesta este momentul când familia se adună în jurul mesei. Bucataria sarbeasca este unică prin modul în care este abordată chiar și la nivel internațional. Fiecare sărbătoare, fie religioasă, fie seculară, are meniul ei propriu în Serbia. De Crăciun se prepară friptură de porc, iar în Vojvodina, friptură de curcan cu mlinci – un fel special de paste zdrențuite - și sos de vișine. Micul dejun tradițional de Paște e compus din șuncă afumată caldă și ouă fierte tari, vopsite în roșu, conform tradiției creștine. O legendă spune că cetățenii Ierusalimului au râs de creștini, spunând că Iisus nu s-a ridicat la cer, că acest lucru este imposibil, ca o găină care face ouă roșii. În anul următor, în ziua de Paște, toate găinile din Ierusalim au făcut ouă roșii. Pe 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, oamenii merg la picnic și fac grătar în aer liber. Iarăși carnea este în meniu, dar de data asta este vorba despre ćevapčići – kebab din carne tocată, de obicei porc și vită și ceapă tăiată mărunt. Ćevapčići sunt cei mai buni când sunt serviți în „lepinja” (lipie sârbă) cu kajmak - vorbim aici de o adevărată legendă din bucataria sarbeasca.

Deliciu cremos

Kajmak este un produs lactat național sârb ce se face culegând smântâna de pe laptele încălzit și este foarte cunoscut în bucataria sarbeasca. Procesul de încălzire și adunare a smântânii este repetat de câteva ori și fiecare strat de smântână este pus într-un vas de lemn, sărat și lăsat la maturat. Este cremos, sărat, se topește în gură și este absolut delicios.

Maiestatea sa, Pruna

Pruna, în special cea uscată, este un brand național sârb. Prunele sunt fructe cu conținut caloric scăzut; cu toate acestea, ele sunt bogate în vitaminele C, B2, B3 și B6, magneziu, fier, calciu și potasiu. Prunele se folosesc în multe feluri în bucataria sarbeasca; sunt folosite pentru gemuri, specialități dulci, cum ar fi găluștele cu prune – o prună acoperită de o cocă făcută din cartofi, fiartă și apoi dată prin zahăr cu pesmet, care au fost ținute puțin pe foc înainte, cu puțin ulei. Prunele sunt absolut delicioase cu carne friptă. Nu în cele din urmă, prunele sunt folosite pentru producerea băuturii tradiționale sârbe rakija – un brand fructat. Brandy-ul de prune se numește šljivovica – slivovitz.

Bermet. O porție magică de pe culmile muntelui Fruska Gora

Bermet, o altă băutură națională sârbă, este un vin de desert unic decantat în pivnițele mănăstirilor din Fruska Gora și în Sremski Karlovci, un orășel din provincia sârbă Vojvodina. Rețeta acestui vin este secretă. Cu toate astea, știm că este făcută cu un adaos de 27 de ierburi aromatice, care îi dau aroma și gustul specifice. O poți consuma ca un aperitiv, sau digestiv, dar merge bine și cu prăjituri sau înghețată. O sticlă de Bermet a fost găsită în epava Titanicului. Unii cred că Bermet era inclus pe lista de vinuri ale Titanicului. Se mai știe și că arhiducesa de Austria și regina Ungariei Maria Tereza era încântată de Bermet și că a și trimis sticle de Bermet în dar curților regale din Europa.


Rețete care te-ar putea interesa

Fasole galbenă cu sos de gorgonzola

Fasole galbenă cu sos de gorgonzola

Fasole galbenă gata în 3 minute și sos de gorgonzola proaspăt! Un adevărat deliciu!

2 persoane 15-30 min Simplu
Antricot de vițel la grătar cu ciuperci, broccoli și morcov copt

Antricot de vițel la grătar cu ciuperci, broccoli și morcov copt

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 30-45 min Simplu
Orez cu porumb

Orez cu porumb

Rețeta gustoasă ideală pentru sezonul rece.

4 persoane peste 45 min Simplu
Sarmale în clătite

Sarmale în clătite

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 30-45 min Simplu
Bucătăria sârbească
Bucătăria sârbească - Un amestec unic
 
Bucătăria sârbească își datorează bogăția de gust și diversitatea sa impresionantă poziției sale geografice și istoriei sale turbulente. Cu toate că este o combinație de bucătării turcă, maghiară, greacă și bulgară, ea este recunoscută ca bucătărie sârbă. Multe feluri sârbe nici nu pot fi traduse în alte limbi ale lumii, cu ar fi sarma – carne tocată de porc și vită învelită în frunze de varză murată (sauerkraut) și pusă la foc pe aragaz sau coaptă în cuptor.

O bucătărie festivă pe bază de carne

În Serbia, mâncarea este forța centrală ce ține familia împreună. Mesele sunt mâncate acasă, și acesta este momentul când familia se adună în jurul mesei. Bucataria sarbeasca este unică prin modul în care este abordată chiar și la nivel internațional. Fiecare sărbătoare, fie religioasă, fie seculară, are meniul ei propriu în Serbia. De Crăciun se prepară friptură de porc, iar în Vojvodina, friptură de curcan cu mlinci – un fel special de paste zdrențuite - și sos de vișine. Micul dejun tradițional de Paște e compus din șuncă afumată caldă și ouă fierte tari, vopsite în roșu, conform tradiției creștine. O legendă spune că cetățenii Ierusalimului au râs de creștini, spunând că Iisus nu s-a ridicat la cer, că acest lucru este imposibil, ca o găină care face ouă roșii. În anul următor, în ziua de Paște, toate găinile din Ierusalim au făcut ouă roșii. Pe 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, oamenii merg la picnic și fac grătar în aer liber. Iarăși carnea este în meniu, dar de data asta este vorba despre ćevapčići – kebab din carne tocată, de obicei porc și vită și ceapă tăiată mărunt. Ćevapčići sunt cei mai buni când sunt serviți în „lepinja” (lipie sârbă) cu kajmak - vorbim aici de o adevărată legendă din bucataria sarbeasca.

Deliciu cremos

Kajmak este un produs lactat național sârb ce se face culegând smântâna de pe laptele încălzit și este foarte cunoscut în bucataria sarbeasca. Procesul de încălzire și adunare a smântânii este repetat de câteva ori și fiecare strat de smântână este pus într-un vas de lemn, sărat și lăsat la maturat. Este cremos, sărat, se topește în gură și este absolut delicios.

Maiestatea sa, Pruna

Pruna, în special cea uscată, este un brand național sârb. Prunele sunt fructe cu conținut caloric scăzut; cu toate acestea, ele sunt bogate în vitaminele C, B2, B3 și B6, magneziu, fier, calciu și potasiu. Prunele se folosesc în multe feluri în bucataria sarbeasca; sunt folosite pentru gemuri, specialități dulci, cum ar fi găluștele cu prune – o prună acoperită de o cocă făcută din cartofi, fiartă și apoi dată prin zahăr cu pesmet, care au fost ținute puțin pe foc înainte, cu puțin ulei. Prunele sunt absolut delicioase cu carne friptă. Nu în cele din urmă, prunele sunt folosite pentru producerea băuturii tradiționale sârbe rakija – un brand fructat. Brandy-ul de prune se numește šljivovica – slivovitz.

Bermet. O porție magică de pe culmile muntelui Fruska Gora

Bermet, o altă băutură națională sârbă, este un vin de desert unic decantat în pivnițele mănăstirilor din Fruska Gora și în Sremski Karlovci, un orășel din provincia sârbă Vojvodina. Rețeta acestui vin este secretă. Cu toate astea, știm că este făcută cu un adaos de 27 de ierburi aromatice, care îi dau aroma și gustul specifice. O poți consuma ca un aperitiv, sau digestiv, dar merge bine și cu prăjituri sau înghețată. O sticlă de Bermet a fost găsită în epava Titanicului. Unii cred că Bermet era inclus pe lista de vinuri ale Titanicului. Se mai știe și că arhiducesa de Austria și regina Ungariei Maria Tereza era încântată de Bermet și că a și trimis sticle de Bermet în dar curților regale din Europa.