
Bucătăria georgiană vine dintr-o țară mică cu tradiții mari După cum spune o legendă georgiană... despre bucătăria georgiana - „Când Dumnezeu a împărțit pământul tuturor oamenilor, georgienii au făcut un banchet, numit Supra cu toasturi și cantități mari de vin. În consecință, ei au ajuns mai târziu și Dumnezeu le-a spus că nu a mai rămas pământ și pentru ei. Iar ei și-au explicat întârzierea – au întârziat numai pentru că au ridicat paharul ca să-L cinstească. Așa că Dumnezeu a fost mulțumit și le-a dat georgienilor partea de pământ pe care și-a păstrat-o pentru El.” Astfel, banchetul georgian cunoscut sub numele de Supra îmbină o întreagă compoziție de mâncare, băutură, toasturi și relații călduroase. Pentru georgieni, mâncarea nu este doar un fel obișnuit, ci un moment când se vorbește, se exprimă emoții și se împărtășesc binecuvântări. Tamada este cea mai importantă persoană din Supra georgiană, care se comportă ca un vornic, sugerând diverse toasturi; și aceste toasturi nu sunt așa de simple cum ne-am putea imagina. Tamada pregătește aceste toasturi special înainte de banchet. Sunt adevărate opere de artă, pline de versuri și cuvinte frumoase. Și polifonia georgiană este cea mai importantă parte din fiecare toast, din bucătăria georgiană.
Secretul ingredientelor bine-cunoscute
Bucătăria georgiană este un amestec minunat de civilizații estică și vestică, cu felurile lor de mâncare specifice. Cu toate că folosește produse obișnuite și bine-cunoscute în toată lumea, îmbinând ingredientele în proporții diverse, obține gustul și aroma speciale ale felurilor georgiene, făcându-le unice. Oameni cu gusturi diferite pot găsi ceva care să le placă, întrucât sunt suficiente feluri vegetariene și non-vegetariene, amare sau mai puțin amare, acre și sărate.
Plăcinta georgiană cu brânză
Georgienii au propria lor plăcintă cu brânză, numită khachapuri, și primul lucru ce trebuie gustat dintre felurile georgiene este această plăcintă subțire auriu-maronie, coaptă și plină cu brânză; nici chiar cel mai experimentat gurmand nu va reuși să reziste aromei și gustului ei.
Mtsvadi – carne la grătar
Nimeni nu-și poate imagina un banchet georgian fără Mtsvadi – carne de porc la grătar (uneori vită sau miel). Întregul mister din jurul lui Mtsvadi sunt crengile de viță uscate special, care sunt folosite la grătar. Acestea dau aroma și gustul speciale și unice grătarului bine-cunoscut și făcut de toată lumea.
Țara natală a viei
Și, în sfârșit – vinul georgian! Există documente care susțin că Georgia este patria maternă a vinului. Există mai multe feluri de vie și modul de a produce vinul este cea mai importantă și mai specială tradiție a oamenilor de aici. Există aici vase de lut sau ceramică mari, îngropate în pământ, numite kvevri. Acestea sunt vase tradiționale pentru pregătirea vinului unic cu aroma lui specială și caracteristică.
Deserturile georgiene
În bucătăria georgiană, deserturile ocupă un loc special. Dar cel mai proeminent și unic pentru bucătăria nativă este Gozinaki. Este un desert în formă de diamant, care chiar este un diamant al bucătăriei georgiene. Este făcut din nuci și miere, și este felul special pregătit numai pentru Anul Nou. Churchkhela este făcut tot din nuci (uneori din nuci și alune). Este un șir lung de nuci întinse pe o sfoară, care sunt apoi înmuiate într-un amestec special pregătit de sucuri concentrate de struguri și puțină făină.
Descoperă misterul din bucătăria georgiană – nucile
Nucile sunt o parte importantă din bucataria georgiana și sunt folosite cu orice ingredient, de la cărnuri la legume. Există câteva feluri de mâncare numite în general pkhali, preparate din nuci și diferite verdețuri, cum ar fi spanacul, fasolea verde sau roșie, frunze de sfeclă etc. și amestecate aromat cu oțet, usturoi și semințe de rodie. Câteva feluri de cărnuri în nuci sunt printre cele mai delicioase feluri, servite celor mai importanți vizitatori în Georgia. Satsivi, pui în nuci, se prepară numai în cele mai speciale zile, cum ar fi Crăciunul, Paștele, pentru nunți și așa mai departe.