Caracteristici unice în bucătăria bulgară
Bucătăria bulgară cuprinde alimente delicioase și gustoase precum salate, tocăniţe, pâine și diverse preparate locale.Diferite preparate cu produse din Bulgaria
Produsele cele mai apreciate pe plan internațional sunt brânza feta sau saramură albă și iaurtul din Bulgaria. Acestea se găsesc în general pe mesele bulgarilor sub diferite feluri de mâncare sau stiluri de preparare. Banitsa este un aliment aproape nelipsit de la micul dejun în Bulgaria. Aluatul este servit cu diferite tipuri de umpluturi, ce variază de la carne, orez, brânză și spanac. Celelate feluri de mâncare servite în mod normal la micul dejun sunt clătitele, mekitsas sau bucăți de aluat prăjite, buhtas sau gogoși și felii de pâine prăjită. Aceste tipuri de pâine umplută sunt servite cu marmeladă, gem, miere sau iaurt din Bulgaria.Salate populare bulgăre
- salată Shopska;
- salată ciobanului;
- salată Monk;
- Snekhanka;
- Dobrudzha;
- ardei prăjiţi, etc.
Supe bulgăreşti sănătoase
Târâtor sau supă rece de castravete este un aperitiv de vară foarte apreciat în Bulgaria. Această constă din castraveți, iaurt, nuci pisate, mărar și condimente. Supele de fasole sunt de neegalat, datorită gustului unic și a condimentelor. Diferite feluri de supe și ciorbe de pește sunt de asemenea servite de-a lungul Dunării și în diferite zone ale Mării Negre.
Varietatea mâncărurilor din bucătăria bulgară
- Cele mai răspândite feluri de mâncare la grătar în Bulgaria sunt chiftelele, carnea la grătar sau cârnații kebapches. De asemenea, tocăniţele talmeș-balmeș făcute în vase de lut și caserole sunt renumite. În regiunea Bansko, felurile de mâncare principale sunt Kavarma, Chomlek și Kapama.
- Una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare în Bulgaria este varza, care este umplută cu orez și condimente. Umplutura este învelită în frunze mici şi mijlocii şi servită cu bun gust, mai ales în regiunea tracă.
- Cheverme este o altă marcă a bucătăriei bulgăreşti, specifică pentru regiunea Rodopi.
- Mielul întreg este marinat și prăjit la proţap.
- Cartofii prăjiți se pot servi gratinaţi că Ogreten sau Patatnik în Rodopi sau chiar ca tocăniţa.
- De-asemenea, în Bulgaria sunt preparate mezeluri și diferite delicatese din carne. Una dintre cele mai populare preparate din carne este cârnațul plat. Acesta este specific pentru Gorna Oryahovitsa, deși este preparat în multe alte zone. Fiecare loc servește specialități specifice acelei regiuni.
- În Bansko, specialiatea celebră este "starețul Bansko" sau "Bansko omul vechi", iar în zona Elenă Balkans, ciolanul Elenă este iarăşi foarte apreciat.
Vinuri specific bulgare din fiecare regiune
Vinul bulgăresc este cunoscut în întreaga lume și oriunde te-ai duce în regiunile balcanice, vinurile sunt servite în completare pentru delicatese. Acest lucru se datorează în primul rând solului şi climatului unic care facilitează dezvoltarea diferitelor soiuri de struguri.
- Acestea includ Gâmză în nordul Bulgăriei,
- Dimyat care se găsește în Stara Zagora,
- Varna și Șumen și vița-de-vie Wide Melnik, care este specifică pentru regiunile Melnik și Sandanski.
- Celelalte vinuri sunt Misket roșu produs în Sungurlare și Strandzha,
- Pamid din Plovdiv și Pazardhzhik
- și Ruby din Septemvri și Plovdiv.