Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria bulgară

Tradiţii gastronomice transmise din generație în generație în bucataria bulgară
 
Bulgaria se bucură de un climat relativ cald și datorită reliefului sau divers, condițiile sunt foarte bune pentru cultivarea unei varietăţi largi de plante, legume şi fructe. Aşadar, bucataria bulgara abundă în diverse specialități balcanice, care şi-ar putea avea originile în Bulgaria sau în împrejurimi.
Multe dintre reţetele din Bulgaria au fost transmise din generație în generație şi oamenii încă mai urmează tradițiile gastronomice. Preparatele din bucataria bulgara constau într-o varietate de tocănițe gustoase, salate, pâine umplută și multe alte delicatese locale. Aceste feluri de mâncare au fost transmise din generație în generație și sunt urmate în casele tradiționale până astăzi. Alimentele îmbogăţite de căldura soarelui sunt combinate cu măiestrie pentru a creă un festin delicios. "Roadele pământului" sunt fierte la foc mic cu prelucrare termică pentru a păstră nutrientii și a-şi extrage gustul lor autentic. Acesta este motivul pentru care felurile de mâncare din Bulgaria sunt extreme de gustoase şi aromate. Oamenii se bucură de fructe, legume și condiment proaspete care sunt uşor de procurat indiferent de sezon. Deși bunătăţile gastronomice din Balcani sunt vestite, totuşi preparatele din bucataria bulgara sunt în continuare mult subevaluate.

Caracteristici unice în bucătăria bulgară

Bucătăria bulgară cuprinde alimente delicioase și gustoase precum salate, tocăniţe, pâine și diverse preparate locale.

Diferite preparate cu produse din Bulgaria

Produsele cele mai apreciate pe plan internațional sunt brânza feta sau saramură albă și iaurtul din Bulgaria. Acestea se găsesc în general pe mesele bulgarilor sub diferite feluri de mâncare sau stiluri de preparare. Banitsa este un aliment aproape nelipsit de la micul dejun în Bulgaria. Aluatul este servit cu diferite tipuri de umpluturi, ce variază de la carne, orez, brânză și spanac. Celelate feluri de mâncare servite în mod normal la micul dejun sunt clătitele, mekitsas sau bucăți de aluat prăjite, buhtas sau gogoși și felii de pâine prăjită. Aceste tipuri de pâine umplută sunt servite cu marmeladă, gem, miere sau iaurt din Bulgaria.

Salate populare bulgăre

Deoarece legumele sunt cultivate pe scară largă în mediul rural, oamenii prepară diferite tipuri de salate, ca parte a tradiției lor din bucataria bulgara. Aceste salate gustoase includ:
  • salată Shopska;
  • salată ciobanului;
  • salată Monk;
  • Snekhanka;
  • Dobrudzha;
  • ardei prăjiţi, etc.

Supe bulgăreşti sănătoase

Târâtor sau supă rece de castravete este un aperitiv de vară foarte apreciat în Bulgaria. Această constă din castraveți, iaurt, nuci pisate, mărar și condimente. Supele de fasole sunt de neegalat, datorită gustului unic și a condimentelor. Diferite feluri de supe și ciorbe de pește sunt de asemenea servite de-a lungul Dunării și în diferite zone ale Mării Negre.

Varietatea mâncărurilor din bucătăria bulgară

  • Cele mai răspândite feluri de mâncare la grătar în Bulgaria sunt chiftelele, carnea la grătar sau cârnații kebapches. De asemenea, tocăniţele talmeș-balmeș făcute în vase de lut și caserole sunt renumite. În regiunea Bansko, felurile de mâncare principale sunt Kavarma, Chomlek și Kapama.
  • Una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare în Bulgaria este varza, care este umplută cu orez și condimente. Umplutura este învelită în frunze mici şi mijlocii şi servită cu bun gust, mai ales în regiunea tracă.
  • Cheverme este o altă marcă a bucătăriei bulgăreşti, specifică pentru regiunea Rodopi.
  • Mielul întreg este marinat și prăjit la proţap.
  • Cartofii prăjiți se pot servi gratinaţi că Ogreten sau Patatnik în Rodopi sau chiar ca tocăniţa.
  • De-asemenea, în Bulgaria sunt preparate mezeluri și diferite delicatese din carne. Una dintre cele mai populare preparate din carne este cârnațul plat. Acesta este specific pentru Gorna Oryahovitsa, deși este preparat în multe alte zone. Fiecare loc servește specialități specifice acelei regiuni.
  • În Bansko, specialiatea celebră este "starețul Bansko" sau "Bansko omul vechi", iar în zona Elenă Balkans, ciolanul Elenă este iarăşi foarte apreciat.

Vinuri specific bulgare din fiecare regiune

Vinul bulgăresc este cunoscut în întreaga lume și oriunde te-ai duce în regiunile balcanice, vinurile sunt servite în completare pentru delicatese. Acest lucru se datorează în primul rând solului şi climatului unic care facilitează dezvoltarea diferitelor soiuri de struguri.

  • Acestea includ Gâmză în nordul Bulgăriei,
  • Dimyat care se găsește în Stara Zagora,
  • Varna și Șumen și vița-de-vie Wide Melnik, care este specifică pentru regiunile Melnik și Sandanski.
  • Celelalte vinuri sunt Misket roșu produs în Sungurlare și Strandzha,
  • Pamid din Plovdiv și Pazardhzhik
  • și Ruby din Septemvri și Plovdiv.

Rețete care te-ar putea interesa

Brioșe cu piept de pui și ciuperci

Brioșe cu piept de pui și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Broccoli cu ton la cuptor

Broccoli cu ton la cuptor

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 30-45 min Simplu
Feijoada - mâncare de fasole roșie cu bucăți de carne de porc

Feijoada - mâncare de fasole roșie cu bucăți de carne de porc

Feijoada este una dintre cele mai populare mâncăruri portugheze

3 persoane peste 45 min Simplu
Supă de ciuperci cu vin

Supă de ciuperci cu vin

Un gust minunat și o aromă interesantă.

4 persoane 30-45 min Complex
Bucătăria bulgară
Tradiţii gastronomice transmise din generație în generație în bucataria bulgară
 
Bulgaria se bucură de un climat relativ cald și datorită reliefului sau divers, condițiile sunt foarte bune pentru cultivarea unei varietăţi largi de plante, legume şi fructe. Aşadar, bucataria bulgara abundă în diverse specialități balcanice, care şi-ar putea avea originile în Bulgaria sau în împrejurimi.
Multe dintre reţetele din Bulgaria au fost transmise din generație în generație şi oamenii încă mai urmează tradițiile gastronomice. Preparatele din bucataria bulgara constau într-o varietate de tocănițe gustoase, salate, pâine umplută și multe alte delicatese locale. Aceste feluri de mâncare au fost transmise din generație în generație și sunt urmate în casele tradiționale până astăzi. Alimentele îmbogăţite de căldura soarelui sunt combinate cu măiestrie pentru a creă un festin delicios. "Roadele pământului" sunt fierte la foc mic cu prelucrare termică pentru a păstră nutrientii și a-şi extrage gustul lor autentic. Acesta este motivul pentru care felurile de mâncare din Bulgaria sunt extreme de gustoase şi aromate. Oamenii se bucură de fructe, legume și condiment proaspete care sunt uşor de procurat indiferent de sezon. Deși bunătăţile gastronomice din Balcani sunt vestite, totuşi preparatele din bucataria bulgara sunt în continuare mult subevaluate.

Caracteristici unice în bucătăria bulgară

Bucătăria bulgară cuprinde alimente delicioase și gustoase precum salate, tocăniţe, pâine și diverse preparate locale.

Diferite preparate cu produse din Bulgaria

Produsele cele mai apreciate pe plan internațional sunt brânza feta sau saramură albă și iaurtul din Bulgaria. Acestea se găsesc în general pe mesele bulgarilor sub diferite feluri de mâncare sau stiluri de preparare. Banitsa este un aliment aproape nelipsit de la micul dejun în Bulgaria. Aluatul este servit cu diferite tipuri de umpluturi, ce variază de la carne, orez, brânză și spanac. Celelate feluri de mâncare servite în mod normal la micul dejun sunt clătitele, mekitsas sau bucăți de aluat prăjite, buhtas sau gogoși și felii de pâine prăjită. Aceste tipuri de pâine umplută sunt servite cu marmeladă, gem, miere sau iaurt din Bulgaria.

Salate populare bulgăre

Deoarece legumele sunt cultivate pe scară largă în mediul rural, oamenii prepară diferite tipuri de salate, ca parte a tradiției lor din bucataria bulgara. Aceste salate gustoase includ:
  • salată Shopska;
  • salată ciobanului;
  • salată Monk;
  • Snekhanka;
  • Dobrudzha;
  • ardei prăjiţi, etc.

Supe bulgăreşti sănătoase

Târâtor sau supă rece de castravete este un aperitiv de vară foarte apreciat în Bulgaria. Această constă din castraveți, iaurt, nuci pisate, mărar și condimente. Supele de fasole sunt de neegalat, datorită gustului unic și a condimentelor. Diferite feluri de supe și ciorbe de pește sunt de asemenea servite de-a lungul Dunării și în diferite zone ale Mării Negre.

Varietatea mâncărurilor din bucătăria bulgară

  • Cele mai răspândite feluri de mâncare la grătar în Bulgaria sunt chiftelele, carnea la grătar sau cârnații kebapches. De asemenea, tocăniţele talmeș-balmeș făcute în vase de lut și caserole sunt renumite. În regiunea Bansko, felurile de mâncare principale sunt Kavarma, Chomlek și Kapama.
  • Una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare în Bulgaria este varza, care este umplută cu orez și condimente. Umplutura este învelită în frunze mici şi mijlocii şi servită cu bun gust, mai ales în regiunea tracă.
  • Cheverme este o altă marcă a bucătăriei bulgăreşti, specifică pentru regiunea Rodopi.
  • Mielul întreg este marinat și prăjit la proţap.
  • Cartofii prăjiți se pot servi gratinaţi că Ogreten sau Patatnik în Rodopi sau chiar ca tocăniţa.
  • De-asemenea, în Bulgaria sunt preparate mezeluri și diferite delicatese din carne. Una dintre cele mai populare preparate din carne este cârnațul plat. Acesta este specific pentru Gorna Oryahovitsa, deși este preparat în multe alte zone. Fiecare loc servește specialități specifice acelei regiuni.
  • În Bansko, specialiatea celebră este "starețul Bansko" sau "Bansko omul vechi", iar în zona Elenă Balkans, ciolanul Elenă este iarăşi foarte apreciat.

Vinuri specific bulgare din fiecare regiune

Vinul bulgăresc este cunoscut în întreaga lume și oriunde te-ai duce în regiunile balcanice, vinurile sunt servite în completare pentru delicatese. Acest lucru se datorează în primul rând solului şi climatului unic care facilitează dezvoltarea diferitelor soiuri de struguri.

  • Acestea includ Gâmză în nordul Bulgăriei,
  • Dimyat care se găsește în Stara Zagora,
  • Varna și Șumen și vița-de-vie Wide Melnik, care este specifică pentru regiunile Melnik și Sandanski.
  • Celelalte vinuri sunt Misket roșu produs în Sungurlare și Strandzha,
  • Pamid din Plovdiv și Pazardhzhik
  • și Ruby din Septemvri și Plovdiv.