Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria armeană

Bucătăria armeană

Armenia este situată într-o regiune care s-a confruntat întotdeauna cu influentele culturale, fie prin comerț, fie prin războaie. De fapt, întrebaţi un armean, un grec sau un turc despre originea frunzelor de viţă-de-vie umplute (tolma în armeană) sau baklava (pakhlava în armeană) și veţi putea vedea un mic război în acțiune.

Pâinea și produsele lactate

Lavas este pâinea specific armeană. Plată ca Pita, aceasta specialitate se coace într-un cuptor de lut. Aluatul se face din sare, apă, făină și este turtit şi lovit de pereţii cuptorului. Brânza și ierburile învelite în lavas sau durums (de asemenea, numită Burum) sunt un produs foarte apreciat în bucataria armeana. Brânza armeană este de culoare albă, semănând un pic cu feta grecească și brânza din Balcani.
Matsoon este un alt bine-cunoscut produs lactat. Are un gust similar cu iaurtul grecesc sau turcesc. Supa-iaurt armeană, numită spas, este o specialitate nelipsită din meniul fiecarei case. În timpul verilor toride această supă este servită rece și ajuta la păstrarea unui nivel optim de hidratare. Matsoon este, de asemenea, folosit într-o băutură tradițională, nmita t'han. Servit cu nuci şi usturoi, matsoon este bun ca aperitiv. Acesta este mult mai des folosit decât smântâna sau crème fraiche și este mai sanatos. Bucataria armeana are elementele ei specifice, care o fac atât de specială.

Fructe, legume şi ierburi

Datorită climatului continental, în Armenia se găsesc multe tipuri de fructe, legume şi ierburi, pe întreaga perioadă a verii. Conservarea sau uscarea lor face ca mâncărurile din timpul iernii să fie şi mai gustoase şi plăcute. Cel mai des întalnite sunt caisele, piersicile, strugurii şi rodiile. Cunoscută drept prună armeană (lat. Prunus armeniaca), caisa este un simbol național. Gemul de caise este un desert foarte îndrăgit. Acesta este făcut în casă şi este, de asemenea, produs de mai mulți comercianţi. La desert, se servesc fructe proaspete şi uscate. Principala garnitură de Paști este pilaful de orez cu caise uscate și prune sau stafide negre, o reteta foarte populară în bucataria armeana. Armenii folosesc foarte multe legume. Fasolea verde gatită cu ouă sau roșii este o mâncare ușoară și gustoasă. Vinetele sunt cele mai des folosite legume din bucataria armeana. Fierte, coapte, la grătar sau prăjite, vinetele sunt folosite în multe feluri de mâncare principale și salate. Armenii sunt, de asemenea, pasionaţi de verdeţuri precum spanacul sau macrișul. Găsite în zonele de munte, multe verdeţuri pot fi cumpărate și la magazinele și piețele deschise, în principal primăvara. Armenii condimentează mâncărurile cu ardei roşu şi negru şi o mulțime de ierburi. Pătrunjel, coriandru, busuioc roșu, coriandru, tarhon, mărar, toate sunt folosite proaspete în timpul verii și uscate pe timp de iarnă. Menta aromatică mediteraneană și cimbrul crescut la munte nu sunt doar nişte condimente foarte bune, dar sunt folosite şi în ceaiuri.

Carnea

Se ştie că armenii sunt un popor căruia îi place carnea la grătar. Înainte de a fi prăjite la grătar sau pe frigărui cu cărbune din lemn de esenţă tare, bucățile mari de carne (în special de porc, dar şi de pui, viţă și miel) se amestecă bine cu ceapă, piper negru și sare. Laolaltă cu carnea, se prăjesc pe grătar şi roşii, vinete, boia de ardei și cartofi. Grătarul este servit cu ierburi tocate şi ceapă, un element specific în bucataria armeana.
 
Stuffed Frunze de viţă-de-vie umplute (tolma) și legume umplute (tolma de vară) sunt alte preparate foarte apreciate in bucataria armeana. Gătite cu carne de vită crescută la sol și orez, acestea sunt gustoase și potolesc foamea oricui. Fiind o țară fără ieșire la mare, nu sunt multe specii de pești disponibile în țară. Printre cele mai populare sunt păstrăvul, coregon și racul.

Băuturi

Vin, bere, coniac și oghy (tărie de fructe) sunt cele mai apreciate. E ceva obişnuit ca oamenii să servească ceva de băut în timpul mesei, chiar dacă nu au ceva anume de sărbătorit. Berea, care a fost prima dată menționată istoric în însemnările unui istoric grec care a trecut prin Armenia, a fost produsă în această țară de mii de ani. De obicei, aceasta este consumată cu gustări și tapas, cum ar fi nuci, carne afumată, brânză sau năut marinat și morcovi. În același timp, este destul de neobișnuit să se bea fără să se şi mănânce ceva. Sucurile de casă, diferite ape minerale carbogazoase, limonadele, sunt consumate în toate gospodăriile. Cafeaua în stil estic servită în ceşti mici este considerată a fi elemental final al mesei. Majoritatea populației adulte bea 3-4 căni de cafea pe zi.

Desert

Pakhlava și boorma sunt dulciurile tradiționale din bucataria armeana pe care trebuie să le încercati. Cu nuci și mult zahăr sau miere, acestea exprimă pe deplin cultura unică a țării. Fructele uscate, nucile, alunele de-asemenea sunt servite ca parte din desert.

Rețete care te-ar putea interesa

Salată cu ton

Salată cu ton

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 15-30 min Simplu
Inimi de palmieri cu ciuperci

Inimi de palmieri cu ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Paste cu broccoli și brânză

Paste cu broccoli și brânză

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 15-30 min Simplu
Fasole verde cu roșii și mărar

Fasole verde cu roșii și mărar

Un preparat cald de fasole verde cu usturoi și mult mărar! Foarte ușor de preparat și de savurat. Poate fi consumat ca aperitiv sau fel principal.

2 persoane 15-30 min Simplu
Bucătăria armeană

Bucătăria armeană

Armenia este situată într-o regiune care s-a confruntat întotdeauna cu influentele culturale, fie prin comerț, fie prin războaie. De fapt, întrebaţi un armean, un grec sau un turc despre originea frunzelor de viţă-de-vie umplute (tolma în armeană) sau baklava (pakhlava în armeană) și veţi putea vedea un mic război în acțiune.

Pâinea și produsele lactate

Lavas este pâinea specific armeană. Plată ca Pita, aceasta specialitate se coace într-un cuptor de lut. Aluatul se face din sare, apă, făină și este turtit şi lovit de pereţii cuptorului. Brânza și ierburile învelite în lavas sau durums (de asemenea, numită Burum) sunt un produs foarte apreciat în bucataria armeana. Brânza armeană este de culoare albă, semănând un pic cu feta grecească și brânza din Balcani.
Matsoon este un alt bine-cunoscut produs lactat. Are un gust similar cu iaurtul grecesc sau turcesc. Supa-iaurt armeană, numită spas, este o specialitate nelipsită din meniul fiecarei case. În timpul verilor toride această supă este servită rece și ajuta la păstrarea unui nivel optim de hidratare. Matsoon este, de asemenea, folosit într-o băutură tradițională, nmita t'han. Servit cu nuci şi usturoi, matsoon este bun ca aperitiv. Acesta este mult mai des folosit decât smântâna sau crème fraiche și este mai sanatos. Bucataria armeana are elementele ei specifice, care o fac atât de specială.

Fructe, legume şi ierburi

Datorită climatului continental, în Armenia se găsesc multe tipuri de fructe, legume şi ierburi, pe întreaga perioadă a verii. Conservarea sau uscarea lor face ca mâncărurile din timpul iernii să fie şi mai gustoase şi plăcute. Cel mai des întalnite sunt caisele, piersicile, strugurii şi rodiile. Cunoscută drept prună armeană (lat. Prunus armeniaca), caisa este un simbol național. Gemul de caise este un desert foarte îndrăgit. Acesta este făcut în casă şi este, de asemenea, produs de mai mulți comercianţi. La desert, se servesc fructe proaspete şi uscate. Principala garnitură de Paști este pilaful de orez cu caise uscate și prune sau stafide negre, o reteta foarte populară în bucataria armeana. Armenii folosesc foarte multe legume. Fasolea verde gatită cu ouă sau roșii este o mâncare ușoară și gustoasă. Vinetele sunt cele mai des folosite legume din bucataria armeana. Fierte, coapte, la grătar sau prăjite, vinetele sunt folosite în multe feluri de mâncare principale și salate. Armenii sunt, de asemenea, pasionaţi de verdeţuri precum spanacul sau macrișul. Găsite în zonele de munte, multe verdeţuri pot fi cumpărate și la magazinele și piețele deschise, în principal primăvara. Armenii condimentează mâncărurile cu ardei roşu şi negru şi o mulțime de ierburi. Pătrunjel, coriandru, busuioc roșu, coriandru, tarhon, mărar, toate sunt folosite proaspete în timpul verii și uscate pe timp de iarnă. Menta aromatică mediteraneană și cimbrul crescut la munte nu sunt doar nişte condimente foarte bune, dar sunt folosite şi în ceaiuri.

Carnea

Se ştie că armenii sunt un popor căruia îi place carnea la grătar. Înainte de a fi prăjite la grătar sau pe frigărui cu cărbune din lemn de esenţă tare, bucățile mari de carne (în special de porc, dar şi de pui, viţă și miel) se amestecă bine cu ceapă, piper negru și sare. Laolaltă cu carnea, se prăjesc pe grătar şi roşii, vinete, boia de ardei și cartofi. Grătarul este servit cu ierburi tocate şi ceapă, un element specific în bucataria armeana.
 
Stuffed Frunze de viţă-de-vie umplute (tolma) și legume umplute (tolma de vară) sunt alte preparate foarte apreciate in bucataria armeana. Gătite cu carne de vită crescută la sol și orez, acestea sunt gustoase și potolesc foamea oricui. Fiind o țară fără ieșire la mare, nu sunt multe specii de pești disponibile în țară. Printre cele mai populare sunt păstrăvul, coregon și racul.

Băuturi

Vin, bere, coniac și oghy (tărie de fructe) sunt cele mai apreciate. E ceva obişnuit ca oamenii să servească ceva de băut în timpul mesei, chiar dacă nu au ceva anume de sărbătorit. Berea, care a fost prima dată menționată istoric în însemnările unui istoric grec care a trecut prin Armenia, a fost produsă în această țară de mii de ani. De obicei, aceasta este consumată cu gustări și tapas, cum ar fi nuci, carne afumată, brânză sau năut marinat și morcovi. În același timp, este destul de neobișnuit să se bea fără să se şi mănânce ceva. Sucurile de casă, diferite ape minerale carbogazoase, limonadele, sunt consumate în toate gospodăriile. Cafeaua în stil estic servită în ceşti mici este considerată a fi elemental final al mesei. Majoritatea populației adulte bea 3-4 căni de cafea pe zi.

Desert

Pakhlava și boorma sunt dulciurile tradiționale din bucataria armeana pe care trebuie să le încercati. Cu nuci și mult zahăr sau miere, acestea exprimă pe deplin cultura unică a țării. Fructele uscate, nucile, alunele de-asemenea sunt servite ca parte din desert.