
Bucătăria olandeză
Deşi nu este atât de populară în lume, precum cea italiană sau franceză, conţine mâncăruri populare, care pot fi preparate uşor. Să vedem câteva dintre cele mai căutate preparate culinare olandeze - ce au atât de special și cum pot fi gătite cu ușurință.
Scrumbie verde
Peştele cel mai des folosit în bucataria olandeza: scrumbia, macrourile, ţiparul şi fructele de mare. Cel mai des se prepară rolmopsurile, scrumbii verzi servite crude cu ceapă (maatjes haring), macrouri cu unt (broodje makreel), precum şi ţipar afumat (gerootke paling). Peştele reprezintă totodată baza pentru feluri principale ceva mai rafinate.
Simplitatea nordică în bucătăria olandeză
Un rol mai important decât carnea îl joacă peştele şi legumele. Este o bucătărie tipic nordică, nu există o mare diversitate de mâncăruri. Simplitatea acestei bucătării îşi are rădăcinile la începutul secolului al XX-lea, când în Olanda se organizau aşa numitele Huishoudschool (şcoli casnice), în care fetele cunoşteau tainele gospodăriei casnice. Mâncărurile preparate în astfel de şcoli erau foarte mult simplificate şi tocmai ele constituie acum baza bucătăriei olandeze.
Brandy de portocale
Se observă aici influenţele bucătăriei popoarelor vecine, îndeosebi ale bucătăriei germane şi scandinave. La fel ca germanii, olandezilor le place foarte mult berea, îndeosebi lager : Heineken, Frolsch sau Amstel, populare şi în afara graniţelor Olandei. În preajma apropierii sărbătorilor familiei regale se bea brandy de portocale, atipic, un brandy cu adaos de portocală.
Supă olandeză
Mâncare tradiţională care este foarte uşor de pregătit şi nu conţine multe ingrediente. Fiecărui olandez îi place snert - o supă de mazăre foarte densă, sau hutspot - mâncare făcută într-o singură oală din cartofi, legume şi carne - cel mai des, de vită.
Cafeaua cu economie
Un rol important în bucataria olandeza revine ceaiurilor, cafelei şi altor băuturi, la fel ca şi desertului care le însoţesc. Ceaiul şi cafeaua au apărut în Olanda destul de demult, fiind aduse din coloniile olandeze în India şi devenind foarte popuare şi în alte ţări ale Europei.
„Vremea de cafea” (koffietijd) în Olanda este intervalul dintre 10 şi 11 şi 7 şi 8 seara. Există regula „ o prăjitură pentru fiecare ceaşcă”, fiind considerată o consecinţă a economiei olandeze. Olandezii numesc cafeaua cu lapte „improprie”, ei consideră că, în mod firesc, cafeaua se bea fără lapte. Olandezilor le plac foarte mult ciocolata caldă şi laptele cu anason. Odată cu băuturile se consumă cantităţi mari de desert, ca: appelgebak (păcintă cu mere şi scorţişoară), speculaas (prăjituri crocante cu scorţişoară), stoopwafles (napolitane rotunde, îmbibate cu sirop gros) sau poffertjes (clătite mici). Este interesant că în multe oraşe olandeze , în timpul sezonului, desertul de acest fel se vinde în stradă, întrucât nu oricine le poate prepara acasă.
Lalele contra brânzeturi
Încă un lucru: Olanda fără brânzeturi nu mai e Olanda. Caşcavalul de tip gouda sau edamer sunt unele dintre cele mai cunoscute produse olandeze din lume, fiind concurate doar de lalele. Brânzeturile din bucataria olandeza sunt produse din lapte degresat şi au de obicei formă rotundă. Adevăratul gouda olandez trebuie să se maturizeze în peste 12 luni, ceea ce face să fie uşor şi plăcut la gust. Există, fireşte, diferite soiuri de gouda, care sunt gata de consum în câteva săptămâni, precum şi altele care aşteaptă înainte de a fi consumate chiar mai mult de 7 ani!