
Bucătăria germană
Însăşi noţiunea de bucătărie unitară germană a apărut doar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unificarea teritoriilor germane într-un singur stat. Bucataria germana nou formată a făcut istorie.Minuția, șirul logic al acțiunilor gastronomice și precizia ingredientelor sunt doar câteva din micile trucuri folosite de bucătarii germani în prepararea meselor lor.
Amatori de cartofi
Tradiţii regionale
În partea de vest a Germaniei – Schwarwald şi Baden-Wittemberg – s-a resimţit destul de puternic influenţa ţărilor vecine: Elveţia şi Franţa. Un rol foarte important în bucataria germana îl joacă legumele. Iar în sud, îndeosebi în Bavaria, se mănâncă mai multe grăsimi şi poate tocmai de aceea, mulţi ani bucataria germana a fost considerată foarte grasă şi nu s-a bucurat de popularitate în lume. Cu toate acestea, este una dintre cele mai rafinate bucătării şi este cunoscută nu doar în Germania.Supe în Germania
Supele în Germania nu sunt prea populare, cea mai cunoscută este Gulaschsuppe, asemănătoare gulaşului unguresc, supă picantă Bohnensuppe şi supă denumită Zwiebelsuppe – asemănătoare supei franţuzeşti din ceapă roşie. Germanii din est gătesc deseori solianka, o supă picantă ucraineană, cu bucăţi de cârnaţi. Mai cunoscută decât aceasta este însă supa bavareză cu tăieţei, Leberknödelsuppe. Celelalte aperitive nu sunt destul de rafinate: salată, pateu obişnuit sau carne rece. In partea de nord a Germaniei un mare rol în bucătărie îl joacă peştele şi fructele de mare. Peştele preferat este păstrăvul.
Cârnaţii - produsul naţional bine cunoscut
Varză murată
În Germania, foarte populară este varza fiartă, călită şi murată. Ea a apărut pe teritoriul Germaniei cu mult timp în urmă şi de atunci îşi păstrează rolul său în bucataria germana. Varza verde se pune la murat şi este cunoscută sub numele de Sauerkraut, cea roşie se fierbe cu mere şi se numeşte Apfelrotkohl.. In afară de varză, nemţii adoră sparanghelul. Sezonul pentru sparanghel începe în aprilie şi se încheie în iunie. În acest timp foarte multe restaurante servesc meniu cu sparanghel.Nici o zi fără cafea
Dintre băuturi, cafeaua este mai populară decât ceaiul. Cuvântul « Kaffeekuchen » semnifică biscuite cu cafea, adică atunci când se bea cafea, se serveşte şi un desert preferat.