
Bucătăria germană
Însăşi noţiunea de bucătărie unitară germană a apărut doar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unificarea teritoriilor germane într-un singur stat. Bucataria germana nou formată a făcut istorie. Supe, cârnați, varză murată și cafea, combinația sună cel puțin straniu la prima vedere, și aceasta din cauză că nu dețineți secrete importante din bucataria germana, elemente ce vă pot îmbogăți cunoștințele asupra acestei tradiții.
Minuția, șirul logic al acțiunilor gastronomice și precizia ingredientelor sunt doar câteva din micile trucuri folosite de bucătarii germani în prepararea meselor lor.
Amatori de cartofi
Cartofii sunt preparaţi în bucataria germana în mai multe feluri: copţi, prăjiţi sau adăugaţi la salate reci. Nemţilor nu prea le place piureul de cartofi, ei preferă tăieţeii (knedle). O mâncare bună şi hrănitoare este Eintopf-ul: un fel de mâncare preparată într-un vas mare, care ţine loc de cină. În funcţie de ingredientele puse, el seamănă cu o supă, cu o mâncarea cu sos sau cu gulaşul. Se pune în acest vas aproape tot ce are la îndemână gospodina. Ca desert, nemţii servesc cu plăcere Apfelstrudel , ştrudelul cu mere de provenienţă austriacă, servit cald.
Tradiţii regionale
În partea de vest a Germaniei – Schwarwald şi Baden-Wittemberg – s-a resimţit destul de puternic influenţa ţărilor vecine: Elveţia şi Franţa. Un rol foarte important în bucataria germana îl joacă legumele. Iar în sud, îndeosebi în Bavaria, se mănâncă mai multe grăsimi şi poate tocmai de aceea, mulţi ani bucataria germana a fost considerată foarte grasă şi nu s-a bucurat de popularitate în lume. Cu toate acestea, este una dintre cele mai rafinate bucătării şi este cunoscută nu doar în Germania.
Supe în Germania
Supele în Germania nu sunt prea populare, cea mai cunoscută este Gulaschsuppe, asemănătoare gulaşului unguresc, supă picantă Bohnensuppe şi supă denumită Zwiebelsuppe – asemănătoare supei franţuzeşti din ceapă roşie. Germanii din est gătesc deseori solianka, o supă picantă ucraineană, cu bucăţi de cârnaţi. Mai cunoscută decât aceasta este însă supa bavareză cu tăieţei, Leberknödelsuppe. Celelalte aperitive nu sunt destul de rafinate: salată, pateu obişnuit sau carne rece. In partea de nord a Germaniei un mare rol în bucătărie îl joacă peştele şi fructele de mare. Peştele preferat este păstrăvul.
Cârnaţii - produsul naţional bine cunoscut
Mâncărurile din bucătăria germană sunt totdeauna hrănitoare, cu multe calorii şi foarte gustoase. Un rol important îl are carnea, îndeosebi carnea de porc, care este pregătită în mai multe feluri. Cred că nu există în lume un om care să nu fi auzit măcar o singură dată în viaţă de cârnaţii germani, de exemplu frankfurterki - cunoscut sub numele de hot dog.
Varză murată
În Germania, foarte populară este varza fiartă, călită şi murată. Ea a apărut pe teritoriul Germaniei cu mult timp în urmă şi de atunci îşi păstrează rolul său în bucataria germana. Varza verde se pune la murat şi este cunoscută sub numele de Sauerkraut, cea roşie se fierbe cu mere şi se numeşte Apfelrotkohl.. In afară de varză, nemţii adoră sparanghelul. Sezonul pentru sparanghel începe în aprilie şi se încheie în iunie. În acest timp foarte multe restaurante servesc meniu cu sparanghel.
Nici o zi fără cafea
Dintre băuturi, cafeaua este mai populară decât ceaiul. Cuvântul « Kaffeekuchen » semnifică biscuite cu cafea, adică atunci când se bea cafea, se serveşte şi un desert preferat.
Ziua berii - Octoberfest
Germanilor le plac sărbătorile de familie, chiar şi felurile obişnuite de mâncare se consumă într-un cerc mare al familiei. Oricine ştie că germanilor le place berea şi ea este băutura numărul 1 în Germania. De aceea, în fiecare an se bucură de popularitate sărbătoare berii – Oktoberfest. Dintre cele mai cunoscute soiuri de bere fac parte: Pils – berea tradiţională, amăruie, şi Weizen – albă la fermentarea iniţială, cu 50% pondere smalţ de grâu. În timpul Oktoberfestului se mănâncă multe mezeluri şi ciolan afumat.