Bucătăria evreiască și istoria ei
Când vorbim despre bucataria evreiasca trebuie să ţinem minte că ea este rezultatul unei istorii furtunoase şi bogate a acestui popor. Bucataria evreiasca combină trei elemente: influenţele culinare din ţările în care locuia diaspora evreiască, legea care rezultă din religie şi tradiţiile de sărbători evreieşti. Din cauza şederii evreilor într-o anumită ţară timp de sute şi uneori mii de ani, tradiţiile bucătăriilor se amestecau treptat şi mereu largeau bogăţia gusturilor.
„Kaşrut” – mâncare pregătită după ritualul evreiesc
Regulile care provin din Tora (cele cinci cărţi ale lui Moise) sunt respectate de către evreii ortodocşi. Măncărurile se împart în cele permise (cuşer) şi cele interzise (teref).Deosebit de interesante sunt unele reguli şi principii ale bucătăriei cuşere:
- Este permisă consumarea animalelor acvatice, dar numai a celor care au înotătoare şi solzi.
- Fructele trebuie să provină numai de la copacii mai bătrâni de 3 ani.
- Măncărurile care conţin lapte şi cele din carne nu pot fi consumate împreună, ci numai după câteva ore de pauză.
- Toate produsele trebuie să fie controlate de către un rabin care verifică dacă alimentele respective sunt cuşer şi le conferă certificate corespunzătoare.
Regulile pe cale de dispariţie
Istoria furtunoasă a poporului evreiesc din secolul XX a influenţat respectarea regulilor şi a principiului „kaşrut”. În trecut, aproape toţi evreii îl respectau , astăzi se evaluează, de exemplu în Statele Unite, un procentaj de numai 25 % - 30 %.
Tradiţiile din bucataria evreiasca
În cadrul diasporei evreieşti s-au creat două tradiţii culinare, fiind rezultatul împărţirii poporului evreiesc în evreii aşkenazi, care secole întregi locuiau în Europa Centrală şi cea de Est şi evreii sefarzi, care locuiau în ţările de pe malul Mării Mediteraneane. Astfel, o mâncare tradiţională pentru Sabbath a evreilor aşkenazi, poate fi alcătuită din carne de pasăre sau de vită friptă, cartofi şi „cymes” (ţimes) din morcov, în timp ce evreii sefarzi vor mânca mai multe salate, frunze de viţă de vie umplute şi couscous.