
Bucătăria egipteană
Bucătăria egipteană este considerată a fi destul de dificilă. Acest lucru nu trebuie însă se ne descurajeze de la explorarea ei. Bucătăria egipteană este foarte originală, ea nefiind pe gustul tuturor turiştilor. Fără îndoială însă, ea este demnă de atenţie. Felurile tradiţionale egiptene se compun cel mai adesea din orez cu adaos de legume sau carne. Felurile de mâncare sunt drese cu ulei, sare, piper, ceapă, usturoi şi plante aromatice, cum ar fi chimenul, mărarul sau menta.
Fără tacâmuri Pâinea egipteană se regăseşte pe fiecare masă. Egiptenii rulează pâinea subţire în cornete, în care introduc umplutură. De aceea, tacâmurile nu sunt folosite, decât – eventual – la supă. Meniul egiptean Egiptenii iau masa de trei ori pe zi: micul dejun, prânzul şi cina. La micul dejun şi la prânz, egiptenii servesc cel mai adesea o ciorbă dintr-o plantă asemănătoare spanacului, numită moloheja. Se serveşte de asemenea mahszi, un fel de mâncare similar cu sărmăluţele. Umplutura conţine orez şi carne de vită, cu diverse mirodenii. Această umplutură poate fi „împachetată” în mai multe moduri. În frunze de viţă de vie – mahszi laraanab, în frunze de varză – mahszi kromb. Orezul cu carne poate servi de asemenea ca umplutură pentru roşii – mahszi tomatom, sau pentru dovlecei umpluţi – mahszi kusa, sau pentru vinete umplute – mahszi bitengen. Legumele astfel preparate sunt coapte la cuptor şi servite imediat, deoarece atunci când se răcesc, îşi pierd gustul şi aroma. De dimineaţă, egiptenii servesc de asemenea un fel de tartine, numite taameia, foarte frecvente în bucătăria egipteană. Ele au forma unei chiftele între două felii de pâine. Chifteaua folosită la prepararea tartinelor taameia se pregăteşte din fasole sau din năut, cu diverse mirodenii şi, înainte de a se introduce în pâine, se ornează cu salată verde. Un alt fel de mâncare popular în bucataria egipteana este umplutura foul. Ea se prepară din fasole măcinată şi prăjită și o găsim peste tot în bucataria egipteana. Umplutura se pune în pâine shamma, asemănătoare cu pita. În restaurantele egiptene pot fi găsite multe versiuni de taameja şi de foul, servite cu unt, carne, ouă, sau cu torshi – adică cu legume murate. U aperitiv des întâlnit în Egipt est pâinea cu pastă. Pâinea, care poartă numele generic de a’aish, se găseşte sub multe forme. Cel mai adesea este vorba de a’aish baladi, adică o pâine plată, de mărimea unei farfurii. Există de asemenea a’aish fransawi, ceea ce însemnă pâine franţuzească: cu alte cuvinte – chifle. Pâinea se serveşte cu sos de susan - tahini, la care se adaugă suc de lămâie şi usturoi. Pâinea din bucataria egipteana este de asemenea servită cu sos babaganuk, care se prepară din vinete tocate, usturoi şi pătrunjel.
Pizza egipteană
Egiptenii au şi un fel de pizza a lor, numită fiteer, care este un aluat moale, copt în cuptor. Fiteer-ul se pregăteşte în prezenţa clienţilor, ei putând să-i ceară bucătarului să adauge un ingredient sau altul, după gust. Puteţi alege: ouă, brânză, roşii, carne şi diverse legume. Umplutura – fie ea iute sau dulce – poate fi împachetată în interiorul aluatului sau întinsă deasupra.
Supe cu tradiţii milenare
Supele şi ciorbele sunt foarte populare în bucataria egipteana. La prânz, se serveşte adesea supă moloheia sau ads – o ciorbă densă de fasole. Legumele, cum ar fi vinetele sau roşiile sunt prăjite de obicei în sos de roşii cu usturoi. Mâncărurile pe bază de paste făinoase, de exemplu lasagna cu carne tocată în sos alb, sunt şi ele populare. Vegetarienii apreciază musaka (musacaua) – un amestec de vinete, roşii, usturoi, ulei şi condimente, copt la cuptor.
Multă carne, puţin peşte
Salatele, pâinea, carnea, cu multe garnituri – iată ingredientele de bază ale cinei egiptene. Printre mâncărurile pe care egiptenii le consumă cu predilecţie la cină se numără firekh – friptura de pui şi hamam – porumbel umplut cu orez şi mirodenii. Totuşi, cele mai cunoscute şi populare feluri de mâncare din bucataria egipteana sunt kofta şi kebab-ul, adică friptura la grătar. Kofta este de obicei preparată din carne tocată, iar kebabul – din carne de miel, servită cu pătrunjel sau cu roşii prăjite şi ceapă, uneori cu pâine, salată şi pastă de susan. În Alexandria, cel mai mare port al Egiptului, sau în alte oraşe de pe malul mării, se prepară numeroase mâncăruri de peşte şi din fructe de mare. Supe cu tradiţii milenare Supele şi ciorbele au foarte mare trecere în Egipt. La prânz, se serveşte adesea supă moloheia sau ads – o ciorbă densă de fasole. Legumele, cum ar fi vinetele sau roşiile sunt prăjite de obicei în suc de roşii cu usturoi. Mâncărurile pe bază de paste făinoase, de exemplu lazanele cu carne măcinată în sos beşamel, sunt şi ele populare. Vegetarienii apreciază musadze (musacaua) – un amestec de vinete, roşii, usturoi, ulei şi condimente, copt la cuptor. Egiptenii au şi un fel de pizza a lor, numită fiteer, care se coace pe aluat moale. Fiteer-ul se pregăteşte în prezenţa clienţilor, ei putând să-i ceară bucătarului să adauge un ingredient sau altul, după gust. La dispoziţie avem: ouă, brânză, roşii, carne şi diverse legume. Umplutura – fie ea iute sau dulce – poate fi împachetată în aluat sau întinsă deasupra.