Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria chinezească

Armonia orientală în bucătăria chinezească

În bucătăria chinezească nu există o diferenţiere clară între mâncărurile cu carne, legume etc., ci sunt amestecate diferite ingrediente, care în consecinţă creează mâncăruri separate. O trăsătură caracteristică este armonizarea mâncărurilor, ceea ce înseamnă că niciodată la o masă nu se servesc mâncăruri din acelaşi fel de carne, cu gust sau structură asemănătoare. Singura legătură este credinţa în teoria propovăduită de către filozoful antic chinez Yi Yin, conform căreia fiecare gust este legat de un alt organ intern – de aceea echilibrarea gusturilor într-o masă menţine organismul la un nivel bun de sănătate.

Câteva mii de soiuri

Legumele în bucătăria chinezească joacă un rol esenţial. În reţetele acestei bucătării s-au numărat câteva mii de soiuri de legume. Multe dintre ele sunt de origine chinezească, fiind în mare măsură diferite de cele pe care le cunoaştem noi, europenii.

Bucătăria Chinezească

Din cauza dimensiunilor ţării, este greu de vorbit despre o bucătărie uniformă. În China sunt evidenţiate patru varietăţi regionale ale bucătăriei: şcoala nordică (Pekin,Shantung, Honan), de coastă ( Fukien, Shanghai), continentală (Shechuan, Yunnan) şi sudică (Guangdong).

În friguroasa regiune de nord alimentul de bază nu este orezul, ci grâul. Mâncărurile tipice sunt pastele, tăieţeii şi ravioli. Majoritatea acestor feluri de mâncare sunt uşoare şi delicate. Garniturile cele mai frecvente sunt usturoiul şi ceapa verde, iar condimentele folosite sunt uşoare. În regiunea de coastă predomină peştele şi fructele de mare precum şi supele uşoare. Cel mai adesea se mănâncă preparatele din carne, carne de pasăre şi peşte, gătite împreună cu legume şi foarte condimentate cu sos de soia – acest mod de preparare a mâncărurilor este denumit “gătitul roşu”. În regiunea continentală cele mai populare sunt mâncărurile picante şi foarte condimentate. Domneşte ardeiul Shechuan – condiment picant cu gust mai iute decât ardeiul iute. Majoritatea retetelor traditionale din bucataria chinezeasca cunoscute în lume provin din regiunea de sud, din împrejurimile Guangdong. Aceste mâncăruri sunt uşoare, delicat condimentate şi mai puţin grase decât cele din celelalte regiuni ale ţării. Cele mai populare condimente sunt sosul de soia, ghimbirul proaspăt, sherry şi bulionul de pui. Nu sunt folosite foarte multe condimente iuţi, pentru că este preţuit gustul original al principalelor ingrediente. Multe mâncăruri ale bucătăriei Guangdong sunt pregătite folosind tehnicile gătitului rapid. Acestea au fost născocite cu mult timp în urmă, atunci când exista o lipsă de combustibil pentru bucătărie. Gătitul rapid constă în prăjirea foarte rapidă a unor bucăţi mici, de aceaşi mărime în ulei fierbinte, timp de câteva minute. În timpul prăjirii, ingredientele trebuie amestecate constant şi aruncate în sus. Să vedem câteva retete traditionale din bucataria chinezeasca. Primele menţiuni despre vânătă provin din China şi datează din sec. V î.Ch. De acolo, vânăta ajunge în Spania. datorita unor negustori arabi rătăciţi. Clima favorabilă a Peninsulei Iberice a făcut posibilă acomodarea acesteia pe câmpurile şi în grădinile spaniolilor.

Ai mâncat azi orez?

Cea mai importantă legumă în China este, bineînţeles, orezul - element de bază în bucataria chinezeasca. Din el se prepară printre altele şi aluatul din orez care este folosit ca garnitură la mâncărurile de peşte şi din carne, şi este de asemenea ingredientul de bază pentru prăjituri dulci cu fructe uscate, nuci şi cremă. Acestea se prepară după următoarea metodă: 250g de orez care se clăteşte în apă rece, se toarnă peste 1l apă şi se găteşte la foc mic timp de 15-20 de minute. După ce se scurge apa, se amestecă cu 25g de unt şi 2 linguri de zahăr. Se pune într-un vas, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce într-un vas mai mare cu apă clocotită. Se găteşte în acest fel timp de aproximativ o oră.

Spaghetti chinezeşti

Un ingredient caracteristic în bucataria chinezeasca sunt ciupercile: negre, aşa numitele urechi de pisică, uşor sticloase şi crocante sau ciupercile aromate cu gust delicat şi miros plăcut. Alte ingrediente sunt: ghimbirul, germenii de soia care au o mare valoare nutritivă, varza chinezească care este un adaos la mâncărurile de peşte şi din carne, anasonul care are un gust dulce-picant şi este folosit drept condiment la zarzavaturi, sosuri şi prăjituri. Populare sunt de asemenea macaroanele, întâlnite în bucătăria chinezească în patru feluri: din ouă şi făină de grâu, din făină de grâu (asemănătoare spaghetelor), din fasole mung (transparente) şi din făină de orez.

Câinele şi orezul

Conform mitului, oamenii au descoperit orezul datorită unui animal sălbatic. O lungă perioadă de ploi şi inundaţii au provocat distrugerea tuturor culturilor şi a forţat oamenii să vâneze animale. O dată a venit un câine sălbatic către oameni. Oamenii au observat agăţate de coada lui trei grăunţe galbene. Recunoscători, oamenii nu au făcut rău câinelui, în schimb au însămânţat grăunţele de pe coada lui şi în acest fel s-a început cultivarea orezului, unul dintre elementele de bază în bucataria chinezeasca.

Rețete care te-ar putea interesa

Fasole verde cu roșii şi brânză feta

Fasole verde cu roșii şi brânză feta

O adevărată experiență culinară!

4 persoane sub 15 min Mediu
Doradă la grătar cu frigărui de ciuperci și roșii cherry

Doradă la grătar cu frigărui de ciuperci și roșii cherry

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

1 persoane sub 15 min Simplu
Inimi de palmieri cu ciuperci

Inimi de palmieri cu ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Iepure la cuptor cu legume

Iepure la cuptor cu legume

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

6 persoane 30-45 min Simplu
Bucătăria chinezească

Armonia orientală în bucătăria chinezească

În bucătăria chinezească nu există o diferenţiere clară între mâncărurile cu carne, legume etc., ci sunt amestecate diferite ingrediente, care în consecinţă creează mâncăruri separate. O trăsătură caracteristică este armonizarea mâncărurilor, ceea ce înseamnă că niciodată la o masă nu se servesc mâncăruri din acelaşi fel de carne, cu gust sau structură asemănătoare. Singura legătură este credinţa în teoria propovăduită de către filozoful antic chinez Yi Yin, conform căreia fiecare gust este legat de un alt organ intern – de aceea echilibrarea gusturilor într-o masă menţine organismul la un nivel bun de sănătate.

Câteva mii de soiuri

Legumele în bucătăria chinezească joacă un rol esenţial. În reţetele acestei bucătării s-au numărat câteva mii de soiuri de legume. Multe dintre ele sunt de origine chinezească, fiind în mare măsură diferite de cele pe care le cunoaştem noi, europenii.

Bucătăria Chinezească

Din cauza dimensiunilor ţării, este greu de vorbit despre o bucătărie uniformă. În China sunt evidenţiate patru varietăţi regionale ale bucătăriei: şcoala nordică (Pekin,Shantung, Honan), de coastă ( Fukien, Shanghai), continentală (Shechuan, Yunnan) şi sudică (Guangdong).

În friguroasa regiune de nord alimentul de bază nu este orezul, ci grâul. Mâncărurile tipice sunt pastele, tăieţeii şi ravioli. Majoritatea acestor feluri de mâncare sunt uşoare şi delicate. Garniturile cele mai frecvente sunt usturoiul şi ceapa verde, iar condimentele folosite sunt uşoare. În regiunea de coastă predomină peştele şi fructele de mare precum şi supele uşoare. Cel mai adesea se mănâncă preparatele din carne, carne de pasăre şi peşte, gătite împreună cu legume şi foarte condimentate cu sos de soia – acest mod de preparare a mâncărurilor este denumit “gătitul roşu”. În regiunea continentală cele mai populare sunt mâncărurile picante şi foarte condimentate. Domneşte ardeiul Shechuan – condiment picant cu gust mai iute decât ardeiul iute. Majoritatea retetelor traditionale din bucataria chinezeasca cunoscute în lume provin din regiunea de sud, din împrejurimile Guangdong. Aceste mâncăruri sunt uşoare, delicat condimentate şi mai puţin grase decât cele din celelalte regiuni ale ţării. Cele mai populare condimente sunt sosul de soia, ghimbirul proaspăt, sherry şi bulionul de pui. Nu sunt folosite foarte multe condimente iuţi, pentru că este preţuit gustul original al principalelor ingrediente. Multe mâncăruri ale bucătăriei Guangdong sunt pregătite folosind tehnicile gătitului rapid. Acestea au fost născocite cu mult timp în urmă, atunci când exista o lipsă de combustibil pentru bucătărie. Gătitul rapid constă în prăjirea foarte rapidă a unor bucăţi mici, de aceaşi mărime în ulei fierbinte, timp de câteva minute. În timpul prăjirii, ingredientele trebuie amestecate constant şi aruncate în sus. Să vedem câteva retete traditionale din bucataria chinezeasca. Primele menţiuni despre vânătă provin din China şi datează din sec. V î.Ch. De acolo, vânăta ajunge în Spania. datorita unor negustori arabi rătăciţi. Clima favorabilă a Peninsulei Iberice a făcut posibilă acomodarea acesteia pe câmpurile şi în grădinile spaniolilor.

Ai mâncat azi orez?

Cea mai importantă legumă în China este, bineînţeles, orezul - element de bază în bucataria chinezeasca. Din el se prepară printre altele şi aluatul din orez care este folosit ca garnitură la mâncărurile de peşte şi din carne, şi este de asemenea ingredientul de bază pentru prăjituri dulci cu fructe uscate, nuci şi cremă. Acestea se prepară după următoarea metodă: 250g de orez care se clăteşte în apă rece, se toarnă peste 1l apă şi se găteşte la foc mic timp de 15-20 de minute. După ce se scurge apa, se amestecă cu 25g de unt şi 2 linguri de zahăr. Se pune într-un vas, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce într-un vas mai mare cu apă clocotită. Se găteşte în acest fel timp de aproximativ o oră.

Spaghetti chinezeşti

Un ingredient caracteristic în bucataria chinezeasca sunt ciupercile: negre, aşa numitele urechi de pisică, uşor sticloase şi crocante sau ciupercile aromate cu gust delicat şi miros plăcut. Alte ingrediente sunt: ghimbirul, germenii de soia care au o mare valoare nutritivă, varza chinezească care este un adaos la mâncărurile de peşte şi din carne, anasonul care are un gust dulce-picant şi este folosit drept condiment la zarzavaturi, sosuri şi prăjituri. Populare sunt de asemenea macaroanele, întâlnite în bucătăria chinezească în patru feluri: din ouă şi făină de grâu, din făină de grâu (asemănătoare spaghetelor), din fasole mung (transparente) şi din făină de orez.

Câinele şi orezul

Conform mitului, oamenii au descoperit orezul datorită unui animal sălbatic. O lungă perioadă de ploi şi inundaţii au provocat distrugerea tuturor culturilor şi a forţat oamenii să vâneze animale. O dată a venit un câine sălbatic către oameni. Oamenii au observat agăţate de coada lui trei grăunţe galbene. Recunoscători, oamenii nu au făcut rău câinelui, în schimb au însămânţat grăunţele de pe coada lui şi în acest fel s-a început cultivarea orezului, unul dintre elementele de bază în bucataria chinezeasca.