Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria caraibeană

Bucătăria caraibeană

Bucătăria locuitorilor Insulelor Caraibe este deosebit de bogată şi de diversificată. Acest lucru decurge în mare măsură din istoria acestor insule şi din influenţa multelor naţionalităţi, provenite din diverse continente, care şi-au adus aportul de tradiţii culinare diferite.
 
Insulele Caraibe au fost pe o perioadă îndelungată colonii ale Spaniei, Portugaliei, Angliei, Olandei şi Franţei. Tradiţiile culinare de aici au fost influenţate şi de descendenţii locuitorilor Africii, care au fost aduşi aici ca sclavi. În consecinţă, a apărut un amestec de bucătării ale diferitelor naţionalităţi, nu numai din Europa, ci şi din Africa, cu bucătăria locuitorilor indigeni ai Insulelor Caraibe, formându-se astfel bucătăria caraibeană.

Sosuri

Cuvântul „sos” provine din limba latină – „salsus” înseamnă sărat şi condimentat. Mai demult, sosurile erau folosite la conservarea alimentelor, acum însă, ele servesc în principal la diversificarea şi ameliorarea gustului şi aromei mâncărurilor. Locuitorii Insulelor Caraibe adaugă sosuri la cărnuri, la peşte şi la fructele de mare, fie că sunt fripte la grătar sau prăjite. Unele sosuri se folosesc mai întâi ca marinată (marinarea cărnurilor şi a peştelui este o etapă obligatorie a pregătirii unei mese caraibeene), iar apoi se toarnă peste mâncarea gata preparată. De o mare popularitate se bucură sosurile dense „dip”. Ele sunt făcute pe bază de smântână, maioneză sau iaurt. Printre preferatele din bucataria caribeana se numără şi sosurile iuţi şi aromatice „chutney”. Acestea se prepară din fructe şi legume de sezon cu condimente, muştar şi oţet. În sosurile caraibeene se foloseşte o multitudine de condimente, aplicate în diverse moduri, adeseori în combinaţii surprinzătoare. O trăsătură specifică prezentă în bucataria caraibeana este combinarea gustului dulce al fructelor cu iuţeala condimentelor şi a cepei, precum şi folosirea laptelui de cocos, a romului şi a celor mai picante adaosuri alimentare întâlnite în lume.

Triumviratul legumelor

Legumele de bază cultivate tradiţional în Insulele Caraibe sunt: roşiile, usturoiul şi ceapa. Aproape că nu este posibilă găsirea vreunei reţete care să nu includă aceste legume, chiar şi atunci când prezenţa lor pare absurdă, cum ar fi în combinaţia de banane şi mango cu ceapă.
Roşiile sunt un frecvent adaos la supe şi sosuri în bucataria caraibeana, conferindu-le o culoare şi un gust deosebite. În Puerto Rico, un fel de mâncare foarte apreciat este orezul cu roşii. El se serveşte cu carne de pui, condimentat cu ceapă, usturoi şi chili. Tot roşiile sunt un ingredient al mâncării de bame.

Fasolea este baza

Leguma de bază în Insulele Caraibe este fasolea. Ea este apreciată nu doar datorită gustului său, ci şi din motive de sănătate, deoarece conţine foarte multe proteine. În plus, fasolea se păstrează foarte uşor. Clima caraibeană este deosebit de propice culturilor de fasole; de aici multele soiuri de fasole ce constituie baza unei întregi game de mâncăruri locale din bucataria caraibeana. Tocmai din această regiune a fost adusă fasolea în Europa, apoi răspândindu-se şi pe alte continente.

Peştele şi fructele de mare – pentru săraci şi bogaţi

Insulele Caraibe au parte, în mod natural, de un acces privilegiat la peşte şi la fructele de mare, care sunt unele din principalele ingrediente culinare ale regiunii. Aceste mâncăruri sunt disponibile pentru toată lumea.
 
Peştele şi fructele de mare, care sunt considerate o raritate în multe ţări din lume, fiind accesibile doar oamenilor înstăriţi, sunt prezente pe masă în toate casele din Insulele Caraibe. Aici pot fi găsite multe soiuri de fiinţe marine, printre care se numără: peştii zburători, calamarii, scoicile, doradele, sebastele, crabii, creveţii şi multe alte daruri ale mării. Bucataria caribeana are din exces produse marine.

Rom şi coctailuri in bucataria caraibeana

Insulele Caraibe sunt cunoscute în lumea întreagă pentru excelentele lor coctailuri. Baza lor o constituie romul, Curacao, sau aperitivul amărui Angostura. Cele mai cunoscute coctailuri din Insulele Caraibe sunt:

  • Cuba Libre
  • Daiquiri
  • Havana Special
  • Mojito
  • Pina Colada

Insulele Caraibe sunt patria romului. Aproape fiecare insulă are reţeta ei proprie pentru pregătirea acestei băuturi. În Cuba şi în Puerto Rico se produc romuri uşoare, incolore sau de culoarea chihlimbarului. Romul din Haiti are aromă de vanilie, iar cel din Jamaica este robust şi tare. Pe bază de rom se fac multe lichioruri şi coctailuri exotice. Romul este folosit adeseori şi în cofetării, în bucataria caraibeana, unde devine un ingredient comun al cremelor, prăjiturilor şi torturilor.


Rețete care te-ar putea interesa

Paste cu sos pesto

Paste cu sos pesto

O experiență culinară.

4 persoane 15-30 min Simplu
Mușchi de vită pe pat de spanac cremos

Mușchi de vită pe pat de spanac cremos

O rețetă gustoasă, cu mult fier și vitamine!

1 persoane 30-45 min Complex
Tartă cu morcovi și lămâie

Tartă cu morcovi și lămâie

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

12 persoane sub 15 min Simplu
Ruladă de spanac și porumb

Ruladă de spanac și porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Bucătăria caraibeană

Bucătăria caraibeană

Bucătăria locuitorilor Insulelor Caraibe este deosebit de bogată şi de diversificată. Acest lucru decurge în mare măsură din istoria acestor insule şi din influenţa multelor naţionalităţi, provenite din diverse continente, care şi-au adus aportul de tradiţii culinare diferite.
 
Insulele Caraibe au fost pe o perioadă îndelungată colonii ale Spaniei, Portugaliei, Angliei, Olandei şi Franţei. Tradiţiile culinare de aici au fost influenţate şi de descendenţii locuitorilor Africii, care au fost aduşi aici ca sclavi. În consecinţă, a apărut un amestec de bucătării ale diferitelor naţionalităţi, nu numai din Europa, ci şi din Africa, cu bucătăria locuitorilor indigeni ai Insulelor Caraibe, formându-se astfel bucătăria caraibeană.

Sosuri

Cuvântul „sos” provine din limba latină – „salsus” înseamnă sărat şi condimentat. Mai demult, sosurile erau folosite la conservarea alimentelor, acum însă, ele servesc în principal la diversificarea şi ameliorarea gustului şi aromei mâncărurilor. Locuitorii Insulelor Caraibe adaugă sosuri la cărnuri, la peşte şi la fructele de mare, fie că sunt fripte la grătar sau prăjite. Unele sosuri se folosesc mai întâi ca marinată (marinarea cărnurilor şi a peştelui este o etapă obligatorie a pregătirii unei mese caraibeene), iar apoi se toarnă peste mâncarea gata preparată. De o mare popularitate se bucură sosurile dense „dip”. Ele sunt făcute pe bază de smântână, maioneză sau iaurt. Printre preferatele din bucataria caribeana se numără şi sosurile iuţi şi aromatice „chutney”. Acestea se prepară din fructe şi legume de sezon cu condimente, muştar şi oţet. În sosurile caraibeene se foloseşte o multitudine de condimente, aplicate în diverse moduri, adeseori în combinaţii surprinzătoare. O trăsătură specifică prezentă în bucataria caraibeana este combinarea gustului dulce al fructelor cu iuţeala condimentelor şi a cepei, precum şi folosirea laptelui de cocos, a romului şi a celor mai picante adaosuri alimentare întâlnite în lume.

Triumviratul legumelor

Legumele de bază cultivate tradiţional în Insulele Caraibe sunt: roşiile, usturoiul şi ceapa. Aproape că nu este posibilă găsirea vreunei reţete care să nu includă aceste legume, chiar şi atunci când prezenţa lor pare absurdă, cum ar fi în combinaţia de banane şi mango cu ceapă.
Roşiile sunt un frecvent adaos la supe şi sosuri în bucataria caraibeana, conferindu-le o culoare şi un gust deosebite. În Puerto Rico, un fel de mâncare foarte apreciat este orezul cu roşii. El se serveşte cu carne de pui, condimentat cu ceapă, usturoi şi chili. Tot roşiile sunt un ingredient al mâncării de bame.

Fasolea este baza

Leguma de bază în Insulele Caraibe este fasolea. Ea este apreciată nu doar datorită gustului său, ci şi din motive de sănătate, deoarece conţine foarte multe proteine. În plus, fasolea se păstrează foarte uşor. Clima caraibeană este deosebit de propice culturilor de fasole; de aici multele soiuri de fasole ce constituie baza unei întregi game de mâncăruri locale din bucataria caraibeana. Tocmai din această regiune a fost adusă fasolea în Europa, apoi răspândindu-se şi pe alte continente.

Peştele şi fructele de mare – pentru săraci şi bogaţi

Insulele Caraibe au parte, în mod natural, de un acces privilegiat la peşte şi la fructele de mare, care sunt unele din principalele ingrediente culinare ale regiunii. Aceste mâncăruri sunt disponibile pentru toată lumea.
 
Peştele şi fructele de mare, care sunt considerate o raritate în multe ţări din lume, fiind accesibile doar oamenilor înstăriţi, sunt prezente pe masă în toate casele din Insulele Caraibe. Aici pot fi găsite multe soiuri de fiinţe marine, printre care se numără: peştii zburători, calamarii, scoicile, doradele, sebastele, crabii, creveţii şi multe alte daruri ale mării. Bucataria caribeana are din exces produse marine.

Rom şi coctailuri in bucataria caraibeana

Insulele Caraibe sunt cunoscute în lumea întreagă pentru excelentele lor coctailuri. Baza lor o constituie romul, Curacao, sau aperitivul amărui Angostura. Cele mai cunoscute coctailuri din Insulele Caraibe sunt:

  • Cuba Libre
  • Daiquiri
  • Havana Special
  • Mojito
  • Pina Colada

Insulele Caraibe sunt patria romului. Aproape fiecare insulă are reţeta ei proprie pentru pregătirea acestei băuturi. În Cuba şi în Puerto Rico se produc romuri uşoare, incolore sau de culoarea chihlimbarului. Romul din Haiti are aromă de vanilie, iar cel din Jamaica este robust şi tare. Pe bază de rom se fac multe lichioruri şi coctailuri exotice. Romul este folosit adeseori şi în cofetării, în bucataria caraibeana, unde devine un ingredient comun al cremelor, prăjiturilor şi torturilor.