
Cu toate că dietele şi alimentele variază de la un continent la altul, stilul de viaţă al localnicilor şi obiceiurile lor alimentare le asigură longevitate. Există mâncăruri sănătoase oriunde în lume, fie că sunt simple sau deosebit de complicate. Iată aici câteva sfaturi sănătoase, mai mult sau mai puţin cunoscute, din întreaga lume.
Africa – Tunisia, Egipt
Susanul – are proprietăţi regenerative, este bogat în antioxidanţi, ca şi în proteine vegetale valoroase şi uşor de absorbit. De asemenea, conţine mult fier. Întăreşte inima şi protejează împotriva bolii Alzheimer.
Gheara dracului – această plantă a făcut carieră în întreaga lume. Fructul său are forma unui cârlig şi rădăcinile sale sunt folosite în scopuri terapeutice. Are proprietăţi antiflogistice, anaestetice şi diuretice.
America de Sud – Columbia
Gheara dracului –o plantă, sau mai degrabă scoarţa plantei Uncaria liana, cu proprietăţi revigorante, active şi imunostimulatoare. Este o plantă faimoasă în întreaga lume, bogată în indoli puternic antioxidanţi; de aici credinţa în efectele sănătoase anticancerigene ale acestei plante. Gheara dracului ajută de asemenea în tratarea gutei, a artritei sau a inflamaţiilor tractului urinar.
Asia – Japonia, China
Algele – îmbunătăţesc imunitatea, scad colesterolul, stimulează metabolismul şi au foarte puţine calorii, fapt important pentru cei ce ţin cură de slăbire. Sunt bogate în calciu, iod, potasiu 3 şi vitamina B12. Pot fi consumate ca alimente sănătoase, calde sau reci, în salate sau în sushi.
Australia
Eucaliptul – frunzele acestui copac produc ulei, folosit extensiv în scopuri medicinale. Are proprietăţi antibacteriene, regenerează epiteliul tractului respirator, subţiază flegma bronhică şi are efecte expectorante. Înmoaie tusea şi guturaiul.
America de Nord – Canada
Siropul de arţar – originar din Canada, are fani în întreaga lume. Poate fi pus pe clătite, vafe, îngheţată, sau adăugat la prăjituri, ceaiuri şi la alte alimente sănătoase. Siropul conţine suficiente vitamine din clasa B şi macro elemente (esenţiale pentru sistemul nervos şi pentru imunitate).
Europa – Finlanda, Franţa, Polonia
Petale de trandafiri confiate – aceste alimente reprezintă o delicatesă binecunoscută din Polonia. Petalele de trandafiri confiate, făcute dintr-o varietate de trandafiri sălbatici dulci, conţin multă vitamina C (de 20 de ori mai mult decât lămâile), ca şi substanţe astringente şi uleiuri esenţiale, care întăresc corpul îmbunătăţind structura globulelor roşii şi întărind imunitatea. Au, de asemenea, şi proprietăţi antiseptice. Castanele – cunoscute încă de pe vremea romanilor, castanele sunt foarte populare în Franţa. Sunt prăjite în tigăi mari, de un metru în diametru, pe străzile şi în pieţele oraşelor franceze. Sunt foarte bune şi la grătar. Sunt bogate în vitamina E – cunoscută ca un elixir al frumuseţii şi longevităţii – şi în potasiu, care întăreşte inima. Castanele uscate sunt recomandate pentru cei care suferă de boala celiacă. Vodca de merişoare – acest lichior de merişoare este un produs de export din Finlanda. Nu numai că are un gust excelent, dar are multiple proprietăţi sănătoase. Conţine mulţi antioxidanţi şi substanţe astringente. Creşte imunitatea la infecţii, dezinfectează tractul urinar şi conţine multă vitamina C.