
Hrana neprelucrată este definită ca acea hrană care se află într-o stare cât mai apropiată de cea naturală. Aceste alimente de cele mai multe ori nu au nici etichete nici ambaleje.
"Ziua legumelor"
Merită menţionată în acest context acţiune „Ziua legumelor”, adusă din Franţa (Jour du Legume), unde funcţionează în cadrul Fundaţiei Louis Bonduelle. Scopul acestei acţiuni este creşterea consumului de legume în restaurante şi schimbarea obiceiurilor culinare ale consumatorilor.
Exemple de produse neprelucrate, valoroase nutrivit:
- Seminţe de cereale integrale - orz, mei, grâu, secară, Chenopodium quinoa (un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau „cereala-mama”, înrudită cu talpa gâştei), orez brun şi alte produse cum ar fi: fulgii, pâinea din făină integrală, seminţele de cereale, macaroanele integrale.
- Legume şi fructe
- În primul rând, proteinele: păstăioasele (fasolea, lintea), în plus: nucile, seminţele, produsele lactate nedegresate, ouăle, peştele, fructele de mare, iar sporadic: carnea. Carnea sau produsele de origine animală trebuie să provină din crescătorii ecologice.
- Grăsimile şi uleiurile - uleiuri nerafinate, presate la rece şi mai ales: cel de in, de cânepă, uleiul de măsline, plus untul.
- Condimentele naturale, mirodeniile, sarea nerafinată, maritimă sau minerală.
Calităţile alimentaţiei fără adaosuri
Legumele şi fructele proaspete, neprelucrate sunt cele mai bune surse de vitamine, săruri minerale, şi fibre alimentare, şi nimic nu le poate înlocui. Având în vedere conţinutul de substanţe benefice, precum şi conţinutul minim de grăsimi (în afară de cocos şi avocado), valoarea calorică a fructelor şi legumelor neprelucrate este mai scăzută decât în cazul altor produse.
Hrana crudă şi neprelucrată are însă valori nutrivite superioare. Mâncărurile gătite trebuie consumate în combinaţie multe mâncăruri crude, pentru a asigura organismului aportul de vitamine şi microelemente. Gătitul şi temperaturile înalte distrug vitaminele (mai ales cele solubile în apă), deteriorează proteinele şi grăzimile, distrug enzimele care uşurează digestia. Hrana naturală ne fereşte de multe boli, printre altele de cancer şi de bolile de inimă. Fibra alimentară, prezentă în hrana neprelucrată, este responsabilă pentru un metabolism corect, micşorează nivelele de zahăr în sânge şi ne protejează împotriva afecţiunilor colonului. Hrana neprelucrată are arome mai bogate decât cea gătită. Ea nu trebuie sărată, condimentată sau îndulcită artificial. Condimentele influenţează negativ digestia şi stimulează pofta de mâncare.
Cum să pregătim corect mesele din ingrediente alimentare neprelucrate?
- Hrana neprelucrată trebuie cumpărată relativ des şi păstrată corespunzător.De asemenea, trebuie alocat suficient timp pentru prepararea meselor.
- Pregăteşte salatele de fructe şi de legume pregătite din produse disponibile, de sezon, proaspete.Crează amestecuri de produse complet crude şi fierte. Poţi adăuga fasole, cartofi, ouă tari şi legume.
- Fierbe supe.Adaogă la acestea cereale integrale, cum ar fi secara, grâul, orezul brun sau legume colorate cum ar fi morcovii, ardeii, spanacul, sfecla.Nu exagera cu prăjitul legumelor, pentru a nu distruge calităţile lor nutritive.
- Toacă legumele şi frige-le cu o cantitate mică de carne, ouă sau tofu. Se serveşte cu orez sau macaroane.
- Drege mâncărurile cu sare marină şi cu piper proaspăt măcinat.
- Frige peştele proaspăt şi legumele la grătar, cu un pic de ulei de măsline, cu adaos de mirodenii proaspete de sezon sau cu suc de lămâie.
- Fierbe-ţi propriul suc de roşii, propria ta salsa, sosurile pentru salate.În felul acesta, ştii ce mănânci!
Adaosuri alimentare
Există peste 2600 de aditivi folosiţi în industria alimentară; mereu apar altele noi.Aceste adaosuri au ca scop stabilizarea, fixarea culorilor, accentuarea şi corectarea gustului alimentelor. Ele sunt concepute şi produse industrial şi pentru a prelugi perioada de valabilitate a alimentelor şi pentru a uşura stocarea acestora.Astăzi, există mai multă hrană prelucrată decât în oricare altă epocă din istorie.Fiecare nou produs este un motiv pentru luarea de decizii sănătoase. Cu ajutorul unei cărţi de bucătărie bune şi cu un pic de bunăvoinţă, putem să ne ameliorăm cu uşurinţă sănătate.