Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Alcoolul – principiile de servire la masă

 

Savoir-vivre la masă

Servirea alcoolului în mod corespunzător este un element al etichetei la masă. O deosebită atenţie trebuie acordată alegerii tipului băuturii alcoolice. Gustul celor mai alese mâncăruri poate fi stricat prin servirea unor băuturi necorespunzătoare, iar cele mai fine băuturi – la rândul lor – nu vor fi apreciate dacă însoţesc mâncarea necorespunzătoare.

Pentru un bun început

O recepţie elegantă începe adesea cu un aperitiv Cel mai adesea este servit un vin sec, un sherry sec sau demisec, gin and tonic, şampanie sau vin spumos. Băuturile servite ca aperitiv nu trebuie să reapară mai târziu pe masă, nici chiar pentru desert. Aperitivul serveşte la animarea musafirilor înainte de servirea mesei şi la stimularea apetitului acestora. Să nu uităm însă că aperitivul nu poate dura mai mult de 15 – 20 de minute.

Ordinea servirii

Principiul de bază al ordinii servirii băuturilor alcoolice prevede servirea mai întâi a vinurilor albe, apoi a celor roşii, niciodată invers. Astfel îi ajutăm pe meseni să nu uite gustul precedentei băuturi, deoarece nu au loc schimbări bruşte ale tipului de bătutură.
 
Vinurile seci se servesc totdeauna înaintea celor dulci şi licoroase. Vinurile tinere se servesc înaintea celor mature. Vinurile mai slabe înaintea celor mai tari. O gafă de proporţii o constituie servirea şampaniei între vinuri. Şampania fie se serveşte prima, fie după vin.

Din ce bem?

Principiile potrivirii dintre anumite soiuri de alcool şi anumite feluri din meniu erau odinioară foarte rigide – actualmente ele nu se mai respectă atât de scrupulos. Merită însă cunoscute câteva principii de bază:

  • înainte de masă se servesc vinuri care stimulează apetitul, adică aperitivuri, cum ar fi diversele vermuturi, vinurile amare sau cele sudice,
  • la masă – vinuri demiseci sau demidulci,
  • la gustarea de după-amiază – un păhărel de lichior sau cocktail,
  • la gustări – vinuri albe seci, votcă seacă, amară sau aromată,
  • la peşte, carne albă sau de pasăre, la fructe de mare – vinuri de masă albe demiseci sau demidulci,
  • la fripturi sau la vânat – vinuri roşii seci,
  • la brânzeturi – vinuri roşii cu gust rotund,
  • la nuci, cafea, prăjituri şi deserturi – vinuri dulci, tărie dulce, lichioruri şi coniac (acesta din urmă la cafea),
  • şampania – este potrivită pentru mai toate mâncărurile, dar de obicei se serveşte înainte de masă sau la desert, se potriveşte foarte bine cu caviarul,
  • sosurile pe bază de smântână, salatele pe bază de oţet, ciocolata şi fructele calde se servesc fără vinuri

Rețete care te-ar putea interesa

Curcan cu legume, bere și portocale la cuptor

Curcan cu legume, bere și portocale la cuptor

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

6 persoane sub 15 min Simplu
Cupcakes cu morcovi și ghimbir

Cupcakes cu morcovi și ghimbir

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

10 persoane sub 15 min Simplu
Gratin cu ciuperci și cartofi

Gratin cu ciuperci și cartofi

Această rețetă este sănătoasă și foarte sățioasă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Orez cu legume și pui

Orez cu legume și pui

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Alcoolul – principiile de servire la masă
 

Savoir-vivre la masă

Servirea alcoolului în mod corespunzător este un element al etichetei la masă. O deosebită atenţie trebuie acordată alegerii tipului băuturii alcoolice. Gustul celor mai alese mâncăruri poate fi stricat prin servirea unor băuturi necorespunzătoare, iar cele mai fine băuturi – la rândul lor – nu vor fi apreciate dacă însoţesc mâncarea necorespunzătoare.

Pentru un bun început

O recepţie elegantă începe adesea cu un aperitiv Cel mai adesea este servit un vin sec, un sherry sec sau demisec, gin and tonic, şampanie sau vin spumos. Băuturile servite ca aperitiv nu trebuie să reapară mai târziu pe masă, nici chiar pentru desert. Aperitivul serveşte la animarea musafirilor înainte de servirea mesei şi la stimularea apetitului acestora. Să nu uităm însă că aperitivul nu poate dura mai mult de 15 – 20 de minute.

Ordinea servirii

Principiul de bază al ordinii servirii băuturilor alcoolice prevede servirea mai întâi a vinurilor albe, apoi a celor roşii, niciodată invers. Astfel îi ajutăm pe meseni să nu uite gustul precedentei băuturi, deoarece nu au loc schimbări bruşte ale tipului de bătutură.
 
Vinurile seci se servesc totdeauna înaintea celor dulci şi licoroase. Vinurile tinere se servesc înaintea celor mature. Vinurile mai slabe înaintea celor mai tari. O gafă de proporţii o constituie servirea şampaniei între vinuri. Şampania fie se serveşte prima, fie după vin.

Din ce bem?

Principiile potrivirii dintre anumite soiuri de alcool şi anumite feluri din meniu erau odinioară foarte rigide – actualmente ele nu se mai respectă atât de scrupulos. Merită însă cunoscute câteva principii de bază:

  • înainte de masă se servesc vinuri care stimulează apetitul, adică aperitivuri, cum ar fi diversele vermuturi, vinurile amare sau cele sudice,
  • la masă – vinuri demiseci sau demidulci,
  • la gustarea de după-amiază – un păhărel de lichior sau cocktail,
  • la gustări – vinuri albe seci, votcă seacă, amară sau aromată,
  • la peşte, carne albă sau de pasăre, la fructe de mare – vinuri de masă albe demiseci sau demidulci,
  • la fripturi sau la vânat – vinuri roşii seci,
  • la brânzeturi – vinuri roşii cu gust rotund,
  • la nuci, cafea, prăjituri şi deserturi – vinuri dulci, tărie dulce, lichioruri şi coniac (acesta din urmă la cafea),
  • şampania – este potrivită pentru mai toate mâncărurile, dar de obicei se serveşte înainte de masă sau la desert, se potriveşte foarte bine cu caviarul,
  • sosurile pe bază de smântână, salatele pe bază de oţet, ciocolata şi fructele calde se servesc fără vinuri