Dulciurile sunt foarte calorice şi au valori nutritive slabe. Două excepţii le constituie îngheţata şi ciocolata. Îngheţata este produsă pe bază de lapte. De aceea ea este o sursă de proteine complete, de calciu, vitamine din grupa B şi, dacă îngheţata este cu nuci - de acizi graşi nesaturaţi. Într-o măsură mai mică sau mai mare, conţin acid lactic, deci acizi graşi saturaţi şi conţin întotdeauna zahăr.
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Batoane de ciocolată | 100 g | 451 | 3,6 | 18,2 | 68,9 |
Batoane de soia | 100 g | 527 | 3,3 | 30,5 | 62,5 |
Bezele | 100 g | 304 | 0,8 | 0,0 | 78,3 |
Biscuiți umpluți | 100 g | 436 | 7,5 | 11,8 | 74,4 |
Biscuiţi cu zahăr | 100 g | 458 | 10,4 | 5,2 | 76,8 |
Bomboane cu caramel | 100 g | 370 | 0,0 | 0,1 | 95,7 |
Bomboane cu caramel şi cremă de alune | 100 g | 410 | 3,1 | 7,3 | 86,6 |
Bomboane cu caramel şi cremă de ciocolată cu alune | 100 g | 420 | 1,8 | 9,2 | 86,1 |
Bomboane cu caramel şi cremă de fructe | 100 g | 357 | 0,1 | 0,1 | 92,1 |
Bomboane cu caramel şi cremă de lapte | 100 g | 363 | 0,8 | 1,0 | 91,2 |
Bomboane cu caramel şi fondant | 100 g | 366 | 0,0 | 0,1 | 94,7 |
Bomboane cu caramel şi lichior | 100 g | 358 | 0,0 | 0,1 | 92,6 |
Bomboane cu lapte | 100 g | 364 | 2,7 | 4,3 | 82,3 |
Bomboane de ciocolată cu cremă | 100 g | 523 | 7,5 | 31,8 | 53,6 |
Bomboane de ciocolată cu cremă de ciocolată | 100 g | 569 | 4,0 | 39,5 | 51,3 |
Bomboane de ciocolată cu cremă de ciocolată cu alune | 100 g | 547 | 6,4 | 34,6 | 54,6 |
Bomboane de ciocolată cu cremă de fructe | 100 g | 369 | 1,6 | 8,6 | 74,3 |
Bomboane de ciocolată cu cremă fondant | 100 g | 401 | 2,9 | 10,7 | 76,6 |
Bomboane de ciocolată cu napolitane cu cremă | 100 g | 535 | 5,8 | 32,0 | 57,9 |
Bomboane de ciocolată praline | 100 g | 510 | 5,3 | 26,9 | 64,4 |
Bomboane fondante | 100 g | 369 | 2,2 | 4,6 | 83,6 |
Bomboane fondante cu fructe | 100 g | 346 | 0,0 | 0,0 | 90,6 |
Ciocolată albă | 100 g | 278 | 7,7 | 38,4 | 51,0 |
Ciocolată amăruie | 100 g | 549 | 5,4 | 35,3 | 52,6 |
Ciocolată cu cacao | 100 g | 531 | 5,3 | 28,9 | 64,0 |
Ciocolată cu lapte | 100 g | 549 | 9,8 | 32,8 | 54,7 |
Ciocolată cu lapte şi fructe de pădure | 100 g | 539 | 8,6 | 30,9 | 57,3 |
Ciocolată praf | 100 g | 487 | 5,2 | 24,3 | 64,0 |
Ciocolată simplă | 100 g | 544 | 5,4 | 35,3 | 52,6 |
Ciocolată umplută cu cremă | 100 g | 450 | 3,9 | 17,6 | 68,8 |
Ciolcolată de lapte afânată | 100 g | 549 | 6,9 | 35,5 | 52,3 |
Drajeuri cu alune | 100 g | 552 | 11,9 | 38,3 | 41,0 |
Drajeuri cu fructe în ciocolată | 100 g | 389 | 5,7 | 10,2 | 73,1 |
Drajeuri cu zahăr | 100 g | 374 | 0,0 | 0,0 | 98,0 |
Gelatină de fructe | 100 g | 293 | 0,4 | 0,0 | 76,0 |
Halva de vanilie | 100 g | 523 | 11,6 | 29,7 | 54,0 |
Halva tradiţională | 100 g | 516 | 12,7 | 29,9 | 50,6 |
Înghețată cu pojghiță de ciocolată | 100 g | 310 | 3,2 | 24,0 | 20,1 |
Înghețată de ciocolată | 100 g | 236 | 3,6 | 15,0 | 22,3 |
Înghețată de frișcă | 100 g | 227 | 3,2 | 15,0 | 20,8 |
Înghețată de frișcă caramel | 100 g | 235 | 3,0 | 15,0 | 23,0 |
înghețată eschimos | 100 g | 270 | 3,5 | 20,0 | 19,6 |
Îngheţată | 100 g | 126 | 3,2 | 3,5 | 21,3 |
Îngheţată cremă | 100 g | 179 | 3,3 | 10,0 | 19,8 |
Îngheţată cremă cu ciocolată | 100 g | 188 | 3,5 | 10,0 | 21,5 |
Îngheţată cremă cu fructe | 100 g | 166 | 3,2 | 8,0 | 20,1 |
Îngheţată cremă cu toffi | 100 g | 186 | 3,5 | 10,0 | 21,6 |
Îngheţată cremă în sirop de ciocolată | 100 g | 271 | 3,2 | 20,0 | 19,4 |
Îngheţată cu toffi | 100 g | 134 | 3,5 | 3,5 | 23,1 |
Îngheţată de ciocolată | 100 g | 138 | 4,2 | 3,5 | 23,0 |
Îngheţată de fructe | 100 g | 124 | 3,2 | 2,8 | 21,2 |
Îngheţată în sirop de ciocolată | 100 g | 231 | 3,2 | 15,0 | 20,6 |
Napolitane cu cremă de ciocolată | 100 g | 539 | 3,4 | 30,2 | 64,7 |
Napolitane cu cremă de fructe | 100 g | 350 | 3,2 | 2,8 | 80,1 |
Napolitane în ciocolată | 100 g | 550 | 8,5 | 34,5 | 51,5 |
Profiterol | 100 g | 206 | 3,2 | 12,0 | 21,1 |
Tofi | 100 g | 395 | 3,3 | 7,5 | 81,8 |
Tofi cu smântână | 100 g | 400 | 3,6 | 7,3 | 83,5 |
Turte dulci | 100 g | 366 | 5,9 | 4,7 | 75,0 |
Valorile nutritive ale dulciurilor
Ciocolata amăruie conţine mai mult cacao şi grăsime, precum şi fibre alimentare decât ciocolata de lapte care conţine la rîndul ei mai mult zahăr. Ciocolata albă (fără cacao) este aproape complet lipsită de orice elemente nutritive. Tocmai cacaua conţine bogăţia de elemente nutritive cum ar fi potasiul, magneziul, calciul, fierul, fluorul, cuprul, vitaminele A şi E, precum şi cofeina, teobromina şi aminoacizii, din care este produsă în organism serotonina – aşa-zisul hormon al fericirii. Ciocolata reduce stresul, stimulează minte şi aduce buna dispoziţie.
Ciocolata stimulează sistemul nervos, îmbunătăţind buna dispoziţie. Ea poate crea şi dependinţă, fapt dovedit de dieta cu ciocolată. Teobromina acţionează de asemenea vasodilatator şi antihipertensiv (la fel ca şi potasiul, care este prezent în ciocolată în concentraţie dublă faţă de concentraţia sa din legumele proaspete). Untul de cacao este o bogată sursă de acizi graşi mononesaturaţi, care au un efect benefic asupra sistemului circulator. În plus, taninul din ciocolată reduce radicalii liberi din organism, protejând celulele şi ţesuturile - inclusiv pereţii vaselor snguine -împotriva deteriorării. Magneziul ajută la combaterea efectelor stresului puternic cotidian. Ciocolata, mai ales cea neagră, amară, are un index glicemic scăzut, deci nu cauzează o creştere puternică a nivelului de zahăr din organism, cum se întâmplă în cazul consumării majorităţii celorlalte dulciuri. Aşa se face că aceasta poate apărea sporadic (deşi doar în cantităţi controlate) chiar şi în regimul diabeticilor.
Dulciurile şi regimul sănătos
Prăjiturile, produsele de patiserie, bomboanele, conţin grăsimi care au o influenţă negativă asupra nivelelor de colesterol din sânge, precum şi mari cantităţi de zahăr uşor asimilabil, care acţionează negativ asupra metabolismului carbohidraților în organism. Valoarea lor energetică ridicată măreşte riscul de obezitate. Dacă servim dulciuri între mesele zile, vom deregla metabolismul carbohidraților în organism. Salturile de nivel al zahărului în sânge între mesele principale favorizează dezvoltarea diabetului de tip II şi îngrăşarea.