
Câte calorii are pâine și produsele de panificație?
Oricât de tentant ar fi mirosul de pâine aburindă, nu toate produsele de panificație sunt sănătoase. În tabelul de mai jos poți studia aportul de proteine, grăsimi şi carbohidrați din pâine, chifle şi alte produse de patiserie.
Produsele de panificație și patiserie sunt bogate în carbohidrați complecși necesari organismului nostru. E bine de știut că aceștia ne oferă energia de lungă durată, fapt de importanță extremă pentru tonusul nostru corporal zilnic.
Pâinea facută din cereale integrale este un produs cu o valoare nutritivă şi energetică relativ ridicată, de aceea constituie un element important al alimentației omului.
Tabel de calorii pâine
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Baghete | 100 g | 282 | 7,9 | 1,7 | 60,1 |
Chiflă dulce | 100 g | 299 | 8,0 | 5,3 | 53,7 |
Chiflă dulce cu brânză | 100 g | 318 | 10,6 | 12,3 | 40,1 |
Chiflă dulce cu gem | 100 g | 293 | 6,5 | 4,2 | 57,1 |
Chiflă dulce cu mac | 100 g | 304 | 7,5 | 5,2 | 55,5 |
Chiflă simplă | 100 g | 235 | 8,0 | 0,9 | 48,9 |
Chifle de grâu | 100 g | 272 | 7,3 | 1,5 | 58,5 |
Franzelă | 100 g | 333 | 7,0 | 7,0 | 61,6 |
Gogoşi | 100 g | 296 | 5,6 | 13,0 | 38,8 |
Pâine cu seminţe | 100 g | 228 | 8,6 | 1,4 | 43,9 |
Pâine de grâu | 100 g | 249 | 6,8 | 1,4 | 56,0 |
Pâine de secară | 100 g | 223 | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
Pâine normală | 100 g | 245 | 5,4 | 1,3 | 57,0 |
Pâine pentru tost | 100 g | 305 | 8,1 | 4,7 | 58,8 |
Prăjitură cu gem | 100 g | 284 | 5,3 | 61,0 | 2,1 |
Valorile nutritive ale pâinii
Din punct de vedere al calităţilor nutritive, cea mai valoroasă este pâinea integrală – coaptă din făina integrală a cerealelor (grâu, orz, secară, dar și altele). Ea conţine în primul rând carbohidrați complecși sănătoși, care sunt pentru noi o sursă de energie, precum şi vitamine din grupul B-urilor, indispensabile pentru funcţionarea celulelor nervoase, acid folic, zinc, magneziu, calciu, proteine şi foarte necesarele fibre alimentare. Pâinea albă nu are valoare nutritivă înaltă, în plus având şi un număr mai mare de calorii. Pâinea cu adaos de seminţe integrale ale plantelor oleaginoase: floarea soarelui, dovleac, susan, in, mac sau chimen, constituie o sursă suplimentară de vitamine, săruri minerale şi acizi graşi nesaturaţi.
Beneficiile pâinii și rolul în alimentație
Fibrele prezente în pâinea neagră curăţă intestinul de resturile de mâncare, favorizează mişcările peristaltice, absorb apa, și ajuta la crearea senzaţiei de saţietate. Aceasta din urmă potoleşte pofta de mâncare şi susține menţinerea unei siluete suple. În plus, ajută la coborârea nivelului de colesterol din sânge, deoarece limitează absorbţia acestuia la nivelul tubului digestiv.
Printre contraindicaţiile consumului de pâine neagră se numără ulcerul gastric şi duodenal precum şi afecţiunile ficatului şi cele ale intestinului. Aceasta se datorează fibrelor din pâinea neagră care pot zgâria pereții organelor. În plus, produsele de panificație cresc aciditatea şi produc balonări.
În seminţele anumitor cereale se găseşte glutenul (grâu, secară, ovăz, etc). Persoanele care suferă de boală celiacă nu pot consuma produse de panificație sau patiserie. Excepție la această regulă fac produsele speciale fără gluten, dedicate acestor afecțiuni. Restricția produselor de panificație este valabilă şi la pacienţii ce suferă de fenilcetonurie. Aceștia nu tolerează proteinele naturale.
Pâinea albă este delicată şi uşor de digerat. Se recomandă persoanelor suferind de afecţiuni ale intestinului, de ulcer gastric sau de boli de pancreas.
Dacă nu o vom consuma în exces și vom alege variante cat mai putin procesate (integrale), pâinea nu ne va îngrăşa.
Mod de păstrare recomandat
Pâinea se păstrează cel mai bine în cutii de lemn sau de plastic, învelită într-un şervet de in. Sacii de plastic nu sunt potriviţi pentru acest scop, deoarece pâinea poate mucegăi în interiorul acestora. Dacă punem în cutia pentru pâine un măr sau un cartof crud, aceasta se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat. Pâinea poate fi congelată chiar şi trei luni, pentru a nu-şi pierde aroma. Ea trebuie împachetată ermetic înainte de congelare şi nu trebuie ţinută în frigider, unde îşi pierde prospeţimea.