
Calorii pui, curcan, găină, gâscă, rață
Carnea de pasăre este foarte bogată în calorii. Descoperă mai multe despre acest aliment și verifică aportul de macronutrienți al fiecărei varietăți din carne de pasăre în tabelul de mai jos.
Valori nutriționale ale cărnii de pasăre
Dintre toate tipurile de carne, cu excepția peștelui, carnea de pasăre (în special cea crescută în libertate) are cel mai bun raport de calorii și alte substanțe nutritive, fiind în același timp și foarte hrănitoare. Consumul acestor tipuri de carne este recomandat pentru a suplini în alimentație acele zone pe care legumele și fructele nu le pot acoperi, cum ar fi vitamina B12.
Carnea de pui, în afară de gustul său fin, are multe elemente necesare pentru organism. Este preţuită mai ales ca sursă de proteine animale cu valoare nutritivă mare. În afară de proteine, această carne aduce și un aport important de lipide, săruri minerale, microelemente şi vitamine.
În comparaţie cu carnea animalelor mari de crescătorie, carnea de pasăre se caracterizează printr-un raport avantajos între acizii graşi saturaţi şi cei nesaturaţi. Este o sursă importantă a vitaminelor din grupul B-urilor. Grăsimile de pasăre conţin de regulă mai multă vitamina A şi caroten, precum şi mai multă vitamina E decât untura de vită sau cea de porc.
Tabel cu calorii pui, curcan, găină, gâscă, rață
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Aripioară de curcan | 100 g | 230 | 27 | 13 | 0,0 |
Aripioare | 100 g | 186 | 19,2 | 12,2 | 0,0 |
Pui prăjit pane | 100 g | 382 | 19,9 | 27,8 | 14,3 |
Pui, tocat | 100 g | 248 | 19,7 | 15,7 | 7,6 |
Ficat de pui | 100 g | 136 | 19,1 | 6,3 | 0,6 |
Găină | 100 g | 202 | 18,5 | 14,3 | 0,0 |
Găină în gelatină | 100 g | 192 | 27,3 | 8,9 | 1,2 |
Gâscă | 100 g | 339 | 14,1 | 31,8 | 0,0 |
Inimă de pui | 100 g | 159 | 15,8 | 10,3 | 0,8 |
Piept de curcan | 100 g | 147 | 30 | 2 | 0,0 |
Piept de pui | 100 g | 173 | 31 | 4,5 | 0,0 |
Piept de pui pane | 100 g | 195 | 25,3 | 10,4 | 0,0 |
Pipotă | 100 g | 114 | 18,2 | 4,2 | 0,6 |
Pui | 100 g | 156 | 18,7 | 7,8 | 0,4 |
Pui fiert | 100 g | 143 | 24,6 | 5,0 | 0,0 |
Pui gătit cu legume | 100 g | 99 | 7,6 | 6,4 | 4,6 |
Pui la cuptor | 100 g | 179 | 16,4 | 12,7 | 0,1 |
Pui prăjit | 100 g | 204 | 26,3 | 11,0 | 0,0 |
Pui tabaka | 100 g | 271 | 25,0 | 21,0 | 0,2 |
Pui umplut la cuptor | 100 g | 199 | 20,5 | 11,9 | 2,8 |
Pulpă de curcan | 100 g | 131 | 18,4 | 6,4 | 0,0 |
Pulpă de pui | 100 g | 158 | 16,8 | 10,2 | 0,0 |
Pulpă de pui la cuptor | 100 g | 195 | 29,4 | 8,6 | 0,0 |
Raţă | 100 g | 308 | 13,5 | 28,6 | 0,0 |
Raţă gătită | 100 g | 248 | 19,7 | 18,8 | 0,0 |
Raţă la cuptor | 100 g | 266 | 22,6 | 19,5 | 0,0 |
Țâmb de curcan | 100 g | 142 | 15,7 | 8,9 | 0,0 |
Carnea de pasăre pentru sănătate şi frumuseţe
Menținerea unei greutăți corporale optime poate fi un obiectiv provocator, dar este unul pe care carnea de pasare, consumată cu moderație, te poate ajuta să îl atingi. Proteinele sale contribuie la formarea mușchilor. Având mai multă masă musculară, înseamnă că te vei bucura de un metabolism mai bun și deci de o greutate optimă.
În plus, vitamina B6 din carnea de pasăre face mai mult decât să protejeze inima, ea favorizează diverse reacții celulare care îți mențin ridicat nivelul de energie. Carnea de pasăre are relativ puţină grăsime, care se găseşte în pielea uşor de înlăturat. Puiul despieliţat este recomandat persoanelor care ţin regim cu colesterol redus, regim hipocaloric sau celor care doresc să-şi reducă masa corporală; are o structură a ţesuturilor mai delicată, este saturat uniform cu ţesut gras; conţine mai puţin ţesut conjunctiv, astfel încât este uşor digerabil.
Ficăţeii de pui sunt o excelentă sursă a provitaminei A, necesare pentru menţinerea unui ten sănătos şi pentru protecţia împotriva infecţiilor. Ca și curcanul, carnea de pui este bogată în triptofan, un precursor al neurotransmițătorului serotonină, deci este un antidepresiv natural. Furnizarea corpului cu acest aminoacid iți poate crește nivelul de serotonină, ceea ce te va ajuta să lupți împotriva stresului și iți va spori buna dispoziție. Conțin cisteină, un aminoacid ce curăță mucusul și îmbunătățește digestia.
Cât de des este indicat sa consumăm carnea de pasăre?
Deși lista de beneficii poate părea mare, este bine să ai în vedere și părțile mai puțin bune ale consumului de carne. Vorbim aici despre aportul destul de mare de grăsimi și despre aportul de colesterol. În plus, produsele din carne de pasăre de pe piața sunt alterate cu tot felul de substanțe dăunătoare organismului. Dintre acestea amintim câteva: antibioticele, hormonii și nitriți.
Noi îți recomandăm călduros să îți bazezi dieta pe o baza solidă de cereale și leguminoase integrale, legume și fructe cât mai neprocesate, semințe și nuci crude, și de 2-3 ori pe săptamână carne, de preferat de pește, în prima instanța, și alternativ de pasăre. Evită pe cat posibil produsele procesate pe bază de carne, cum sunt carnații din comerț, salamurile și pateurile. De preferat este să le prepari tu acasă, acolo unde știi ce ingrediente se vor folosi. Desigur, sursa produselor contează întotdeauna. Așa ca prioritizeaza carnea venită din surse cunoscute, de încredere.
Mod de păstrare al cărnii de pui
Carnea spălată şi bine uscată se păstrează la frigider, în recipienţi special prevăzuţi pentru acest scop.
Odată împărţită în porţii mai mici şi plasată în pungi de plastic, poate fi păstrată în congelator timp de 2-3 luni.