
Fructe uscate - calorii
Aici vei găsi tabele de conţinut de proteine, grăsimi şi carbohidrați în fructe uscate, în nuci, în seminţele de susan şi de floarea soarelui.
Fructele uscate corespunzător păstrează într-o mare măsură caracteristicile alimentare ale celor proaspete: gustul, aroma, culoarea. Ele au însă o valoare energetică ce o depăşeşte de multe ori pe cea a fructelor proaspete. Fructele uscate sunt de asemenea o sursă condensată de componente nutritive, mai ales de beta-caroten, potasiu, magneziu, vitaminele E şi C, fiind astfel foarte recomandate pentru combaterea stresului.
Tabel - caloriile fructelor uscate
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Acaju | 100 g | 633 | 25,2 | 53,6 | 12,6 |
Alună (de pădure) | 100 g | 707 | 16,1 | 66,9 | 9,9 |
Alune | 100 g | 645 | 16,0 | 60,3 | 18,0 |
Alune de cedru | 100 g | 629 | 12,0 | 61,0 | 12,0 |
Alune de pădure | 100 g | 640 | 14,4 | 63,0 | 14,9 |
Arahide | 100 g | 560 | 25,7 | 46,1 | 19,2 |
Banane uscate | 100 g | 390 | 3,9 | 1,8 | 80,5 |
Caise uscate | 100 g | 284 | 5,4 | 1,2 | 72,2 |
Caise uscate cu sâmbure | 100 g | 227 | 5,0 | 0,0 | 53,0 |
Castane prăjite | 100 g | 182 | 3,2 | 2,2 | 33,8 |
Curmale uscate | 100 g | 277 | 2,0 | 0,4 | 74,0 |
Fistic | 100 g | 589 | 20,5 | 48,5 | 25,0 |
Mac | 100 g | 478 | 20,1 | 42,9 | 24,7 |
Măceşe uscate | 100 g | 110 | 3,4 | 0,0 | 21,5 |
Mere uscate | 100 g | 238 | 2,1 | 2,1 | 62,3 |
Migdale | 100 g | 572 | 20,0 | 52,0 | 20,5 |
Nucă de cocos | 100 g | 380 | 3,4 | 33,5 | 29,5 |
Pere uscate | 100 g | 270 | 2,3 | 0,6 | 62,6 |
Piersici uscate | 100 g | 254 | 3,0 | 0,4 | 57,7 |
Prune uscate | 100 g | 267 | 3,5 | 1,2 | 68,9 |
Seminţe de dovleac | 100 g | 556 | 24,5 | 45,8 | 18,0 |
Seminţe de floarea soarelui | 100 g | 561 | 24,4 | 43,7 | 24,6 |
Seminţe de muştar | 100 g | 474 | 25,8 | 30,8 | 23,4 |
Sezam | 100 g | 565 | 19,4 | 48,7 | 12,2 |
Smochine uscate | 100 g | 290 | 3,6 | 1,2 | 78,0 |
Stafide | 100 g | 277 | 2,3 | 0,5 | 71,2 |
Valorile nutritive ale fructelor uscate
Nucile constituie o bună sursă de proteine şi de grăsime, care se prezintă sub forma benefică a acizilor graşi nesaturaţi. Seminţele de dovleac conţin proteine, acizi graşi nesaturaţi omega 3, seleniu, magneziu, zinc şi vitaminele din grupele B şi C. Aceste elemente sunt folositoare la tratamentul bolilor tractului urinar. Acţionează ca diuretic, antiinflamator, stimulator biliar. Seminţele de floarea soarelui se recomandă mai ales pentru conţinutul lor bogat în vitaminele B1 şi E, magneziu şi cupru.
Fructele uscate - beneficii pentru sănătate şi frumuseţe
Datorită fibrei alimentare pe care o conţin, fructele uscate stimulează peristaltica şi ajută la scăderea nivelelor de colesterol din sânge. În plus, fibra - umplând stomacul - asigură un sentiment de saţietate pe termen lung, ceea ce este deosebit de propice în lupta cu kilogramele. La rândul lor, grăsimile ne dau energie, asigură funcţionarea eficientă a organismului, au şi un efect benefic asupra tenului. Astfel, organismul primeşte vitaminele A, D, E, K, solubile în grăsime. Următorul element care ne dă energie sunt carbohidrații, datorită cărora scade necesarul de grăsimi din corp. Calciul, magneziul şi zincul, precum şi vitaminele din grupa B reglează activitatea centrului foamei din creier şi au un efect binefăcător asupra pielii, părului şi al unghiilor.Beta-carotenul ajută la combaterea cancerelor şi ne fereşte de efectele îmbătrânirii. Regimul bogat în fibre și fructe uscate este recomandat mai ales femeilor în perioada de menopauză şi tuturor celor care suferă din cauza constipaţiei, precum şi în perioadele de oboseală, surmenare, în stări de stres sau tensiune. El trebuie evitat însă de către persoanele alergice la nucă, cu boli de ficat şi cu ulcer gastric. Lucrul important este ca fructele uscate, mai ales nucile, să fie mestercate bine, căci în caz contrar pot apărea dureri de burtă.