Pași de preparare
-
Se cufundă fasolea în apă rece și se lasă 4 ore la înmuiat.
-
Se leagă mirodeniile cu o bucată lungă de sfoară albă, pentru a forma un bouquet garni.
-
Într-o tigaie cu ulei, se prăjește ușor un pic de morcov tocat, ceapă și țelina din bouquet garni.
-
Se strecoară fasolea și se acoperă din nou cu apă rece proaspătă, astfel încât să se găsească la 5-8 cm sub suprafața apei. Se aduce la fierbere, se gătește timp de 10 minute pe foc potrivit, apoi se micșorează flacăra și se mai gătește 2-3 ore, până se înmoaie fasolea.
-
Fasolea se sărează atunci când este încă moale. Se adaugă legumele prăjite cu slănina, se drege cu oregano și cu chimen. Se adaugă sherry și sucul de lămâie, apoi roșiile. Se sărează după gust și se condimentează cu piper măcinat.
-
Se aduce ciorba la fierbere și se mai fierbe aprox. 30 minute la foc mic. Cu ajutorul unei linguri, se strivește o parte din boabele de fasole pe peretele oalei, pentru a mai îngroșa ciorba. Se taie în bucăți mici avocado și ceapa mică, se toacă coriandrul și ardeii iuți.