Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Ajvar, o „altfel” de zacuscă

O rețetă servită de Laura Laurențiu.

Pași de preparare

  • Borcanele în care se va depozita ajvarul trebuie să fie foarte curate și sterilizate, cu capace care să se închidă etană. Pentru sterilizarea borcanelor, acestea  se spală bine cu detergent de vase și se limpezesc în mai multe ape. Se așează borcanele pe o tavă metalică și se introduc în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade. Se menține temperatura timp de 15- 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în interiorul acestuia.

  • Ardeii se coc prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, plită etc.), întorcându-se de câteva ori, până când pielița exterioară a acestora este arsă pe toate părțile. Ardeii copți se scot într-un castron și se acoperă cu un capac (sau se înfoliază cu folie alimentară), astfel ei se vor aburi și pielița de la suprafață se va desprinde de la sine.

  • Vinetele se coc în acelați fel ca ardeii, până când coaja este arsă și miezul moale. Se scot într-un castron, se acoperă și se lasă să se răcească.

  • Se curăță de pieliță și semințe ardeii, vinetele se decojesc cu grijă (atenție, părțile de coajă arsă rămase nu fac nimic rău, dar strică aspectul final al preparatului). Dupa ce sunt bine curățate, legumele coapte se trec prin mașina de tocat.

  • Ceapa și morcovii se răzuiesc pe o răzătoare fină.

  • Într-o oală se încinge uleiul și se adaugă ceapa și morcovii. Se călesc împreună până când se înmoaie, amestecând frecvent, apoi se adaugă legumele coapte și tocate, usturoiul pisat, ardei iute (numai dacă vă place picant) și bulionul. Se fierbe totul pe foc mic cam 30-45 de minute, amestecând frecvent ca să nu se prindă de fundul vasului. Atenție mare, ajvarul se va comporta ca un vulcan, unde stropii fierbinți ar putea provoca accidente. La final, se potrivește gustul cu sare și piper, după preferință.

  • Se umplu borcanele sterilizate cu zacusca ajvar fierbinte, se capsează și se întorc cu susul în jos. Se mențin astfel 10 minute, apoi se întorc în poziția firească și se așează într-un cuib căptușit cu multe straturi textile (pături), ca să se răcească lent (de pe o zi pe altă). Odată bine răcite, borcanele cu ajvar se depozitează în cămară, unde se vor păstra luni întregi. După ce se deschide un borcan, va fi nevoie să se păstreze la frigider până ce se consumă.

Rețete care te-ar putea interesa

Ajvar, o „altfel” de zacuscă
2 persoane 30-45 min Mediu
INGREDIENTE
  • <p>1,5 kg. ardei kapia</p>
  • <p>0.5 kg vinete</p>
  • <p>0,3 kg morcovi</p>
  • <p>0,1 kg ceapă</p>
  • <p>6 căței de usturoi</p>
  • <p>250 de ml. bulion (se poate renunța la bulionul de roșii, adăug&acirc;ndu-se puțin oțet, pentru gustul ușor acrișor)</p>
  • <p>3 linguri de ulei vegetal</p>
  • <p>Ardei iute (opțional)</p>
  • <p>Sare</p>
  • <p>Piper</p>
Pași de preparare
  • Pasul 1

    Borcanele în care se va depozita ajvarul trebuie să fie foarte curate și sterilizate, cu capace care să se închidă etană. Pentru sterilizarea borcanelor, acestea  se spală bine cu detergent de vase și se limpezesc în mai multe ape. Se așează borcanele pe o tavă metalică și se introduc în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade. Se menține temperatura timp de 15- 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în interiorul acestuia.

  • Pasul 2

    Ardeii se coc prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, plită etc.), întorcându-se de câteva ori, până când pielița exterioară a acestora este arsă pe toate părțile. Ardeii copți se scot într-un castron și se acoperă cu un capac (sau se înfoliază cu folie alimentară), astfel ei se vor aburi și pielița de la suprafață se va desprinde de la sine.

  • Pasul 3

    Vinetele se coc în acelați fel ca ardeii, până când coaja este arsă și miezul moale. Se scot într-un castron, se acoperă și se lasă să se răcească.

  • Pasul 4

    Se curăță de pieliță și semințe ardeii, vinetele se decojesc cu grijă (atenție, părțile de coajă arsă rămase nu fac nimic rău, dar strică aspectul final al preparatului). Dupa ce sunt bine curățate, legumele coapte se trec prin mașina de tocat.

  • Pasul 5

    Ceapa și morcovii se răzuiesc pe o răzătoare fină.

  • Pasul 6

    Într-o oală se încinge uleiul și se adaugă ceapa și morcovii. Se călesc împreună până când se înmoaie, amestecând frecvent, apoi se adaugă legumele coapte și tocate, usturoiul pisat, ardei iute (numai dacă vă place picant) și bulionul. Se fierbe totul pe foc mic cam 30-45 de minute, amestecând frecvent ca să nu se prindă de fundul vasului. Atenție mare, ajvarul se va comporta ca un vulcan, unde stropii fierbinți ar putea provoca accidente. La final, se potrivește gustul cu sare și piper, după preferință.

  • Pasul 7

    Se umplu borcanele sterilizate cu zacusca ajvar fierbinte, se capsează și se întorc cu susul în jos. Se mențin astfel 10 minute, apoi se întorc în poziția firească și se așează într-un cuib căptușit cu multe straturi textile (pături), ca să se răcească lent (de pe o zi pe altă). Odată bine răcite, borcanele cu ajvar se depozitează în cămară, unde se vor păstra luni întregi. După ce se deschide un borcan, va fi nevoie să se păstreze la frigider până ce se consumă.