1. >Legumis
  2. >Salată de spanac, roșii și căpșuni

Căpșuni în salata mea? Ce deliciu cu niște spanac baby și câteva roșii cherry!

 Ingrediente:

  • 250 g de căpșuni
  • 250 g roșii cherry (un amestec de galben și roșu)
  • 1 pungă de spanac baby
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 3 linguri de ulei de măsline fructat
  • Sare fină, piper

Pasul 1: Spală și curăță căpșunile. Taie-le în jumătate sau în 4 bucăți, în funcție de dimensiunea lor. Taie roșiile cherry în jumătate sau în 4 bucăți.

Pasul 2: Într-un castron de salată, amestecă sarea fină, piperul, oțetul și uleiul. Adaugă spanacul baby, roșiile cherry și căpșunile. Amestecă și servește.

Sfaturi pentru a modifica rețeta:

Yumm, căpșuni! Primăvara și la începutul verii, căpșunile sunt fructele de sezon cele mai îndrăgite de copii și adulți. Dar înainte ca acestea să fie vedetele plăcintelor, a prăjiturilor (așezate deasupra cu topping de ciocolată) și a rulourilor cu dulceață, știai că inițial căpșunile se consumau mai ales la începutul unei mese într-o salată ca aceasta? Redescoperim o tradiție uitată cu această rețetă de salată de spanac baby și căpșuni, una diferită de salata ta obișnuită de roșii de vară. Va fi un starter ideal în bufetele tale de petrecere lângă o farfurie cu brânză. De asemenea, va fi delicioasă cu ton la grătar, pui la grătar, o farfurie cu șuncă... Această salată de spanac și căpșuni poate fi prezentată și în cupe mici pentru o servire mai ușoară.

Pentru ca această rețetă să iasă cu succes, ai nevoie de puține ingrediente. Desigur, e important ca frunzele de spanac baby să fie suficient de fragede pentru a fi consumate ca atare. 

Dacă nu folosești frunze de spanac deja spălate, gata de consumat, într-o pungă, alocă timp pentru a le spăla bine, deoarece frunzele spanacului tind să fie nisipoase. Scurge-le bine într-o strecurătoare pentru salată, apoi lasă-le deoparte. Pregătește căpșunile: pune deoparte cele mai coapte fructe pentru a le transforma într-un sos și folosește un cuțit ascuțit pentru a le tăia pe celelalte în bucăți mici. În acest moment, ești liber să adaugi ceapă verde tocată mărunt, câteva frunze dintr-o altă salată, precum salată mixtă, roșii cherry sau ridichi: a descoperi plăcerea de a găti înseamnă și a improviza! Câteva nuci și semințe ar aduce un plus crocant: caju, susan sau migdale. Două sau trei linguri din oricare dintre acestea sau un amestec între ele ar fi binevenite în această rețetă - sau multe altele!

Ultimul pas al acestei rețete: vinegreta. Nu este vorba doar de amestecarea uleiului și a oțetului. Îl poți pregăti cu ușurință pentru întreaga săptămână făcându-l într-o cană sau într-un recipient ermetic și înmulțind cantitățile obișnuite cu 3. Tu alegi uleiul preferat: de măsline, susan, floarea soarelui, sâmburi de struguri, nucă, alune... Nu ezita să le amesteci, dacă vrei! Apoi vine oțetul și variantele lui infinite: oțet de vin, oțet sherry, balsamic sau aromat... Pentru a varia în funcție de anotimp. Sherry și oțetul balsamic sunt deosebit de gustoase în această rețetă cu spanac și căpșuni. Numără 2 linguri de ulei pentru o lingură de oțet și o linguriță de muștar. Nu uita să adaugi sare și piper (ideal sare fină și piper proaspăt măcinat) și amestecă totul bine pentru a obține o vinegretă frumoasă.

În sfârșit, pentru iubitorii de căpșuni peste desert, să știți că acestea se combină bine și cu alte ingrediente dulci. Evident, se potrivesc bine cu alte fructe de pădure roșii, dar le plac și migdalele proaspete, strugurii albi, cubulețele de mere sau feliile de kiwi. Puțin ulei de măsline le va înmuia. Pe lângă zahărul pudră, nu ezita să stropești puțin suc de lămâie și să presari puțin piper: le va spori gustul. Cat despre ierburi, câteva frunze de mentă, busuioc sau chiar tarhon ar parfuma delicios orice rețetă de salată de căpșuni. Și mai presus de toate: nu uita de frișcă și cremă!