1. >Legumis
  2. >Leguminoasele, sănătoase pentru organism, bune pentru mediul înconjurător!

Leguminoasele, sănătoase pentru organism, bune pentru mediul înconjurător!

Leguminoasele: bune pentru mine, bune pentru mediul înconjurător

Crude sau din conservă, leguminoasele sunt întotdeauna alegerea potrivită. Prietenoase cu mediul înconjurător, năutul, lintea sau mazărea sunt tot ce ai nevoie!

Ce sunt leguminoasele?

Sunt culturi de plante, cultivate pentru a recolta boabele lor uscate, destinate hranei umane sau animale. Printre cele mai cunoscute, se numără fasolea albă și roșie, năutul, mazărea și lintea. În hrana de zi cu zi, leguminoasele sunt la fel de importante ca și cerealele, grâu, porumb, orez.

Ușor de transportat, depozitat și preparat, sunt de asemenea delicioase și foarte hrănitoare!

Leguminoasele pot salva mediul înconjurător!

Agricultorii din zilele noastre au dezvoltat un interes ridicat pentru cultivarea leguminoaselor. Putând crește fără a avea nevoie de multă apă, acestea echilibrează nivelul de azot din aer, ceea ce ajută la creșterea fertilității solului și reducerea nevoii de îngrășământ, în special cel pe bază de azot. Rezultatul constă în scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, acestea ajută la depozitarea carbonului în sol și diversificarea plantelor cultivate în solul respectiv. Cu alte cuvinte, îndeplinesc nevoile unei agriculturi sustenabile și ajută în lupta împotriva schimbărilor climatice. Faptul că pot fi depozitate pe termen lung, este de asemenea un mare plus în încercarea scăderii risipei de alimente. În final, sunt bogate în proteine și foarte accesibile ca preț, ceea ce ajută la integrarea proteinelor vegetale în alimentația noastră.

Sunt sănătoase

Leguminoasele sunt o sursă foarte bogată de nutrienți. De asemenea au un conținut ridicat de proteină vegetală, care este ideală în combinație cu cerealele. Cușcuș (grâu și năut), minestrone (grâu și fasole), chiIli (porumb și fasole) și alte preparate celebre, care au apărut cu mult înainte de a fi recomandate de nutriționiști, am știut de beneficiile combinării leguminoaselor cu cerealele. Sunt de asemenea surse excelente de fibră, întreaga grupă de vitamine B, sunt lipsite de colesterol și au un indice glicemic scăzut. Consumul lor, permite scăderea consumului de carne.

În bucătărie

Necesitatea de a lăsa la înmuiat leguminoasele înainte de a fi preparate te poate descuraja din cauza lipsei de timp. Soluția cea mai simplă pentru a economisi timpul, este să folosești leguminoase din conservă.

Adesea în rețetele din Orientul Mijlociu și în dietele vegetariene, năutul este delicios în salate, hummus și curry pe bază de plante. Nu uita de proprietățile lichidului în care sunt păstrate: bătute ca albușurile, pot fi adăugate în orice mousse sau bezea.

Lintea, este excelentă în salată, supă, piure și alte tocănițe.

În ceea ce privește fasolea, ea este prezentă în toate bucătăriile latino-americane și europene. Delicioasă într-un chilli (cu carne sau fără) sau într-o salată mexicană cu porumb Bonduelle!