1. >Legumis
  2. >De la idee la inovație și cercetare cu Legumis by Bonduelle

O viață în care tot timpul am mânca mereu aceleași alimente? Plictisitor! Odată cu schimbarea sezonului, cu evoluția gusturilor, deoarece nu vrem să mâncăm mereu același fel de mâncare și pentru că diversitatea înseamnă viață, cu toții vrem să avem mereu ceva nou în farfurie. Specialiștii noștri creează noi produse Bonduelle pentru a aduce pe mesele noastre ceva original și de calitate superioară. 

Cultura companiei – inovația

Pentru a face ca alimentele pe bază de plante să fie în centrul dietei noastre și pentru a ajuta cât mai mulți oameni să mănânce mai bine, inovația agroalimentară este o parte importantă a activității Bonduelle: peste 1% din venituri. Peste 100 de colaboratori lucrează zilnic în 6 centre de dezvoltare. Așa cum Sophie L. ne-a povestit, în departamentul de inovare și dezvoltare dedicat produselor congelate și conservate, ”există mai multe tipuri de cercetare și dezvoltare în sectorul agroalimentar: cel axat pe termen lung, cu noi procese de fabricație și cercetarea agricolă, care să răspundă nevoilor vieții de zi cu zi, urmărind în același timp idei noi pentru a le concretiza”.

Privește în centrul procesului Bonduelle

Inovația este să aduci la viață un produs care altfel ar exista doar în câmp, urmând doar 7 pași: ”inovația este un adevărat sistem care aduce împreună managementul de proiect cu marketing-ul, aprovizionarea, controlul calității, lanțul de aprovizionare, serviciile pentru consumatori, operațiunile industriale, procese în care toată lumea este implicată”.

Mai întâi observăm: studiem nevoile consumatorilor, evoluția obiceiurilor alimentare, utilizarea de ingrediente noi și dezvoltarea de noi cunoștințe și ne inspirăm din alte industrii. Pe scurt, venim cu idei noi și identificăm metode noi de lucru potrivite alimentelor pe bază de plante. Apoi le sortăm, le selectăm și definim cu exactitate limitele produsului, care ar trebui să fie calitățile sale nutriționale, când ar trebui să se lanseze și cu ce tehnologii alimentare ar fi mai potrivit să fie fabricat.

Apoi urmează dezvoltarea produsului, cu o reglare fină a rețetei în laboratoare și realizarea de probe. După mai multe degustări, îmbunătățim produsul până când se obține un rezultat satisfăcător din toate punctele de vedere. Urmează teste pe o scară mai largă pe liniile industriale pentru a stabili o metodă de producție care să garanteze calitatea și siguranța. Toate produsele noi beneficiază de numeroase analize în fiecare etapă (fizică, chimică, nutrițională) pentru a valida calitatea și a garanta siguranța igienei acestora. Apoi sunt degustate la o scară și mai largă pentru ne asigura că îndeplinesc cerințele stabilite inițial. Este un management de proiect complex, care reunește practicile agricole, toți pașii de fabricație, nutriție, stiință și consultanță. În cele din urmă vine lansarea cu fabricarea primelor producții, feedback-ul din teren și urmărirea produsului pe tot parcursul anului.

După toți acești pași, știind că munca pe care o facem ajunge în multe case este o mare mândrie pentru noi.