1. >Legumis
  2. >Ce înseamnă „fără pesticide”?

Poate ai văzut sau ai cumpărat legume proaspete sau în conservă de la supermarket cu etichetă „fără pesticide”. Ce garantează mai exact această etichetă?

Un angajament puternic față de sănătate și mediu.

La Bonduelle, etichetele „fără pesticide” te asigură că legumele nu conțin urme cuantificabile de pesticide, substanțe chimice (erbicide, insecticide, fungicide) menite să protejeze culturile de organismele vii care le pot fi dăunătoare (insecte dăunătoare, boli...).

Într-adevăr, având în vedere numeroasele provocări considerabile de mediu și umane care amenință atât echilibrul nostru, cât și al plantelor, câțiva actori importanți din industria alimentară se mobilizează. Acesta este și cazul Bonduelle, o companie de familie care - de peste 160 de ani - lucrează la dezvoltarea unei producții de legume care să respecte solul, apa și aerul.

Eticheta „fără pesticide” este unul dintre rezultatele acestei abordări. Înseamnă că din toate substanțele chimice de pesticide active cercetate, niciuna nu a fost cuantificată. Analizat de laboratoare externe, independente si acreditate, produsul aferent trebuie să aibă un conținut de reziduuri de pesticide mai mic de 0,01mg/kg. Pentru porumbul în conservă de la Bonduelle, sunt analizate peste 500 de molecule susceptibile de a fi găsite sub formă de reziduuri. Așadar, este o adevărată garanție pentru consumatori.

Care este diferența față de produsele organice?

Ambele abordări au același scop: să prezinte produse fără reziduuri.

Totuși, abordările sunt diferite:

- Agricultura ecologică (organică) întâlnită și la Bonduelle (pentru mazăre și fasole verde în conservă și congelată, năut, ciuperci...) reprezintă un angajament în privința mijloacelor: este vorba despre cultivarea legumelor fără a utiliza pesticide din substanțe chimice. Analiza care asigură absența reziduurilor nu este obligatorie, dar produsele sunt în mod inerent lipsite de acestea.

Eticheta „fără reziduuri de pesticide” implică un angajament în privința rezultatului: o obligație de a garanta - datorită analizei la sfârșitul ciclurilor de producție - că produsele sunt într-adevăr lipsite de reziduuri. Pentru a ajunge la acest rezultat, Bonduelle recurge și la alte practici agricole (plivitul mecanic, plase împotriva insectelor, tipuri de legume rezistente, folosirea răsadurilor mai puțin dense...).