1. >Legumis
  2. >Bucătării din toată lumea - Belgia
Bun venit în Belgia, țara iubitorilor de mâncare! De la Bruxelles la Gent, de la Bruges la Anvers, numeroasele specialități de la Nordul la Sudul țării sunt suficiente pentru a te face să îți dorești să vizitezi această țară. Vino cu noi și descoperă cele mai bune rețete belgiene!

Cartofi prăjiți!

Atunci când vorbim de mâncarea belgiană, ne gândim imediat la cartofii prăjiți. Acest mod de preparare a cartofilor a cucerit lumea întreagă! În Belgia îi servim în diferite moduri, cu maioneză, cu bere (o altă specialitate belgiană) sau gustare street-food. De asemenea, sunt îndrăgiți și ca garnitură alături de midii, friptură sau chiar un fel principal de mâncare cu sos bogat. Printre cele mai cunoscute rețete belgiene se află ”carbonade flamande”, o tocăniță cu carne de vită și pâine cu ghimbir sau buchețele Liège cu sos de ”iepure” care nu conține carne de iepure. Această rețetă este ușoară și seamănă foarte mult cu chiftelele (cu ouă, pesmet, pătrunjel și ceapă tocată) înăbușite într-un sos cu sirop Liège, un sos dulce din mere și pere. Rezultă un ameste dulce-sărat care se potrivește de minune cu cartofii prăjiți, cu varză de Bruxelles sotată, sau cu sparanghel fiert la abur. Pentru a reinventa cartofii prăjiți, de ce să nu încerci o alternativă a acestora și anume fasolea verde? Acoperită cu parmezan ras și gătită la cuptor, aceasta te va cuceri imediat.

Plăcinte pentru toate gusturile

Quiche – este un aliment de bază, servit atât cald, cât și rece în pauza de prânz. Plăcintele sărate fac parte din rețetele de bază pentru orice familie din Belgia. Gustoase și aromate, sunt foarte ușor de preparat. Noi preferăm varianta cu spanac și ciuperci, care nu necesită prea mult efort. Punem umplutura și împăturim aluatul pe margini, obținând astfel o crustă crocantă. Un mic secret pentru a simplifica gătitul!

Totul se rezumă la vafe

Bucătăria belgiană nu duce lipsă de ceva dulce. Printre rețetele tipice se numără checul cu ghimbir, mai ales în preajma Crăciunului, fursecurile cu sau fără ciocolată și, bineînțeles, vafele, delicioase pentru o mică gustare! Există două tipuri de vafe: vafele de Bruxelles, care sunt plate, de formă dreptunghiulară și preparate cu un aluat asemănător cu cel pentru clătite și vafele de la Liège, care sunt făcute cu un aluat dospit. Acestea au și bucățele de zahăr, care se topesc atunci când sunt gătite și conferă vafei un gust caramelizat. Se servesc calde, pudrate cu zahăr și uneori cu frișcă.