1. >Legumis
  2. >Bucătării din toată lumea BELGIA

Astăzi zburăm în Belgia! Pentru această nouă călătorie culinară, ce zici să descoperi mâncărurile preferate ale prietenilor noștri belgieni… Tocănița flamandă! Un fel de mâncare făcut cunoscut de lucrătorii minelor de cărbune care găteau resturile de carne în mine. Generos, autentic, reconfortant... descoperă varianta noastră vegetariană a acestui fel de mâncare.

Ingrediente pentru 4 persoane

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătire: 15 minutes

Ingrediente:

  • 2 morcovi spălați, curățați și tăiați cubulețe
  • 2 cepe curățate de coajă și tocate mărunt
  • 200 g ciuperci tocate de la Bonduelle
  • 2 căței de usturoi curățați și tocați
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 500 ml de bere neagră
  • 4 felii de turtă dulce tăiate cubulețe
  • 1 frunză de dafin
  • 1 tulpină de cimbru
  • 2 vârfuri de nucșoară
  • 2 cuișoare
  • 600 g năut Bonduelle scurs și clătit, fiert în foarte puțin suc
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper macinat
  • Tulpini de pătrunjel

Pașii rețetei:

Pasul 1: În ulei, rumenește morcovii, ceapa și ciupercile timp de 1 minut la foc mare, până când totul devine ușor maroniu. Adaugă puțină sare și piper.

Pasul 2: Adaugă usturoiul, oțetul, berea, jumătate din turta dulce, dafinul, cimbru, nucșoara, cuișoarele, sare și piper. Se acoperă oala, se pune la foc mic și se lasă să fiarbă 15 minute.

Pasul 3: Adaugă năutul în tocană. Lasă-le să fiarbă și ajustează condimentele dacă este necesar.

Pasul 4: Servește tocănița stropind deasupra niște cubulețe de turtă dulce și pătrunjel. Servește cu cartofi prăjiți.

Sfaturi pentru a modifica rețeta:

Iată-ne și aici, în plină iarnă! Este timpul pentru mese calde, delicioase și reconfortante, gătite acasă. Așa că de ce să nu încerci renumita tocană flamandă! Este de departe cea mai de bază mâncare și cea mai tradițională masă din nordul Franței și a Belgiei, de unde vine și numele.

Pe atunci, lucrătorii minelor își făceau la grătar resturile de carne pe cărbune, de unde și numele tradițional „carbonnade” (coal-ade). În zilele noastre, este foarte diferită de această tehnică. A devenit un fel de văr cu Beef Bourguignon, prin care berea înlocuiește vinul (să zicem atingerea belgiană...). E un fel de mâncare delicios...

În rețeta tradițională, bucățile de carne se rumenesc în grăsime și ceapa se caramelizează. Apoi, totul se fierbe în bere (de preferință bere neagră) și bucăți de turtă dulce. În mod ideal, pregătește acest preparat cu o zi înainte de masă pentru că gustul va deveni mai bun. Și ca garnitură? Cartofi prăjiți, desigur! Dar nu orice cartofi prăjiți, ci cei prăjiți în grăsime de vită. Totuși, dacă ești atent la ceea ce mănânci, piureul de cartofi cu niște sos în mijloc ar putea fi la fel de delicios!

Chiar dacă tocănițele tradiționale flamande au carne, îți oferim un fel de mâncare la fel de delicios, dar în întregime vegetarian! Dacă vrei să adaugi o altă proteină la acest fel de mâncare, de ce să nu alegi să adaugi câteva bucăți de seitan (cu bază de apă și făină pentru un gust neutru)? Vor absorbi toate aromele delicioase din tocană... Ce idee grozavă!