1. >Legumis
  2. >4 moduri de pregătire a grădinii pentru iarnă

Iarna aduce cu sine, de cele mai multe ori, frig, vreme rea, ploaie și ger. Grădina ta poate hiberna însă în cele mai bune condiții posibile, doar nu uita să te ocupi de protejarea ei înainte de a încetini activitățile de grădinărit.

1. Recoltarea

Îți recomandăm să începi cu recoltarea legumelor de sezon rămase (dovlecei, fenicul, sfeclă elvețiană, sfeclă ...) și apoi să treci la o curățare minuțioasă, îndepărtând legumele uscate și adăugându-le la compost (cu excepția părților cu semințe, care trebuie duse la gunoi). Păstrează frunzele moarte pentru a mulci solul cu ele.

2. Adăpostirea

Chiar dacă iarna nu este anotimpul ideal pentru grădinărit, unele legume pot supraviețui la rece (morcovii, prazul, napii, țelina, păstârnacul, napul suedez, ridichea neagră, varza, salatele de iarnă ...), mai ales dacă primesc îngrijirea necesară . În regiunile mai reci poate fi necesară crearea unor tuneluri sau mici sere de protecție.

3. Aerarea

Unde este liber, aerați solul folosind o furcă, fără a merge însă prea adânc (15 - 20 cm sunt suficienți). Profită de această ocazie pentru a elimina buruienile și alte plante nedorite și pentru a adăuga solului compost sau gunoi de grajd, în special pe terenurile  de culturile de vară (roșii, ardei, chili, vinete ...).

4. Acoperirea

Ultima dar nu cea mai puțin importantă operațiune: protejează solurile neocupate pentru a evita așezarea, eroziunea, înghețul, spălarea și formarea de scoarțe dure. Mulcirea imită protecția naturală a solului datorită materialului gros stratificat sau datorită stratului de frunze moarte. Sau poți folosi chiar și un carton maron umed fixat cu pietre mari și apoi acoperit cu plante. O altă soluție: îngrășămintele verzi - în special legume - care asigură o mulcire eficientă atunci când sunt tocate și lăsate pe sol înainte de a planta primele semințe.

Astfel, viermii, insectele și alte microorganisme se pot dezvolta, îmbunătățind și revitalizând pământul în așteptarea primăverii!