Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Năutul

Năutul este una dintre primele 8 specii de plante cultivate de om, alături de grâu, orz, soia, mazăre, bob (fasole fava) și este a doua cea mai răspândită cultură pe glob, după soia. Reprezintă un ingredient-cheie în bucătăria mediteraneană, indiană și cea din Orientul Mijlociu, în mâncăruri tradiționale precum Humus, Falafel sau tocane indiene, gen channa massala.

Printre cele mai cunoscute soiuri de năut se numără: Desi channa - boabele au o coajă dură și sunt mai mici și mai închise la culoare; Kabuli chana sau năutul alb are boabele mai mari, o culoare mai deschisă și o coajă mai fină; Gulabi - boabe medii, rotunde și coaja netedă.

100 g năut fiert, fără sare - 164 kcal

Sănătate curată

Năutul are o concentrație ridicată de proteine (24%), săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și complexul de vitamine B. Pentru că este bogat în proteine, grăsimi și hidrați de carbon, năutul are o valoare alimentară deosebită, putând să înlocuiască în bună parte proteinele din carne.

Boabe hrănitoare și bune pentru sănătate

Există un proces îndelungat de pregătire și fierbere, tocmai de aceea, varianta cea mai ușoară și simplă de a consuma năut este din conservă. Boabele de năut din conserve pot fi adăugate în salate, alături de alte legume, dar pot fi și ingredientul principal într-o serie de mâncăruri celebre din Orientul Mijlogiu și Balcani (tocane și curry). Făina de năut este folosită frecvent în aluaturi nedospite cu care se înfășoară carnea sau legumele înainte de a fi prăjite. Lipiile din făină de năut sunt populare în bucătăria europeană din regiuni precum Toscana (Italia) și Provence (Franța).

Nelipsit din regimurile vegane și vegetariene

Fiind un aliment care poate asigura o cincime din necesarul zilnic de proteine, fibre și minerale, năutul este nelipsit din rețetele vegane și vegetariene.

Supele cu năut, preparatele bazate pe năut alături de alte legume și mâncărurile specifice diferitelor bucătării, cum este cea indiană, reprezintă un element de atracție și pentru cei care nu  adoptă un regim alimentar special.

Năutul înlocuitor al cafelei

Boabele de năut prăjite și măcinate sunt un bun înlocuitor al cafelei, deoarece au un efect puternic și sunt un stimulent digestiv și nervos, putând fi consumate de persoane sensibile la cofeină.

 Rețete cu această legumă
Shakshuka cu năut
Shakshuka cu năut

Pătrunde în bucătăria magrebiană cu una dintre cele mai delicioase, sățioase și rapide rețete.

3 persoane 30-45 min Simplu
Supă cremă de legume verzi cu năut
Supă cremă de legume verzi cu năut

O nouă rețetă delicioasă de supă cremă! Valorile nutritive ale legumelor verzi, combinate năutul bogat în fibre și proteine, se regăsesc în acestă rețetă gustoasă.

4 persoane 15-30 min Simplu
Bărcuțe de cartofi dulci cu năut
Bărcuțe de cartofi dulci cu năut

Gustos și hrănitor! O rețetă potrivită pentru un prânz in familie.

2 persoane 15-30 min Mediu
Salată cu năut şi cartofi dulci
Salată cu năut şi cartofi dulci

Un dish potrivit pentru o dietă vegetală proteică!

2 persoane 15-30 min Mediu
Produse folosind această legumă
Năut
Năut
80 g
Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.