Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Cartoful

Sunt o plantă dintr-o specie perenă din familia Solanaceae. Provine din America de Sud. Denumirea botanică a acestei plante este Solanum tuberosum.

100 g cartofi - 90 kcal 
 
Cartofii sunt o bogată sursă a vitaminelor: B1, B2, B6, PP şi C. Conţin de asemenea proteine şi carbohidrați, calciu, potasiu, fosfor, magneziu.

Plantă diabolică și podoabă papală 
 
Cartofii au fost consumaţi milenii de-a rândul de triburile indienilor americani. Această legumă a ajuns în Europa în secolul XVI. La început, se credea că unele boli se răspândesc prin intermediul cartofului. Din acest motiv, precum şi din cauza florilor sale, cartoful a devenit o plantă decorativă. A avut acest rol în secolele XVII şi XVIII..

Moduri de preparare 

Fără cartof ne este greu să ne imaginăm acum bucătăriile lumii. Nu are conţinut caloric ridicat, având de cinci ori mai puţine calorii decât macaroanele sau arpacaşul. Cele mai multe componente minerale şi vitamine se găsesc chiar sub coajă. Miezul conţine cantităţi mari de amidon. Cartofii pot fi folosiţi la salate, pot fi prăjiţi sau copţi în coajă sau la gril, semi-tari; pot fi făcuţi „cartofi-pai” sau plăcinte, supe şi fierturi. Cartofii făinoşi, uşor de sfărâmat, se potrivesc de minune la plăcinte, umpluturi, găluşti sau pireu, sau pentru a îngroşa supe.

Cartoful este sexy
 
Când cartoful era încă o noutate în Europa, era considerat un medicament minunat pentru impotență și un afrodiziac. Costă sume enorme. În banii de astăzi prețul său ar fi corespuns la suma de 2000 de dolari pe kilogram.

Ușor digerabili și hrănitori
 
  • Calciul și potasiul din cartofi neutralizează efectul negativ al sării de bucătărie asupra organismului nostru.

  • Magneziul întărește cordul, astfel încât putem suporta mai ușor stresul, de aceea cartofii li se recomandă persoanelor stresate.

  • Fibra alimentară are un efect benefic asupra funcționării sistemului digestiv.

  • Fosforul are un efect benefic asupra danturei și a gingiilor, luând de asemenea parte la procesele de creștere, de aceea el este foarte important în piramida alimentară pentru copii.

  • Fierul ajută la creșterea rezistenței organismului și combate proasta dispoziție.


Rețete cu această legumă

Puchero - tocană argentiniană

Puchero - tocană argentiniană

Puchero - mâncare, pe care au adus-o cu ei în Argentina coloniștii spanioli.

12 persoane peste 45 min Complex
Snert - supă olandeză din mazăre

Snert - supă olandeză din mazăre

Ciorbă foarte populară în Olanda, din mazăre verde.

6 persoane peste 45 min Complex
Hutspot

Hutspot

Mâncare tradițională olandeză ce face trimitere la trecutul istoric al acestei țări.

4 persoane peste 45 min Mediu
Kartoffelsalat - salată de cartofi

Kartoffelsalat - salată de cartofi

Mâncare pe bază de cartofii fierți la care se adaugă diferite ingrediente, cum ar fi: costiță sau ceapă, roșii sau mazăre verde, ou, boabe de porumb sau chiar portocale.

4 persoane 30-45 min Simplu

Produse folosind această legumă

Amestec legume de primăvară pentru supă cu cartofi

Amestec legume de primăvară pentru supă cu cartofi

400 g
Amestec de legume pentru tigaie cu Cartofi, Country Stir-Fry

Amestec de legume pentru tigaie cu Cartofi, Country Stir-Fry

400 g
Piure de legume, deja gătit, Duo Sweet

Piure de legume, deja gătit, Duo Sweet

780 g
Amestec de legume pentru tigaie, deja gătit, Mediteraneean

Amestec de legume pentru tigaie, deja gătit, Mediteraneean

700 g