Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Ardeiul

Plantă iubitoare de căldură, cultivată pentru fructele care, în funcţie de sortiment, iau diferite forme, culori şi dimensiuni.

100 g de ardei – 26 kcal

Sursă bogată de vitamina C şi A şi beta-caroten. Ardeiul verde conţine mai multă vitamină C, pe când cel galben şi cel roşu mai mult beta-caroten.

În sprijinul fumătorilor

În atenţia fumătorilor activi şi pasivi – ardeiul în meniu înseamnă reducerea riscului de cancer şi enfizem pulmonar!

Profilactică colorată

Ardeiul este considerat ca a doua sursă de vitamină C imediat după pătrunjel, 200 de grame de ardei acoperă cantitatea zilnică necesară unui adult. În afară de vitamina C, ardeiul conţine şi vitamina A, fiind un cocteil ucigaş pentru radicalii liberi. Această combinaţie nu permite depunerea colesterolului şi deci ne protejează împotriva bolilor de inimă şi a artritei. Previne de asemenea bolile tumorale, glaucomul şi artrita.

Iute şi tăios ca briciul

Din 1912 există scara Scovilla – o scară specială pentru măsurarea „iuţelii” ardeiului.

Foarte demult în America..

Ardeiul este considerat cea mai veche planta cultivată în America – s-au găsite seminţe de acum 5000 de ani. Provine din Peru. Alături de porumb, fasole şi dovleac a fost unul dintre legumele de bază ale Americii Precolumbiene. În Europa a fost adusă de către medicul lui Cristofor Columb. Începând cu secolul al XVI-lea s-a popularizat în Europa pentru a-şi găsi un loc de cinste în bucătăriile ţărilor mediteraneene şi în Balcani. Mai mult, este leguma şi condimentul naţional al ungurilor.

O legumă sonoră

Unul din cele mai picante soiuri de ardei, datorită sunetului produs la scuturare, poartă denumirea Cascabel – „răsunătul clopotelor”.



Rețete cu această legumă

Empanadas - găluște cu carne

Empanadas - găluște cu carne

Empanadas - pateuri mari argentiniene cu carne de vacă prăjite în untură.

8 persoane peste 45 min Mediu
Ratatouille - tocăniță de legume

Ratatouille - tocăniță de legume

Felul de mâncare cunoscut în întreaga lume.

4 persoane peste 45 min Simplu
Horiatiki - salată grecească tradițională

Horiatiki - salată grecească tradițională

O salată specifică bucătăriei naționale grecești.

2 persoane 15-30 min Simplu
Gazpacho - supă rece

Gazpacho - supă rece

Delicioasa supă rece de legume spaniolă.

6 persoane peste 45 min Simplu

Produse folosind această legumă

Amestec de legume Mexico Mix GOLD

Amestec de legume Mexico Mix GOLD

170 g 340 g
Amestec de legume China Mix

Amestec de legume China Mix

400 g
Amestec de legume cu orez Hawai Mix

Amestec de legume cu orez Hawai Mix

400 g
Amestec de legume cu orez Mexico Mix

Amestec de legume cu orez Mexico Mix

400 g