
Câte calorii au diferite tipuri de carne?
Află care este aportul de proteine, grăsimi şi carbohidrați în carnea de porc, de vită şi viţel, de iepure, în vânat şi în conservele de carne. Descoperă totul despre caloriile din carne și secretele care te-ar putea ajuta să îți îmbunătățeşti stilul alimentar.
Dacă consumi carne în mod regulat, este de preferat să ai o privire de ansamblu asupra numărului de calorii asociate cu aceste alimente. Le-am sistematizat pe toate într-un tabel ușor de urmărit, de unde poţi afla și valorile de proteine, carbohidrați și grăsimi asociate cu aceste cărnuri.
Pentru carnea de pui, vă rugăm să consultați tabelul separat aferent acestor varietăți.
Carnea este o grupă de produse ce constituie atât o sursă de proteine, precum și de substanțe minerale cum ar fi fierul, fosforul, sulful, magneziul și vitaminele B1, B2 și B3. Trebuie totuși să avem grijă la consumul de carne. Pe lângă elementele benefice, aceasta mai conţine şi acizi graşi saturaţi, care ridică nivelul de colesterol în sânge, favorizează apariţia afecţiunilor coronariene și ridică cantitatea de calorii din carne. Ca în orice, este important să ajungem la un echilibru.
Tabel valoric cu calorii carne
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Biftec de vacă | 100 g | 262 | 26,0 | 16,00 | 0,0 |
Boeuf Strogonow | 100 g | 164 | 11,3 | 11,3 | 4,4 |
Burtă | 100 g | 94 | 11,7 | 4,1 | 2,0 |
Carne de berbec fiartă, conservă | 100 g | 232 | 26 | 13,3 | 0,2 |
Carne de berbec gătită | 100 g | 204 | 28,0 | 9,0 | 0,0 |
Carne de cal | 100 g | 175 | 28,0 | 6 | 0,0 |
Carne de cerb | 100 g | 158 | 30,0 | 3,0 | 0,0 |
Carne de iepure | 100 g | 197 | 29,0 | 8,0 | 0,0 |
Carne de porc bucată cu os | 100 g | 174 | 21,0 | 10,0 | 0,0 |
Carne de porc cu grăsime (calorii carne) | 100 g | 340 | 15,0 | 30,0 | 0,0 |
Carne de porc gătită | 100 g | 364 | 22,6 | 30,0 | 3,1 |
Carne de porc gătită | 100 g | 297 | 25,0 | 32,0 | 0,0 |
Carne de porc înăbuşită | 100 g | 225 | 11,4 | 19,8 | 1,2 |
Carne de porc înăbuşită – conservă | 100 g | 349 | 14,9 | 32,2 | 0,2 |
Carne de vacă gătită în sos propriu | 100 g | 277 | 12,0 | 24,0 | 0,0 |
Carne de vacă înăbuşită | 100 g | 220 | 16,8 | 17,0 | 0,2 |
Carne de vacă, antricot | 100 g | 117 | 20,9 | 3,6 | 0,0 |
Carne de viţel gătită (calorii carne) | 100 g | 188 | 35,0 | 4,0 | 0,0 |
Carne în sos pe bază de făină (vită) în conservă | 100 g | 220 | 18,0 | 14,8 | 3,6 |
Ceafă | 100 g | 231 | 23,0 | 14,0 | 0,0 |
Chiftele de viţel | 100 g | 250 | 16,2 | 14,6 | 14,3 |
Chiftele din carne amestecată | 100 g | 199 | 23,0 | 10,0 | 15,9 |
Conservă de berbec turistică | 100 g | 210 | 18,0 | 15,2 | 0,2 |
Conservă turistică (carne de porc) | 100 g | 347 | 16,9 | 31,0 | 0,2 |
Conservă turistică (carne de vacă) | 100 g | 217 | 20,5 | 14,9 | 0,2 |
Costiţe de porc înăbuşite | 100 g | 210 | 7,9 | 19,2 | 2,2 |
Cotlet de porc la cuptor | 100 g | 155 | 22,0 | 7,0 | 0,7 |
Cotlet de porc pane | 100 g | 351 | 19,0 | 24,1 | 15,9 |
Cotlet de porc tocat | 100 g | 340 | 10,6 | 26,8 | 13,6 |
Cotlet de vacă tocat | 100 g | 220 | 14,6 | 11,8 | 13,6 |
Cotlet de viţel pane | 100 g | 365 | 27,1 | 21,3 | 17,4 |
Cotlet din carne amestecată tocată | 100 g | 284 | 13,0 | 21,1 | 11,8 |
Creier | 100 g | 138 | 12,0 | 10,0 | 0,0 |
Falcă | 100 g | 630 | 7,4 | 67,8 | 0,0 |
Ficat de berbec | 100 g | 101 | 18,7 | 2,9 | 0,0 |
Ficat de porc | 100 g | 165 | 26,0 | 4,0 | 2,6 |
Ficat de vită | 100 g | 191 | 29,0 | 5,0 | 4,0 |
Ficat de viţel | 100 g | 124 | 19,2 | 3,3 | 4,1 |
Fleică | 100 g | 217 | 19,3 | 15,7 | 0,0 |
Frigărui de porc | 100 g | 324 | 26,5 | 23,1 | 0,0 |
Friptură de vacă | 100 g | 157 | 16,7 | 10,1 | 0,0 |
Grătar de porc | 100 g | 472 | 21,7 | 42,7 | 1,5 |
Gulaş din carne de vită (calorii carne) | 100 g | 148 | 14,0 | 9,2 | 2,6 |
Gulasz de berbec | 100 g | 213 | 14,2 | 15,6 | 3,9 |
Gulasz de porc | 100 g | 333 | 13,1 | 29,4 | 3,9 |
Gulasz de vacă | 100 g | 212 | 16,8 | 14,3 | 3,9 |
Iepure gătit | 100 g | 197 | 29,8 | 8,0 | 0,0 |
Iepure prăjit | 100 g | 233 | 25,0 | 14,8 | 0,0 |
Inimă de berbec | 100 g | 82 | 13,5 | 2,5 | 0,0 |
Inimă de porc | 100 g | 148 | 24,0 | 5,0 | 0,0 |
Inimă de vită | 100 g | 165 | 29,0 | 5,0 | 0,0 |
Limbă de porc | 100 g | 270 | 24,0 | 19,0 | 0,0 |
Limbă de vacă în gelatină | 100 g | 212 | 22,4 | 13,6 | 2,4 |
Limbă de vită | 100 g | 284 | 20,0 | 22,0 | 0,0 |
Muşchi de vacă | 100 g | 113 | 20,1 | 3,5 | 0,0 |
Omoplat | 100 g | 106 | 19,9 | 2,8 | 0,0 |
Pateu de ficat | 100 g | 319 | 14,0 | 28,0 | 3,4 |
Pateu de vacă | 100 g | 275 | 16,1 | 23,3 | 0,4 |
Perișoare | 100 g | 194 | 14,0 | 11,6 | 8,2 |
Pulpă de porc | 100 g | 261 | 18,0 | 21,3 | 0,0 |
Pulpă de viţel (calorii carne) | 100 g | 108 | 19,9 | 3,1 | 0,0 |
Pulpe de vacă în gelatină | 100 g | 60 | 6,0 | 4,0 | 0,0 |
Raţă sălbatică | 100 g | 124 | 22,0 | 3,0 | 0,5 |
Rinichi de berbec | 100 g | 77 | 13,6 | 2,5 | 0,0 |
Rinichi de porc | 100 g | 151 | 25,0 | 4,0 | 0,0 |
Rinichi de vită | 100 g | 158 | 27,0 | 5,0 | 0,0 |
Roastbeef de vacă | 100 g | 152 | 21,5 | 7,3 | 0,0 |
Slănină | 100 g | 501 | 17,0 | 46,0 | 0,0 |
Şniţel | 100 g | 105 | 20,5 | 2,4 | 0,0 |
Şniţel de porc | 100 g | 278 | 17,0 | 20,0 | 5,0 |
Şniţel de vacă | 100 g | 338 | 17,6 | 25,1 | 10,2 |
Şold de oaie | 100 g | 232 | 18,0 | 18,0 | 0,0 |
Şuncă de porc, conservă | 100 g | 126 | 17,6 | 6,2 | 0,0 |
Umăr | 100 g | 257 | 16,0 | 21,7 | 0,0 |
Umăr de oaie | 100 g | 284 | 15,6 | 25,0 | 0,0 |
Vânat | 100 g | 125 | 21,0 | 4,5 | 0,0 |
Carnea – valori nutritive şi influenţa asupra sănătăţii omului - calorii carne
Carnea de porc conţine vitamina B1 în cantităţi mai mari faţă de celelalte cărnuri, favorizând astfel metabolismul carbohidraților şi buna funcţionare a sistemului nervos. Trebuie consumată cu moderaţie, deoarece face parte din grupa cărnurilor roşii, cu concentraţii mari de grăsime. Carnea de vită este bogată în vitamina B12, care este indispensabilă pentru creşterea tuturor celulelor corpului. Carnea de vită mai conţine şi importante cantităţi de fier şi de zinc. La fel ca şi carnea de porc, şi aceasta trebuie consumată doar ocazional și asezonată cu legume neamidonoase și crudități. Vânatul este o carne obţinută din fauna cinegetică, fiind aprobată pentru consum de către autorităţile veterinare corespunzătoare. Se caracterizează prin concentraţii reduse de grăsime şi prin valenţe gastronomice deosebite. Iepurii de captură au o carne deosebit de valoroasă - cu peste 20% conţinut de proteine, având în acelaşi timp conţinut redus de grăsimi (3-5%). În plus, această carne este bogată în substanţe minerale (săruri, fier, fosfor), vitamine (mai ales din grupa B-urilor) şi microelemente (cupru şi zinc). Datorită conținutului redus de grăsime din carnea de vânat, aceasta este o alegere mai bună pentru persoanele aflate în zona de risc pentru afecțiunile cardiace și circulatorii.
Mod de păstrare recomandat
Carnea se păstrează la frigider, în recipienţi special prevăzuţi pentru acest scop. Odată împărţită în porţii mai mici şi plasată în pungi de plastic, poate fi păstrată în congelator timp de 2-3 luni. Carnea astfel depozitată își păstrează valorile nutritive până la decongelare.