Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

În ce fel de pahare trebuie servită şampania, vinul, votca sau coniacul?

 

Rolul paharului

Paharul din care se bea un anumit fel de alcool are o mare însemnătate, deoarece diversele băuturi trebuiesc servite din diverse tipuri de sticlărie, pentru a-şi păstra gustul şi aroma.

Votca

În păhărele cu picior servim votcă seacă şi aromată, cele fără picior fiind rezervate doar pentru votca seacă. Păhărelul se umple pâna la cam 3-5 mm de buză.  

Şampania şi vinurile spumante

Acestea se servesc în pahare cu picior, suple – de regulă cu receptacol care se îngustează în partea superioară. Paharul se ţine de picior, pentru ca să nu se încălzească băutura de la căldura mâinii. Paharele se umplu până la 3/4 din înălţime.

Vinurile albe

Paharele trebui să fie incolore, din sticlă netedă, foarte subţire. Vinul alb se bea din pahare cu calota mai mică decât a celor pentru vin roşu. Paharele se umplu după masă, până la jumătate.

Vinurile roşii

Se foloseşte un pahar cu picior relativ scurt, cu receptacolul mare, îngustat în partea superioară. Paharele se ţin fie de receptacol fie de picior. Se umplu până la 3/4 din înălţime.

Vinurile de desert şi de aperitiv

Se folosesc pahare asemănătoare cu cele pentru vin roşu, doar mai mici. Paharele se ţin de picior. Se serveşte la temperatura camerei. Paharele se umplu cel mult până la jumătate.

Coniacul şi brandy-ul

Se folosesc pahare cu receptacolul bombat, ţinute direct de receptacol. Se toarnă doar circa 20-40 ml alcool.

Whisky-ul

Se folosesc pahare cilindrice, cu fundul gros. Aceste pahare pot fi folosite şi la long drink-uri, la coctailuri fanteziste şi la orice băuturi alcoolice care se servesc cu cuburi de gheaţă.

Lichiorurile

Acestea se servesc în pahare mici cu picior, asemănătoare celora pentru votcă, dar cu mult mai suple. Paharele se ţin de picior. Se umplu până la jumătate.

Short drinks

Se folosesc pahare cu receptacolul evazat şi cu picior destul de scurt. Ele se umplu astfel încât să rămână cel puţin jumătate de centimetru până la gura paharului.

Berea

Se serveşte în pahare speciale numite pocale, care sunt de fapt pahare mari, cu picior scurt. Există şi pahare de bere înalte şi înguste, care sunt uşor evazate în partea superioară.


Rețete care te-ar putea interesa

Iepure la cuptor pe pat de legume
Iepure la cuptor pe pat de legume

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane 30-45 min Simplu
Spaghete cu broccoli și bacon
Spaghete cu broccoli și bacon

Pastele cu legume pot fi o alegere potrivită pentru un prânz delicios. Prepară și tu în doar câteva minute spaghete cu broccoli și bacon.

2 persoane 30-45 min Mediu
Horiatiki - salată grecească tradițională
Horiatiki - salată grecească tradițională

O salată specifică bucătăriei naționale grecești.

2 persoane 15-30 min Simplu
Rigatoni încoronați cu legume și sos de smântână
Rigatoni încoronați cu legume și sos de smântână

O rețetă foarte hrănitoare și potrivită în anotimpul rece.

4 persoane 15-30 min Simplu
În ce fel de pahare trebuie servită şampania, vinul, votca sau coniacul?
 

Rolul paharului

Paharul din care se bea un anumit fel de alcool are o mare însemnătate, deoarece diversele băuturi trebuiesc servite din diverse tipuri de sticlărie, pentru a-şi păstra gustul şi aroma.

Votca

În păhărele cu picior servim votcă seacă şi aromată, cele fără picior fiind rezervate doar pentru votca seacă. Păhărelul se umple pâna la cam 3-5 mm de buză.  

Şampania şi vinurile spumante

Acestea se servesc în pahare cu picior, suple – de regulă cu receptacol care se îngustează în partea superioară. Paharul se ţine de picior, pentru ca să nu se încălzească băutura de la căldura mâinii. Paharele se umplu până la 3/4 din înălţime.

Vinurile albe

Paharele trebui să fie incolore, din sticlă netedă, foarte subţire. Vinul alb se bea din pahare cu calota mai mică decât a celor pentru vin roşu. Paharele se umplu după masă, până la jumătate.

Vinurile roşii

Se foloseşte un pahar cu picior relativ scurt, cu receptacolul mare, îngustat în partea superioară. Paharele se ţin fie de receptacol fie de picior. Se umplu până la 3/4 din înălţime.

Vinurile de desert şi de aperitiv

Se folosesc pahare asemănătoare cu cele pentru vin roşu, doar mai mici. Paharele se ţin de picior. Se serveşte la temperatura camerei. Paharele se umplu cel mult până la jumătate.

Coniacul şi brandy-ul

Se folosesc pahare cu receptacolul bombat, ţinute direct de receptacol. Se toarnă doar circa 20-40 ml alcool.

Whisky-ul

Se folosesc pahare cilindrice, cu fundul gros. Aceste pahare pot fi folosite şi la long drink-uri, la coctailuri fanteziste şi la orice băuturi alcoolice care se servesc cu cuburi de gheaţă.

Lichiorurile

Acestea se servesc în pahare mici cu picior, asemănătoare celora pentru votcă, dar cu mult mai suple. Paharele se ţin de picior. Se umplu până la jumătate.

Short drinks

Se folosesc pahare cu receptacolul evazat şi cu picior destul de scurt. Ele se umplu astfel încât să rămână cel puţin jumătate de centimetru până la gura paharului.

Berea

Se serveşte în pahare speciale numite pocale, care sunt de fapt pahare mari, cu picior scurt. Există şi pahare de bere înalte şi înguste, care sunt uşor evazate în partea superioară.